Reklama

Reklama

Zvukové stopy Mauricea Jarrea

(TV film)
  • Francúzsko Bandes originales : Maurice Jarre (viac)
všetky plagáty

Obsahy(1)

Hudobný skladateľ Maurice Jarre má za sebou 60 rokov úspešnej kariéry, 200 filmnových melódií, 70 scénických kompozícií. Od Oscarom ocenenej hudby k filmom Lawrence z Arábie a Doktor Zhivago až po celý rad rovnako známych kompozícií – všetkých  jeho diala povznášajú jeho poslucháčov a nadchýnajú odbornú kritiku. Dnes žije medzi Švajčiarskom a Los Angeles. Svoj životný príbeh vám porozpráva pri klavíri - ale dozviete sa o ňom aj zo spomienok Jeana Rocheforta, Georgea Millera, Omara Sharifa, Petera Weira, Volkera Schlöndorfa a iných... (STV)

(viac)

Recenzie (2)

Willy Kufalt

všetky recenzie používateľa

Ukázek z hudební tvorby Maruciea Jarrea tu (alespoň v případě kratšího sestřihu uvedeného na STV) možná nezazní tolik, kolik by zasluhovalo, ale naštěstí se dokument hojně věnuje povídání o filmové hudbě, nechává nejen o ní vyprávět samotného proslulého skladatele a většina zúčastněných ze strany neméně slavných režisérů naštěstí má co k tématu říct. Obzvlášť jsem si rád poslechl Petera Weira a jeho zapálená vyprávění ohledně vytváření atmosféry ve filmu pomocí hudby a významu spolupráce režiséra s hudebním skladatelm. Popravdě bych Weira vydržel poslouchat i mnohem déle, např. místo Sharifova nezajímavého plácaní, podtrženého trapným imitováním slavné hudby. :o) Rovněž mě potěšil komentář Volkera Schlöndorffa k hudbě a vybraným obrazům Plechového bubínku. Jestli jsem si myslel, že mě dokument naláká k vyplnění filmového restu jménem Lawrence z Arábie, moc se nepovedlo... stále se toho filmu vzhledem k délce i žánru hodně bojím a nejspíš si prozatím jen poslechnu soundtrack. Nicméně nalákal mě úspěšně na pár jiných snímků, které jsem zatím neviděl a které nejen díky hudbě vypadají velmi dobře (Mockyho La Tete contre les Murs, Weirův Svědek + Společnost mrtvých básníků a americký horor Jakubův žebřík). ()

curunir 

všetky recenzie používateľa

Je to podobný prípad ako ,,Zvukové stopy Lala Schifrina", akurát s tým rozdielom, že Maurice Jarre je mi ako skladateľ predsa len bližší a z času na čas sa rád započúvam do jeho soundtrackov nad ktorými samozrejme čnie jeho opus magnum ,,Lawrence of Arabia". Dokumentárny film ako taký pre fanúšika filmovej hudby prípadne rovno samého skladateľa zase toľko noviniek neprináša a v dnešnej dobe sa prezentované informácie dajú bez problémov vyhľadať na internete. Uvítal by som väčšiu prezentáciu autorovho diela, aspoň niekoľko sekundové ukážky z vybraného diela. Najväčšmi sa mi preto páčilo Jarreho priznanie, že jeho spolupráca s Hitchcockom nedopadla podľa jeho predstáv (slávny režisér mal po odchode Bernarda Herrmanna viacero problémov so skladateľmi hudby do jeho filmov). Zaujímavým mi prišlo, že sa skladateľ ani slovkom nezmienil o svojom slávnom synovi. Predsa len do budúcna by som videl viac takýchto dokumentov, kde by boli stredobodom záujmu Rózsa, Herrmann, Goldsmith... (1. hodnotenie, 1. komentár k filmu) ()

Reklama

Reklama