Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Divadelná hra LENI je netypickým príbehom o Leni Riefenstahlovej, dvornej režisérke  Adolfa Hitlera, jednej z najlepších filmárok sveta, ktorá zažiarila vďaka filmom na objednávku Tretej ríše. Postavu Leni stvárnila v činohre SND Zdena Studénková. Pôvodná slovenská hra Leni autorskej dvojice Valerie Schulczovej a Romana Olekšáka je o fiktívnom stretnutí dvoch skutočných ľudí. Legendárneho moderátora Johnnyho Carsona, ktorého „The Tonight Show Starring Johnny Carson" patrila tridsať rokov k najsledovanejším talkshow Ameriky, a kontroverznej Leni Riefenstahlovej, „dvornej režisérky" Adolfa Hitlera. Je rok 1974, Johnny je na vrchole kariéry a Leni v Amerike predstavuje svoj prvý dokončený projekt od porážky Nemecka – knihu fotografií z Afriky – Last of Nubu. Johnny však vie, čo jeho divákov zaujíma viac ako umenie. Lenina minulosť sa stáva hlavnou témou, ktorú neprekryje ani jej rodiaci sa vzťah s asistentom Horstom, mladším o štyridsať rokov. Johnny odhaľuje Lenine osobné postoje k fašizmu a holokaustu. Chce zistiť, akú veľkú cíti vinu. Hustnúcu atmosféru talkshow ešte viac vyhrotí nemecká diváčka Bertha. Jej neplánovaný vstup do nakrúcania len otvorí ďalšie otázky. Aká je zodpovednosť umelca za jeho dielo? Aká je hranica medzi posluhovaním ideológii, aktívnou spoluúčasťou na budovaní režimu a umeleckou tvorbou? Je možné prevziať zodpovednosť za dobu, v ktorej tvoríme? Johnny Carson sa chce dozvedieť čo najviac a nebojí sa dotknúť aj tých najosobnejších tém. (STV)

(viac)

Recenzie (18)

Aky 

všetky recenzie používateľa

Velice působivé zamyšlení nad otázkami viny, spoluviny a odpovědnosti za život a zejména práci v nestandardních podmínkách diktatur. Děj lze snadno přesadit z postfašistických do postkomunistických reálií a na textu by nebylo nutno příliš měnit. Jak Zdena Studenková, Ľubomír Paulovič jsou výteční. Až se skoro nechce věřit, že něco tak povedeného vzniklo ve zdejším rybníku. ()

ladno 

všetky recenzie používateľa

Fenomenálny herecký koncert na doskách SND. Zdenka Studenková opäť raz dokazuje, že je pani Herečka a táto inscenácia bola pre ňu ako stavaná. Zároveň chválim i Ľubomíra Pauloviča a Máriu Kráľovičovú, ktorí odvádzajú nemenej skvelú prácu. A k hre samotnej - už dlho som nevidel nič podobné, čo by ma ohúrilo do takej miery a tak veľmi prinútilo premýšľať, analyzovať a hĺbať nad touto hrou a jej posolstvom. Hoci hry v TV nie sú to pravé orechová, práve táto však v televíznej obrazovke vyznela perfektne, neumelo a mňa osobne dokázala zaujať minimálne tak, ako keby som bol priamo v hľadisku. Sledoval som miestami so zatajeným dychom. 100% za hru ako celok, 200% za výkon Zdeny Studenkovej. ()

Reklama

Prekarkar 

všetky recenzie používateľa

Tato verze divadelního záznamu "Leni" je velmi dobrá, dávám 4 hvězdy, nicméně, jestli bude pořízen divadelní záznam v hlavní roli s Vilmou Cibulkovou, tak té dám pět hvězd. Viděl jsem tuto hru u nás v divadle. A už vím, proč dostala cenu Thálie za roli Leni ve stejnojmenné inscenaci v pražském Divadle v Řeznické. Díky této divadelní hře mám nyní "období Leni Reifenstahl" a ještě mi to asi nějaký pátek vydrží :-) ()

black8 

všetky recenzie používateľa

Výborná divadelná hra so silným posolstvom, ktorá výborne vyznie aj z obrazovky televízie (a to pritom nemám príliš rada divadlo v televízii). Pre mňa Leni symbolizuje každého Nemca a Nemku, ktorí povedali svoje "áno" Hitlerovi, s tým, že ona mala relatívne väčšiu moc ako napr. predavačka v obchode a tak s ňou naložila tak, ako naložila. Naďalej pre mňa zostáva otázkou, ako sa vnútorne vysporiadala s faktom, že slúžila ohavnému režimu, o ktorom musela vedieť (ak mala aspoň trochu morálneho cítenia) už aj za čias jeho najväčšieho rozkvetu, že je ohavný. Herecky to nemalo chybu. Studenková, Kráľovičová aj Paulovič dali 100%. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Keď si odmyslíte, že Zdena stále viac poškodzuje životné prostredie užívaním plastov, hlavne teda vo svojom tele, tak je to úžasná herečka. Len musí stáť na doskách, ktoré znamenajú svet, a nie sa promenádovať napríklad v Inkognite, kde jej minule dokonca vypadla z huby protéza. Veľmi dobrá hra o osobnosti, ktorá sa dožila až 101 rokov, a to by teda Hitler nehádal. Hovoril o svojej 1000 ročnej ríší a jeho dvorná režisérka ju prežila o viac ako polstoročia. A Paulovič inak takisto klasa. ()

Galéria (7)

Zaujímavosti (1)

Reklama

Reklama