Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Taliansky životopisný film patróna mládeže a humoru, svätého Filipa Neriho. Príbeh jednoduchého svätca a jeho chovancov bol nakrútený už v roku 1983, no stále prekvapí jeho aktuálnosť a divácka obľúbenosť. Tento legendárny dvojdielny televízny film konečne vychádza i v slovenskom znení v úplnej, nezostrihanej verzii! Hlavnú úlohu v slovenskom znení stvárnil herec Marián Labuda. „Buďte dobrí, ak môžete“, týmito slovami napomínal Filip Neri svojich mladých chovancov. Tí boli ovocím opusteného a skorumpovaného Ríma v období 16. storočia. Filip Neri sa postavil proti spoločnosti, ktorá bola zahľadená do seba. Stal sa z neho vychovávateľ detí a mládeže. Prostredníctvom veselosti, hier a dobrej nálady odovzdával mládeži základne hodnoty života. V roku 1610 ho pápež Pavol V. vyhlásil za blahoslaveného a roku 1622 pápež Gregor XV. za svätého. Je patrónom mládeže a humoru. Jeho neporušené telo odpočíva v rímskej bazilike Chiesa Nuova. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (41)

diodoros 

všetky recenzie používateľa

Symbolický a netradičný film o jednom netradičnom talianskom kňazovi (neskôr vyhlásenom za svätého) - Filipovi Nerim. Film sa zameriava skôr na jeho filozofiu, učenie a kázanie ako priame historické udalosti v jeho živote - to vyplýva už z názvu. Snímok je teda plný humoru, výbornej hudby a piesní skladateľa Angela Branduardiho ale aj mnohých symbolov, hlbších myšlienok a scénok na zamyslenie. Ide o veľmi duchaplné a "pekné" dielo, nad ktorým síce musí divák premýšľať ale pritom sa aj dobre pobaví - pravé posolstvo filmu je ale jeho ľudskosť, jednoduchosť a prostota, ktorej predlohou je život a osobnosť hlavnej postavy. Ako historický obraz života jedného svätca to zrejme brať nemôžeme a niektorých divákov možno odradí filmová symbolika, obrazy a najmä náboženskosť - treba si ale uvedomiť, že logicky síce ide o náboženský film, inak ale nejde o žiadnu chválu cirkvi, ako tomu často býva vo viacerých talianskych náboženských filmoch, keďže cirkev je tu prezentovaná taká, aká bola a jej kritike sa film nevyhýba (čo je určite výhodou), ale najmä sa zameriava na pokoru, pokojný život a medziľudské vzťahy ako na náboženské dogmy. Človek, ktorý o tomto období niečo vie a dobová tematika alebo skôr filozofia a poetika ho zaujímajú, by mal byť s týmto filmom spokojný. ()

Aidan 

všetky recenzie používateľa

Laskavý a moudrý portrét laskavého a moudrého světce Filipa Neriho. Film se nesnaží o hagiografické kolorování ani o historickou doslovnost, spíše uvádí do fantaskního světa, v němž se to jen hemží velikány 16. století a také spoustou dětí (které by mohly být snímku též vděčným publikem). Několikrát jsem se musel nahlas chechtat, abych byl vzápětí, jen co výbuch smíchu opadl, překvapen hloubkou té které scény. Třeba když se za zvuků nebeské hudby Filipovi zjeví Panna Maria... a on jí vzápětí plivne do tváře. Rouhání? Vůbec ne. Ale pointu neprozradím. Světcova dobrosrdečnost bez afektovanosti a bez odsudků je kvasem celého snímku. Jen trochu lituji sv. Ignáce a sv. Jana od Kříže - oba byli přetvoření v chodící anekdoty (byť sympatické); první v kulhavého asketu, druhý v blouznivce s pohledem upřeným do ztracena. ()

Reklama

Pythonator 

všetky recenzie používateľa

Vynikající příběh, z kterého mohl být skvělý film. Bohužel Italové nejsou nejlepší filmaři, s výjimkou několika westernů. Některé scény jsou nezapomenutelné a docela pobaví (například ta s hovnem v pytli nebo Neriho pohlavkování Ďábla), ale celek působí poněkud nudně, poněkud Italsky dalo by se říct. Chtělo by to nechat někoho povolanějšího natočit novou verzi, která by nenudila, ale dokázala by pobavit a pohladit na srdci jako tahle stará klasika se spoustou chyb. ()

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Ľudskosť z každého kúska filmu, nečakaný humor a situácie, takto sa aj zo životopisného filmu o svätcovi, čo evokuje kolosálnu nudu, stane zábavný a chytľavý príbeh. Odstrčené deti to v stredoveku asi nemali ľahké, ale tu to vyzerá na šťastné a zábavné detstvo s vtipným a tolerantným kňazom. Film je dosť dlhý na zachytenie celého života, ale na prečítanie krátkej knihy duchovných cvičení, ktoré dostal do daru, mu času nezostávalo. Deti vyrástli, odchádzali, medzi nimi sa vynímal príbeh takmer Rómea a Júlie, len s iným zakončením. Film predčil očakávania, akurát tá dlhá verzia obsahovala príliš veľa spevu a možno mi pri tých piesňach iba chýbali titulky, mohli byť zaujímavé a vhodne dopĺňať obraz. –––– To žijete spolu? – Bůh nás stvořil takhle spolu. Muže i ženy. I teplouše. –––– Buďte hodní, jesli můžete. ()

Alchemilla 

všetky recenzie používateľa

Když se řekne film o životě světce, většinou si člověk představí rozvleklé drama. Ovšem to není případ filmu Nezlobte, když nemusíte. Snímek je neuvěřitelně vtipný, svižný, svěží. Písně mají trochu hippísáckou náladu, kterou podtrhuje afro na hlavě autora hudby - Angela Branduardiho. Ten si ve filmu střihl i malou roli. ()

Galéria (3)

Reklama

Reklama