Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Filmové leporelo, venované tvorbe režiséra a scenáristu Ela Havettu cez spomienky jeho spolupracovníkov - kolegov a priateľov, doplnené ukážkami z jeho filmov. Napriek tomu, že životná, a teda aj umelecká cesta slovenského režiséra Ela Havettu bola krátka /1938-1975/, svojou tvorbou sa stačil výrazne zapísať do našej filmovej a televíznej histórie. Jeho meno sa spája najmä s celovečernými filmami Slávnosť v botanickej záhrade, Ľalie poľné i s celotelevíznymi magazínmi Ráčte vstúpiť !

Elo Havetta bol nielen režisérom a scenáristom, ale jeho kreativita a talent sa prejavili aj v oblasti fotografie a v grafických návrhoch. Bol človekom, ktorý žil pre film. Pri realizácii projektov dokázal preniesť iskru nadšenia na svojich spolupracovníkov-priateľov, čo sa zákonite odrazilo aj vo výsledku diela. So spomienkami na Ela Havettu sa s televíznymi divákmi podelia jeho priatelia, spolužiaci, pedagógovia v leporele Ráčte vstúpiť, pán Havetta, ktoré pripravil jeho priateľ Ján Fajnor. (STV)

(viac)

Recenzie (4)

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Hore zmienené kapacity československého filmu sa vyjadrujú k osobnosti Ela Havettu na základe osobných a profesionálnych vzťahov k nemu. Dá sa z nich urobiť predstava, aký bol Havetta človek, ale predsa sa dalo vyťažiť zo spomieniok viac kvôli hlbšiemu náhľadu do jeho vnútra. Jakubisko spomína na študentské roky, keď spolu bývali na jednej izbe na internáte a o chvíľu Kachyňa hovorí, že si už nepamätá, kto s Havettom býval na izbe. To mi prišlo celkom vtipné a Fajnor si to možno ani pri strihu neuvedomil. ()

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

Spomienkové leporelo o Havettovi vo svojej dobe aspoň trochu splatilo dlh vtedy takmer zabudnutému umelcovi, možno najväčšiemu čarodejníkovi filmového plátna, ktorého splodila slovenská zem. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Presne ako hovoria titulky na začiatku: dokumentárne leporelo.. Nedá sa dozvedieť nič súvislé, ale sú to čriepky zo života v podaní jeho priateľov a približne rovnaký čas zaberajú ukážky z filmov. –––– O Elovi sa trochu ťažšie hovorí, pretože on prišiel, zažiaril a odišiel. ()

Reklama

Reklama