Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Rakousko roku 1938 – krátce po nacistické okupaci: Prominentní vídeňský intelektuál, Werner von Basil (Curd Jürgens), je vězněn gestapem, neboť napomohl církvi vyvézt její majetek do zahraničí. Nový rakouský zástupce pro kulturu, Hans Berger (Hansjörg Felmy), ho drží v hotelovém pokoji a mučí ho totální duševní izolací. Podle Bergerova tvrzení tato metoda intelektuálního vyhladovění ještě nikdy nezklamala… Příběh se odehrává retrospektivně – ve vzpomínkách Wernera von Basila, který pluje na uprchlické lodi do Ameriky.

Film byl natočen podle stejnojmenné novely rakouského spisovatele Stefana Zweiga. (therescka)

(viac)

Recenzie (6)

evapetra 

všetky recenzie používateľa

První filmové zpracování Zweigovy novely o síle a odolnosti lidkého ducha. Curdu Jürgensovi se v roli nacisty vězněného a duševně týraného intelektuála podařilo přesvědčivě zobrazit postupně narůstající psychická muka, kterými jeho postava, držená v naprosté izolaci od okolního světa, navíc bez jakékoliv duševní potravy, procházela. Werner von Basil, zprvu zklamán, že knížka, kterou se mu náhodně podařilo odcizit při výslechu není četbou, nýbrž sbírkou slavných šachových partií, využívá alespoň této možnosti, jak uchovavat svůj mozek při smyslech a moci být tím, kdo dá nakonec svým věznitelům mat. Zaujala mě kamera, odkrývající různé motivy šachovnic, hrající si se světlem a stínem, bílou a černou, které tady zobrazují dobro a zlo. Povedl se taky úvodní hudební motiv. ()

Flego 

všetky recenzie používateľa

Spočiatku trvá než sa divák zorientuje v postavách a priestore, ale napokon retrospektívne rozprávanie o nezlomnosti ducha pohltí každého. Inteligentný film podľa Zweigovej predlohy má skvelé herecké obsadenie, ktorého vlajkovou loďou je výkon Curda Jürgensa. Tretí komentár. ()

Reklama

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Suverenne najlepsi Gerd Oswald. Zweigovu novelu som este necital - ono ja na beletriu moc nejsem, mam rad kroniky, gesta, encyklopedie, ucebnice - literaturu faktu a dost mozem a jpopularno - naucnu literaturu. Kazdopadne film, ktory ma pomaly rozjazd, treba sa obrnit trpezlivostou, kym sa nieco zacne diat. Najviac ma dostalo , to, ako ten zastupca drzi v totalnej izolacii toho viedenskeho intelektuala. Film, ktory sa oplati mat a treba ho vidiet, to rozhodne : 95 % ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Zweigovu knihu som nečítal, ale videl som dve inscenačné adaptácie (Kráľovská hra) - slovenskú s Hubom a Dančiakom aj českú s Munzarom a Hrušínským. Všetky vychádzajú predovšetkým z dobre napísaného námetu a herci vrátane Jurgensa tomu dodávajú už len ten správny šmrnc. Schachnovelle sa síce dejom mierne líši, keď nedáva až toľko veľa priestoru šachovým partiám na lodi, ale jeho ústrednou časťou je flešbekový návrat, v ktorom hlavný hrdina prežíva utrpenie jemu vlastné a špecifické. Rozhodne však zaujímavé. Obsadenie Maria Adorfa je trochu zvláštne, miestami až komické, a asi to ani nebolo cieľom. ()

Willy Kufalt 

všetky recenzie používateľa

Nemecká filmová adaptácia Šachovej novely Stefana Zweiga: Po remíze v partii so šachovým veľmajstrom sa v retrospektíve dozvedáme o osude podivného hrdinu Wernera von Basila s nezvyčajným talentom spôsobeným vojnovou tragédiou. Spočiatku sa koná veľmi pomalý rozjazd plný rôznych odbočiek, ale od chvíle, keď sa Basil ako väzeň a súčasne obeť nacistického experimentu začne rútiť, nachádza útechu najprv v jednej vete vyrytej na stene a neskôr sa tajne zhosťuje jedinej dostupnej knihy v okolí, to celé nemalo chybu... Deprimujúce kvapkanie vody z pokazeného kohútika a bubnovanie dažďa, šachové figúrky vymodelované z chleba alebo lustrový odraz zamrežovaného okna pripomínajúci šachovnicu, to je len zlomok zo zvukových a vizuálnych špecialít, ktoré vytvorili skvelý filmový zážitok a ktoré československá TV inscenácia Královská hra (1980) v sebe explicitne nemá. Rovnako ako krásne šialenú scénu násilného premiestňovania ľudí aj nábytku na šachovnicových parketách. Napriek tomu je môj dojem z Královskej hry o dosť silnejší, okrem iného aj pretože tam osudová šachová partia má pre hlavného hrdinu veľký význam zhľadiska morálenho víťazstva a vyrovnania sa s nekonečnou psychickou chorobou aj vlastnou minulosťou, zatiaľ čo tu posolstvo nakoniec v plnej miere zakrýva vyvrcholenie dávneho ľúbostneho príbehu. Cherchez la femme. Vlastne ani niet divu, keď to natočil režisér zameraný na žáner filmu noir. (75%) ()

Galéria (17)

Reklama

Reklama