Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Osemdielny životopisný seriál filmového režiséra Vladimíra Chotinenka o najslávnejšom, najviac vydávanom a najčítanejšom ruskom spisovateľovi na svete - Fiodorovi Michajlovičovi Dostojevskom. Chotinenkov klasický film, založený na nekonvenčnom, mysterióznom a tragickom živote ruského spisovateľa Dostojevského, je štúdium kontrastu.
Film zahŕňa 30 najdôležitejších rokov zo života Dostojevského. Začína udalosťami, ktoré kardinálne zmenili život 28- ročného spisovateľa: občianskou popravou a nútenými prácami vo vyhnanstve za revolučnú činnosť. Končí okamihom, kedy už známy spisovateľ zahajuje svoj posledný veľký román Bratia Karamazovovci .
Za tento čas bol Dostojevskij tri krát zamilovaný a bola to láska rôzna, ale rovnako mocná, ktorá mala vplyv na jeho dielo. Za týchto osem častí, spisovateľa spoznáme ako človeka milujúceho a žiarlivého, veselého i trpiaceho, muža, ktorý bol žijúcim a dýchajúcim paradoxom. (STV)

(viac)

Recenzie (7)

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Osobne som mal o Dostojevskom predstavy, že to bol nejaký intelektuál, rozumný a s jasnými názormi, no ako mi ukázal tento seriál, tak bol zrejme emocionálne veľmi rozhádzaná osobnosť a občas sa správal ako to povie jedna postava v seriáli, ako také veľké decko. Tiež kritizoval liberálov, no sám sa tak často správal. Takže podľa tohto to bol muž paradoxov. Čakal som aj veľa jeho múdrostí, no v tomto ma to trochu sklamalo. Za dĺžku, za ktorú by iní stihli sfilmovať aj dva príbehy, tu sa to trocha naťahuje, no ako také ma to veľmi upútalo a po dlhej dobe som nejaký seriál priam hltal. Je to príjemne sfilmované, sú tam sympatickí herci a herečky, takže na také poobedné popoludnie to môže byť celkom fajn. ()

Aky 

všetky recenzie používateľa

Docela zklamání. Velkolepá výprava - a pak ne mnoho. Seriál se zaměřuje hlavně na Dostojevského problematické vztahy k ženám, ale co na něm bylo určitě zajímavější, je zasuté někde až v třetím plánu. Jakým přerodem prošel hluboce myslící člověk odsouzený k tresti smrti za propagaci proticarské revoluce, který se stal v celém díle pak zastáncem carismu, víry v Boha a nenásilných řešení? Jak, z jakých inspiračních zdrojů vznikala jeho díla? Kde se v něm zrodil Raskolnikov a kde Myškin? Místo toho se dovídám, že spisovatel byl věčně bez peněz, hrál ruletu, neustále se omlouval všem svým manželkám a sem tam mezitím něco psal. V závěru pak jako by to i autory přestalo bavit, tak zbytek Dostojevského života odvyprávěli několik větami a spustili titulky. ()

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Áno, je to trochu komornejšie, o tom niet pochýb. Pre mňa to však nebolo žiadne sklamanie. Dostojevskij predsa nebol Napoleon, jeho život bol iný, menej turbulentný. Netreba čakať veľkú výpravu, skôr príbeh založený na ťažkom osude a nezvyčajných okolnostiach, v ktorých sa tak veľký mysliteľ ocitol. Bol to však "len" spisovateľ a netreba teda tvorcom vyčítať, že ukazovali jeho osobný život, ktorý nebol vždy harmonický. To totiž nie je román. ()

slunicko2 

všetky recenzie používateľa

Ňoumoidní pojetí jednoho z největších představitelů světové literatury mi nesedlo. Není jasné, proč je Dostojevskij takový, jaký je. Psychologicky nevěrohodný portrét o spisovateli prakticky nic důležitého neříká. ()

modranka 

všetky recenzie používateľa

Súhlasím s doterajšími komentármi, len pridám, že v seriáli bola pekne spracovaná "duša Rusa a Ruska ako takého" a zrejme práve to chcel scenárista povedať. Jednu hviezdičku som stiahla za to, že hoci mal scenár zachytiť životopis Dostojevského, zostal iba v rovine čerpania z Dostojevského diela. Chýbalo mi tam niečo navyše, čo autor chcel vo svojom živote zatajiť. (hádam to mohla byť postava Dostojevského druhej ženy, ktorá v jeho diele chýba, ale mne to bolo málo). Kostýmy boli skvelé, vyzdvihla by som ručnú prácu na ženských šatách a kadejakých pokrývkach - páčilo sa mi, že autor kostýmov sa neuspokojil strojovou výrobou čipiek, ale nechal vypracovať vzory tak, ako sa v tej dobe vytvárali. ()

Reklama

Reklama