Reklama

Reklama

Ja som ľud

(festivalový názov)
  • Slovensko Ľud som ja (festivalový názov) (viac)
Francúzsko, 2014, 110 min

Réžia:

Anna Roussillon

Kamera:

Anna Roussillon

Obsahy(1)

Kým ľudia v egyptskej metropole Káhira zaplavujú námestie Tahrír, aby protestovali proti prezidentovi Husnímu Mubarakovi, dedinčania z juhu sledujú revolúciu na televíznej obrazovke. Snímka pozoruje udalosti od zvrhnutia Mubaraka až po pád Mursího očami Farraža, roľníka žijúceho v údolí Nílu neďaleko Luxoru. V každodennom, ťažkom živote farmárov, plynúcom pomedzi večnú nádej a občasné sklamania, vyžaduje každá zmena svoj čas. Film, ktorý poskytuje odlišnú perspektívu a kontext, je dôvtipným protipohľadom, opisujúc život na dedine v čase revolúcie, ktorá nijako náhle nezastavila ani nezmenila životy miestnych ľudí. Anna Roussillon sa zameriava na to, ako zmena pomaly preniká do dedinského prostredia, vyháňa úponky, zahniezďuje sa a postupne získava podporu. (IFF Bratislava)

(viac)

Recenzie (3)

thoreau 

všetky recenzie používateľa

Kdyby Anna Rousillon své dílko sestřihala na desetinu, byl by to zajímavý kraťas. Takhle je to fakt děsná otrava. Navíc z mého laického pohledu působí práce s kamerou poněkud odfláknutě - prostě jí někam postaví a půl hodiny nechá běžet. Myslím, že kdybych ji připevnil našemu psovi na hlavu a vypustil ho mezi Egypťany, natočil by to zajímavěji, a to už je mu čtrnáct a povětšinou jen leží. ()

iNKa 1104 

všetky recenzie používateľa

Příběh z Egypta prodchnutý člověčinou, natočený Francouzkou s egyptskými předky. Miláček v Jihlavě 2014... a faktický vítěz festivalu. PS: Nikdy nezapomenu, jak si k nám - postávajícím zkřehlým postavám před DKO - přišla sama režisérka s producentem (?) zapálit cigaretu. Já si zprvu vůbec nevšimla, o koho jde a "aha" moment přišel až s "blahopřeji", které vyřkl můj doprovod, když uviděl sošku v podpaží autorky filmu. Love these moments of life. ()

Reklama

Marze 

všetky recenzie používateľa

Viditelné bylo, že v životě vesničanů se nic nezměnilo a teď čtu obsah dokumentu, kde se píše to samé. Turisté by měly na svých cestách mezi mořem, hotelem a památkami zavítat i do oprýskaných ulic. Byli by překvapeni. Festival dokumentárních filmů v Jihlavě za dva týdny nebude kvůli pandemii Čínského viru. ()

Galéria (6)

Reklama

Reklama