Reklama

Reklama

Churchillův kabinet

(TV film)
  • USA Churchill and the Cabinet War Rooms
všetky plagáty
Veľká Británia / USA, 1995, 50 min

Réžia:

Andrew Johnston

Hrajú:

James Faulkner (rozprávač), Winston Churchill (a.z.), Adolf Hitler (a.z.), královna Alžběta II. (a.z.), Franklin D. Roosevelt (a.z.)

Obsahy(1)

V srdci Londýna pod Westminsterským opátstvom a Buckinghamským palácom sa nachádzajú miestnosti, odkiaľ Churchillov vojnový kabinet, ktorý bol najvyšším riadiacim orgánom britskej vlády, doviedol Veľkú Britániu k víťazstvu v 2. svetovej vojne. Kabinet pozostával z premiéra a všetkých hlavných vládnych ministrov. Tu Winston Churchill pripravoval hlboko pod zemou veľkú časť vojnovej stratégie potom, čo v máji 1940 prevzal post ministerského predsedu po Nevillovi Chamberlainovi, a tu v bezpečí prežil 101 denných a 253 nočných náletov. (Volodimir2)

(viac)

Recenzie (1)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

V prvom zo svojich prejavov z priestorov miestnosti vojnového kabinetu Winston Churchill povedal: „Z týchto priestorov, pripomínajúceho tak trochu potápajúcu sa ponorku, povediem vojnu a vyhrám ju“. A ako všetci vieme aj ju vyhral. Napriek jeho dôležitej úlohe v 2. svetovej vojne, obyvateľstvo Británie si pamätalo chyby konzervatívnych vlád v 30. tych rokoch a tesne po vojne vo voľbách v roku 1945 konzervatívna strana Churchilla prehrala všeobecné voľby. ()

Reklama

Reklama