Reklama

Reklama

Dolores Claiborneová

  • Česko Dolores Claiborneová (viac)
Trailer 1

Dolores Claibornová pracuje jako služka na ostrově Maine. Jednoho dne, její paní, Vera Donovanová spadne ze schodů a těžce se zraní. Když do domu přichází pošťák, nachází Dolores, jak napřahuje kuchyňský váleček a chce udeřit ležící Veru. Zastaví ji, ale přivolaná policie konstatuje ženinu smrt. Ambiciózní novinářka Selena St. Georgesová dostává zprávu, že je její matka podezřelá z vraždy... (Nova Cinema)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (177)

classic 

všetky recenzie používateľa

Extraordinárny snímok, ktorý je postavený v prvom rade na dvoch vynikajúcich hereckých výkonoch, t.j. Kathy Bates a Jennifer Jason Leigh sa vzájomne dopĺňajú najmä v prítomnosti, ale i v minulosti nemajú na ružiach ustlané, teda aspoň doma, kde je opilecký člen domácnosti, ktorý terorizuje svoju rodinu, a to sa dá nazvať, ako FILM odohrávajúci sa v 2. časových rovinách s nádychom silných scén. Veľmi kvalitná záležitosť režiséra Taylora Hackforda, ktorý sa mohol oprieť o skvelú predlohu autora Stephena Kinga, podľa ktorého sa už druhý rok po sebe nakrútil perfektný film ( 1. je Vykúpenie z väznice Shawshank ). Pozoruhodne sa prelínajú tieto zložky filmového diela, ktoré tým dostáva širší rozmer (význam), a práve sledovanie - flashbackov, či skôr akejsi bližšej retrospektívy, je vynikajúcim spestrením konečného výsledku, že spoľahlivo funguje v obidvoch rovinách, pričom zdá sa mi, ako by tá predchádzajúca trochu viac dominovala, než tá súčasná, ale nie je sa tomu čo čudovať, lebo tak to má byť ! Spomenul som, že sú tu tieto dve hlavné ženské postavy, ale taktiež sa patrí povedať, že bez niekoľkých vedľajších by sa nepodarilo nastoliť taký excelentný portrét Dolores Claiborne. Námatkovo - Judy Parfitt ako Vera Donovan, Christopher Plummer ako Detektív John Mackey, alebo aj David Strathairn ako Joe St. George, áno, jeho výkon by sa dal charakterizovať : Veľký, väčší, najväčší HAJZEL zo všetkých ! Páčila sa mi i Gabova kamera a Danova hudba, že podtrhovali, zvýrazňovali dusivú atmosféru... PS: Pri zatmení slnka sa môžu diať neuveriteľné veci... A táto pasáž je najlepšou v celkovom vyznení. ()

HoneyBunny 

všetky recenzie používateľa

Je to dobrý film, pokud neznáte knižní předlohu. Dolores Claibournová je asi nejlepší Kingova knížka, možná i proto, že to není klasický horor. Nabízí spíš neurčitý strach, skvělé charakterizování postav a do detailů "vymakané" scény. Bohužel podle ní vznikl jen lehce nadprůměrný film, který zamrazí jen těžko. ()

Reklama

pepo 

všetky recenzie používateľa

Je potešujúce zistiť, že skvelý film podľa Kinga dokáže natočiť aj niekto iný než Darabont, Reiner , Singer a Kubrick. Hackford za nimi síce trochu zaostáva ale aj tak tu vznikla výborná rodinná dráma s prvkami thrilleru a ďalší herecký koncert Kathy Bates. Škoda, že je ten film tak zabudnutý 8/10 ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Bezpochyby jedna z najvydarenejších adaptácií Kingovej tvorby. Gilroyov scenár nemá chybu (aspoň bez znalosti predlohy), rovnako ako herecké výkony. Perfektne premyslený a zrealizovaný strih, prechody medzi minulosťou a prítomnosťou ma pri sledovaní bavili as najviac. Trochu škoda, že Hackford to celé mohol dotiahnuť ešte viac do umenia, nakoniec ale ostal do istej miery zakliesnený v Hollywoode. ()

Rocky88 

všetky recenzie používateľa

Tenhle film mi dlouho ležel ve filmotéce, až toho teď lituji. Výborně napsané morálně nejednoznačné drama, které na tu pátou hvězdu táhne Kathy Bates. Příběh je postupně odkrýván, každou chvíli se odhalí nový dílek puzzle, takže plný obraz vidíme až na samotném konci. Hackford dopomáhá atmosféře výborným výběrem palety barev a Elfman ji dokresluje nenápadnou, avšak zneklidňující hudbou. Spolu s Shawshankem, Mílí a Misery jedna z nejlepších adaptací děl rodáka z Maine. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (10)

  • Trajekt objevující se ke konci filmu nese jméno "Joshua Slocum", podle prvního člověka, který sám obeplul zeměkouli. (D3VIL)
  • Autor předlohy Stephen King upravoval postavu Dolores podle Kathy Bates, která ho ohromila při natáčení Misery. (D3VIL)
  • Natáčení probíhalo na mnoha místech Nového Skotska. Filmaři navštívili ostrov Brier a města Westport, Digby, Chester, Lunenburd nebo Mahone Bay. (Terva)

Reklama

Reklama