Reklama

Reklama

Chruščov dobýja Ameriku

  • Česko Jak si Chruščov podmanil Ameriku (viac)

Obsahy(1)

V októbri 1964 bol najvyšší sovietsky predstaviteľ, symbol boja proti stalinizmu Nikita Chruščov, zbavený svojich funkcií. Chruščov, ktorý sa ujal moci po smrti Jozefa Stalina, odsúdil v roku 1956 praktiky najväčšieho európskeho diktátora a nastolil v krajine nový a liberálnejší režim. Tvorcovia filmu sa zamerali na Chruščovovu návštevu Spojených štátov amerických na jeseň 1959. Podľa nich sa príbeh tejto úspešnej cesty mohol skončiť aj zastavením Studenej vojny, ktorá sa skončila až v roku 1989. Chruščov prišiel do Washingtonu na dvojtýždňovú cestu po USA. Ľudia ho tu na začiatku vítali skôr so zamračenými tvárami, ale charizmatický ruský politik si dokázal veľmi rýchlo získať sympatie obyvateľstva a politikov. Keď prišiel na západné pobrežie, všetci ho tu už vítali s nadšením a úsmevmi. Vyberte sa na zaujímavú cestu do minulosti - cestu po stopách zabudnutej historickej návštevy niekdajšieho komunistického vodcu v krajine neobmedzených možností... Tvorcovia zostavili tento film len z archívnych materiálov. Film získal viacero medzinárodných ocenení. (STV)

(viac)

Recenzie (9)

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Pekný dokument o Chruščovovej návšteve v USA, na ktorej sa ukázal ako celkom milý, usmievavý chlapík. To je celkom dôkaz, že aj najsympatickejší politik môže byť diktátorom a vrahom. Chruščov sám za Stalinovej vlády bol zodpovedný za tisícky vrážd len uliciach Moskvy a sám si pýtal, aby mu zvýšili kvóty na počet odstraňovaných ľudí denne. Ale v obleku a s prasačím úsmevom vyzeral tak nevinne. Okrem toho tu je k dispozícii kratky shot s Marilyn Monroe, ktorá na tri či štyri novinárove otázky odpovedala vždy len: Bolo to zaujímavé. Najznámejšia herečka všetkých čias a pritom taká tupá hus. ()

Marze 

všetky recenzie používateľa

Pro mě jeden z nejzajímavějších dokumentů, které jsem letos shlédl. K dobré zábavě je třeba znát tehdejší reálie kolem obou velmocí a o Studené válce. Líbila se mi i ta závěrečná pointa, proč Chruščov při Kubánské krizi nezmáčkl ono červené atomové tlačítko. co je hodně ze záběru nápadné, že původní bílé obyvatelstvo se vlivem malé porodnosti a migraci dnes stalo menšinou. Doslova svou budoucnost projedli. ()

Reklama

arcticsky 

všetky recenzie používateľa

Mně už ty věčné portréty různých totalitních č...ků štvou. Hitler během týdne prakticky nesleze z obrazovky všech TV stanic. Nedávno rovnou běžel ruský seriál o všemožných šmejdech, co se tam zrodili - tuším, že to začínalo Dzeržinským a pokračovalo Molotovem a Berijou. A příběh Chruščova z návštěvy USA v podstatě z této blbé módy nevybočuje... ()

nascendi

všetky recenzie používateľa

Pre pochopenie filmu sa treba vrátiť do doby, kedy sa návšteva odohrala. Američania, tak ako väčšinou mali k ruskému premiérovi buď predsudky alebo nemali žiaden názor. Bol to pre nich exot z ďalekej, neznámej a nebezpečnej krajiny. A naraz videli bodrého usmievavého mužika a nechali sa jeho osobitným šarmom zmiasť. Neuvedomili si, že je jedno, či je niekto zachmúrený a uzavrený ako Stalin alebo usmievavý a srdečný ako Chruščov. Sú to vždy imperátori, ktorí nadovšetko chcú upevniť svoju moc, udržať alebo ešte lepšie rozšíriť svoje impérium. Američania nie sú v tomto o nič lepší. Preto je jedno, kto kam a kedy vpadne, kto komu kedy čo vyvedie. Preto som film vnímal ako reportáž z historicky prvej cesty, nakrútenú, zostrihanú a okomentovanú bez väčších ambícií a presahov. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Malý tlstý chlapík s tvárou klauna, takto americké médiá popisovali najslinejšieho diktátora svojej doby. Mali pravdu, ale názor verejnosti sa mal zmeniť. V podstatne ani nie politický film, a viac sa venuje prežívaniu návštevy verejnosťou ako politickým otázkam. Ani tým sa celkom nevyhol, ale dôležitejší je denný režim a vystupovanie pred kamerami ako odpovede na horúce otázky novinárov. Na prvej slobodnej tlačovaj konferencii Chruščova ich padlo viac, a vyhnúť sa tým, na ktoré nie je uspokojivá odpoveď, patrí k práci politika. ()

Galéria (8)

Reklama

Reklama