Reklama

Reklama

Boj o Tibet

(TV film)
  • Nemecko Kampf um Tibet
všetky plagáty
Nemecko, 2013, 44 min

Obsahy(1)

Film, ktorý sa po prvý krát snaží priblížiť divákom skutočnosť, že boj o Tibet nie je len bojom o samostatnú kultúru a náboženstvo, ale aj o rozvoj oblasti, ktorý bude mať vplyv na celú Áziu. Čína má o Tibet veľký záíujem z ekonomických, nielen politických dôvodov. Peking už dlhodobo plánuje využiť obrovské zásoby vody, ktorými disponuje táto krajina - a to vo forme ľadovcov. Plány ny výstavbu obrovských kanálov, priehrad a tunelov sú v plnom prúde. Voda, ktorá je po tisícročia uložená na streche sveta by sa tak dostala do miliónových metropol na severo-východe Číny. Hlavným heslom vojenských vodcov Pekingu je preto "Voda z Tibetu zachráni celú Čínu." Himalájske ľadovce sú pritom najväčšou zásobárňou čerstvej vody na svete, hneď po polárnych oblastiach.  Táto voda tečie do rieky Brahmaputra. Jej prípadné čerpanie pre potreby Číny by znamenalo katastrofu pre milióny obyvateľov severnej Indie a Bangladéša. (STV)

(viac)

Recenzie (2)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Vzťah medzi Čínou a Tibetom bol vždy veľmi komplikovaný a je aj dnes. V dokumente je stručne prebehnutá celá histôria od povojnového obdobia až doteraz, ako a na čo Čína potrebovala Tibet. Nerasty, priestor pre jadrové skúšky, strategické územie, zdroj vodnej energie, voda samotná, a to nie je všetko. Náboženské a politické problémy sú pri tom všetkom druhoradé, ale propagandistické filmy tiež mali svoje miesto. Zaujímavá je aj úloha Československa pri techologickom dobýjaní Tibetu. –––– Mnohí Číňania, najmä tí, ktorí si ctia čínsky štát, otvorene prehlasujú: Chceme Tibet, ale nie Tibeťanov. Vravia: Chcete nezávislosť? Choďte, ale zem si necháme. ()

Stegman 

všetky recenzie používateľa

Zprvu "běžné" řeči o historii utiskování Tibeťanů (uvozovky tam jsou z důvodu, že je strašné mluvit o útisku jako o něčem běžném, ale tak to bohužel prostě je), k tomu něco málo o (čínské) propagandě. Až po asi půlhodině se dokument dostane k využívání vodstva, ale moc toho říct nestihne. I z toho, co stihne, ale jde mráz po zádech. ()

Reklama

Zaujímavosti (1)

  • V dokumente vystupuje aj Richard Gere ako predseda svetovej organizácie za práva Tibetu. (Autogram)

Reklama

Reklama