Reklama

Reklama

Suri

  • Česko Suri (festivalový názov)
Trailer

Obsahy(1)

Dobrodružná cesta po neznámej africkej rieke nás zavedie k unikátnemu prírodnému kmeňu Suri. Počas putovania ich územím spoznávame spoločenstvo, ktoré sa rozhodlo bojovať za zachovanie svojich tradícií a pôvodného spôsobu života. Film je vážnym zamyslením nielen nad ich budúcim osudom a zanikaním jedinečných kultúr, ale aj nad potrebou rôznorodosti ľudstva, nevyhnutnej na prežitie našej civilizácie v globalizujúcom sa svete. (ASFK)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (36)

Zagros 

všetky recenzie používateľa

Slovenský dobrodruh a dokumentarista Pavol Barabáš má na svém kontě už hodně vysoce ceněných dokumentů z různých koutů světa. Několik z nich mě lákalo už dlouho. No a konečně jsem začal. Jako první jsem si vybral dokument o kmeni Suri. Jde o původní a v souladu s přírodou žijící kmen v Africe, který ještě naše civilizace nestihla ovlivnit, případně úplně zničit. Bohužel se o to ale prý místní úřady snaží, kdy se jim snaží bránit ve vykonávání jejich tradičních "barbarských" rituálů. Krásné záběry a nepříjemný pocit z toho všeho mě provázely celou dobu. Je moc dobře, že se o tom problému násilné "domestikace" domorodců ví. Jen si nejsem jistý, zda to něčemu pomůže. Taky vždycky přemýšlím, jak samotné expedice s dobrým úmyslem ovlivňují domorodé obyvatelstvo. V záběrech například vidíte, jak křováci nosí vodu v petkách a při svých tradičních rituálech bubnují na starou plastovou pikslu. :-( Možná by bylo úplně nejlepší, je nechat na pokoji a jen jim uvolnit životní prostor a vůbec jim tam nechodit. ()

tahit 

všetky recenzie používateľa

Nevím proč, ale vzpomněl jsem si na smutný osud amerických Indiánů. Místa, kde dosud žijí lidé na úrovni doby kamenné, dříve či později potká stejný osud. Domnívám se, že příčiny jsou patrně stejné, jako ty dříve. Půda, mamon, zlato a nerostné bohatství. Tento fakt nic ovšem nemění na tom, že tenhle film je nádherně udělán. ()

Reklama

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Raftový úvod je možno trochu nadbytočný, ale to je jediná výčitka voči tomuto dokumentu. Aké myšlienky prinesie, to je myslím každému od začiatku jasné, pretože si následky globalizácie uvedomujeme. Mňa najmä zaujal prístup domorodcov voči filmárom. Sú maximálne priateľskí, majú zmysel pre humor, dovolia nakrúcať svoje telá vo väčších detailoch a sú dôverčiví. My sa naopak bojíme aj zazvoniť susedovi, že nás vytopil práčkou, aby nás nezbil. Ako by sme sa zachovali my, ak by sme jedného člena Suri stretli u nás na ulici? Jediné, čo nechápem, sú tie pery, ale inak som samozrejme dokonale tolerantný :) ()

Duotone28 

všetky recenzie používateľa

Barabáš je pánom svojho umenia, a to že jeho výpravy a následne filmy patria medzi top sveta, už nikto nepochybuje. Milujem nepreskúmané oblasti jeho výprav a tak isto milujem, keď ma dostane do stavu, že nabiehajú zimomriavky. To sa opäť stalo, a ja odchádzal z kina vysmiaty od ucha k uchu:). Nazdar ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Najskôr sa zdá, že to je dokument o splave rieky Omo a nebezpečnom vyhýbaní sa hrochom a vyzerá to ako zostrih amatérskeho filmu. Nemuselo to tam byť, ale aj cesta na miesto niečo vypovedá o hľadanom mieste. Surmovia dokumentaristov prijali a podaril sa aj záznam obávaného rituálneho boja Donga. Vláda proti tomu bojuje zbraňami a zatýkaním, pričom si tam domorodci neublížia viac ako civilizovaní športovci pri boxe alebo hokeji. Menej pochopenia by som osobne mal pre zdobenie žien tanierikom v rozrezanej spodnej pere alebo skrášľovanie pŕs vzormi z mnohopočetných jaziev. Barabášove filmy budú mať v budúcnosti nesmiernu cenu vykopávok skamenelín dinosaurov, pretože zachytávajú svet, ktorý mizne pred očami. Kde je dnes divočina s domorodcami, už budujú čínske firmy asfaltové cesty a nakoniec budú zo všetkého plantáže alebo mesačná krajina, ak má oblasť tú smolu, že sa tam nájde ropa alebo nerasty. –––– Po celý čas strávený u Surmov som nikoho nevidel sedieť. –––– Môj otec, jeho otec aj jeho dedo sa tu narodili a sú tu aj pochovaní. Z tejto zeme nikdy neodídem. Ak nás k tomu budú nútiť, bude vojna. Ostanem v tejto osade. Buď živý na zemi alebo mŕtvy pod ňou. Ale neodídem. (neznámy muž z afrického kmeňa Suri) ()

Galéria (8)

Reklama

Reklama