Reklama

Reklama

Supersvet

(festivalový názov)
  • Česko Supersvět (festivalový názov) (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Vzťah medzi človekom a Bohom bol vždy teologickým, psychologickým a sociologickým fenoménom a otázka "Ako niekto môže cítiť prítomnosť Boha?" trápi ľudí celé stáročia. Stala sa priamym či nepriamym námetom niektorých filmov dvoch najznámejších predstaviteľov rakúskeho nového filmu Michaela Hanekeho a Ulricha Seidla. Teraz sa k nim pridal Karl Markovics, ktorý sa vo svojej druhej celovečernej snímke tohto ťažko uchopiteľného fenoménu zmocnil značne impozantným spôsobom. Gabi pracuje v supermarkete a žije nenápadným životom, snažiac sa zosúladiť svoj pracovný a rodinný život. No jedného dňa príde domov a všetko sa zdá byť iné. Gabi necíti žiadne zrakové ani sluchové vnemy a predsa ju niečo zasiahlo ako blesk: prítomnosť Boha. Hlavná predstaviteľka Ulrike Beimpold podáva pozoruhodný a dojemný výkon v úlohe ženy pod vplyvom Boha, ženy v kríze, ktorej zjavenie šokuje celú svoju rodinu. (IFF Bratislava)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (8)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Nepriznaný remake bergmanovho Ako v zrkadle v ulrichovskom cynickom štýle. Viac asi ani písať netreba. Len či to vyšlo. Tu ani nezáleží od vkusu, skôr od rozpoloženia, vyspatosti, nálady a tak podobne. Náboženské odkazy ma nebrali a ani som nemal tendenciu ich vyhľadávať, viac potešil pavúk v závere, aby sme pochopili, odkiaľ vietor fúka. Jedine žeby to bola náhoda a Markovics to myslel úplne inak a Ako v zrkadle nepozná....Neviem, či tento štýl mám považovať za rakúsky, alebo Markovicsa trochu obviňovať z napodobovania svojich slávnejších krajanov. Ale koniec dobrý, všetko dobré.... ()

r_t_fish 

všetky recenzie používateľa

První půlhodina působí trochu jako galerie "JUDr. Haszek Mihály pozoruje různé věci". Jakmile ale s postavami navážete vztah, dusivý příběh propadání se do duševní nemoci (tedy "lásky k bohu") už jen graduje. Úzkostně vykartáčované předměstí jako by vypadlo z nemilosrdných rozborů Ulricha Seidla a jeho obyvatelé za ním nezůstavají pozadu. A kromě precizní filmařské stránky a částečně "božské" kamery potěší i nejednoznačná psychologie postav, minimálně manžel projde z původně obludného balíka pozoruhodným vývojem. ()

Reklama

hygienik 

všetky recenzie používateľa

Toto silne konkuruje Seidlovi. Antireklama na Rakúsko aj na kresťanstvo. Teda to samozrejme záleží od toho, čo si z filmu každý divák vytiahne. Ja som sa zadúšal rehotom na podľa mňa vypointovanom čiernom humore. Môj sused v kine v tom naopak videl vážny film o duševnej poruche. IFF BA 2015 ()

fatal_ 

všetky recenzie používateľa

Film si zjevně dává za cíl promluvit o krizi středního věku, životě bez radosti a psychických problémech, ovšem nakonec věnuje nejvíce stopáže prostému líčení mentální nestability hlavní hrdinky. Scény typu „podívejte, co ta potrhlá Gabi zase vyvedla“ si snad 100 ze 120 minut stopáže nezasloužily. Kromě neočekávaného konce a několik správně nemístných vtipů je jen málo, co lze na Superweltu kladně ohodnotit. ()

Galéria (7)

Reklama

Reklama