Reklama

Reklama

Sestra, moja sestra

(festivalový názov)
  • Česko Sesterská láska (viac)
Dráma / Psychologický / Thriller
Veľká Británia, 1994, 86 min

Obsahy(1)

Francúzske provinčné malomesto roku 1932. Dve mladé ženy, sestry Christine a Lea, sa po dlhšom odlúčení opäť stretávajú. Podarilo sa im obom získať prácu v domácnosti pani Danzardovej. Pani domu je vdova a žije so svojou mladou dcérou Isabelle život privilegovaných príslušníkov vyššej strednej vrstvy, život pozbavený akýchkoľvek povinností, život takmer hermeticky uzavretý medzi štyrmi stenami domu. Hodiny ich dní napĺňajú kartové hry, cvičenia hry na klavír, vyšívanie, sekírovanie a podozrievavé kontrolovanie oboch sestier, ktoré naopak trávia hodiny svojich dní leštením príborov, drhnutím dlážky, zbieraním rozsypaných špendlíkov, tichým vstrebávaním neustáleho ponižovania a despotického zaobchádzania. Christine a Lea majú však na rozdiel od pani Danzardovej a jej dcéry jednu vražednú výhodu – nadovšetko sa milujú... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (32)

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Zdanlivo obyčajný film nakrútený podľa skutočnej udalosti. Dusivá atmosféra domu, v ktorom sa celý dej odohráva ponúka predpoklad, že hromadené napätie musí von. Jedným poistným ventilom je bezhraničná závislosť oboch sestier na sebe, druhým je tragické vyvrcholenie v dôsledku dlhodobého desivého ponižovania oboch slúžok, ktoré pri nahromadení nepriaznivých okolností viedlo k výbuchu. Veľmi dobré herecké výkony, vierohodná atmosféra, krájateľné napätie sú kladmi tohto filmu. Záporom bohužiaľ samotný príbeh z inej doby, z iného sveta. V žiadnom prípade neľutujem, že som film videl. ()

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

Takže dva predpoklady aby u Vás film uspel: 1. Nečítať obsah, 2. Nepozerať si galériu. Čakať thriller, alebo nebodaj horor, je pri Sister, My Sister obrovská chyba, ktorá Vám dokaličí zážitok, z vynikajúco zahranej incestnej ponorkovej drámy. Aj to je už spoiler, ale tak plagát ste videli. Atmosféra, prekvapenie, dusno, čerešnička na záver. Luxus ()

Reklama

Sarkastic 

všetky recenzie používateľa

„Bláznivá Marguerita, tak jí říkali.“ - „A co řekla?“ - „Moc dobře to víš.“ - „Řekni mi to znovu, Christino!“ - „Jsou svázány na celý život, řekla. Svázány krví.“ Jenže aby té krve nakonec nebylo až příliš…Komorní drama vyznačující se důrazem na (stále víc) dusnou, stísněnou atmosféru, psychologii postav a herecké výkony celé čtveřice hereček. Ať už jde o znuděnou, zkrátka drženou dcerušku Isabelle, pořádkumil…ne, prostě zlou a despotickou paní domu, nešikovnou, nezkušenou „zmrzlou kočičku“ Leu a (především) Christine, precizní, poslušnou v práci, ale žárlivou a majetnickou v soukromí. Právě její rezervovanost, přísná sebekontrola, dbaní na přehnaných pravidlech paní domu v rozporu s její nezdravou, vášnivou láskou k sestře a strachem z její ztráty je místy docela fascinující pozorovat (tak výborně ji Joely Richardson zahrála). K tomu žánru…thrillerový je vlastně jen začátek a konec, přesto tu obě 2 pasáže mají své místo. Za mě to budou slušné 4*. „Uvidíš, celé město nám bude závidět. Máme v rukou perly, Isabello. Dvě perly.“ ()

jhrasko 

všetky recenzie používateľa

Výborne odinterpretované všetkými štyrmi herečkami, žiaľ limitované príbehom, prostredím, látkou ako takou. Patologický vzťah sestier nie je jasne odšifrovaný, vyústenie je preto otázne: náhly skrat či dlhodobo pestované frustrácie a nenávisť ? P.S. Dvaja užívatelia uvádzajú v komentároch Sally Hawkins ?! Kde ? Aký film videli ? ()

Arsenal83 odpad!

všetky recenzie používateľa

Tak Anglicko je od vekov známe ako krajina incestu a hoci osadníci z Indie tvrdo pracujú na tom, ako sa im vyrovnať, je to extrémne náročná úloha. Len netuším, v čom je krása tohto filmu. Krvismilstvo ako lgbt propaganda? No nech sa páči, vidím, že úchylovia svoje hranice nemajú a vo zvrátených hlavách je to vraj umenie, ja si ale budem držať líniu zdravého rozumu. ()

Galéria (8)

Zaujímavosti (1)

  • Film je založený na skutočnom incidente, ktorý sa odohral vo francúzskom meste Le Mans v roku 1933, kde dve sestry, ktoré pracovali ako slúžky (Christine a Lea Papin) brutálne zavraždili svoju zamestnávateľku a jej dcéru. Obe sestry mali aj v skutočnosti medzi sebou incestný lesbický pomer. Vražda šokovala celé Francúzsko a doteraz ide o jednu z najkrutejších vrážd, ktoré sa stali vo Francúzsku. (westerns)

Reklama

Reklama