Reklama

Reklama

Citizenfour

(festivalový názov)
  • Česko Citizenfour: Občan Snowden (viac)
Trailer 2

Bývalý analytik NSA Edward Snowden popisuje, jak americká bezpečnostní agentura masově shromažďuje data o soukromé elektronické komunikaci stovek miliónů lidí. Americký film režisérky Laury Poitrasové získal Oscara za nejlepší dokument. (Česká televize)

Videá (4)

Trailer 2

Recenzie (121)

Real Tom Hardy 

všetky recenzie používateľa

"ONE KEY THING ALL DRONE STRIKES ARE DONE THROUGH RAMSTEIN AIR BASE IN GERMANY" --------- Zo všetkých tých dokumentov, čo som zatiaľ videl (~600), nebol ani jeden jediný, ktorému by sa podarilo pred moje oči dostať aj opakovane (jeden bol, pre "dramatizáciu" ponechávam tak x). Doku nie sú filmy, ktoré v istých prípadoch môžeš vidieť aj 20x, pri nich proste stačí jedno zhliadnutie. Tu však na scénu prichádza Citizenfour, ktorý som paradoxne videl nieže dvakrát, ale päťkrát a už vidím, že tak o polrok/rok si ho pozriem zas. Fascinuje ma spôsob, akým bol natočený. 99% (hrubý odhad?) všetkých dokumentov sa točí "po udalosti," prípadne v jej "reálnom čase." Toto je jediný dokument, čo som videl, ktorý sa točil v "reálnom čase pred udalosťou." A z toho proste nemôžem. (Mal som ešte nachystané nejaké riadky o tom, že opísať ho v tomto ohľade ako unikátny nie je dostačujúce, že Laura Poitras je neskutočne kvalitná dokumentaristka, že celú "temnú" atmosféru dokresľujú dve inštrumentálne skladby z albumu Ghosts I–IV [xx], že keď začal rozprávať tie jeho kecy ten ušatý šašo Obama, nožíky sa mi vo vrecku otvárali, že tu bol aj Will Binney a že Citizenfour je až po uši preplnený pôvodnými zábermi, no vôbec sa mi to nechce formulovať, tento komentár aj tak stojí za starú belu, nič mu už nepomôže a mazať ho tiež nechcem, takže aspoň takto teda x) Fucking masterpiece. --- (18.12.2018) (11.2019) (18.6.2020) (24.6.2020) (25.6.2020) (8.5.2021) (17.2.2022) (1.11.2022) ()

Mishqo 

všetky recenzie používateľa

85% ... "Real-life political thriller" ... Aj tento rok sa do nominácie na Oscara za najlepší dokumentárny film dostal film kontroverzného charakteru kritizujúci činy americkej vlády. Tentokrát rovno o Edwardovi Snowdenovi. Fyzicky ho tam vidieť, bol pre mňa šok. Ale o to autentickejšie to celé pôsobilo. Forma sa mi až tak príliš nepáčila, ale zase raz obsah zvíťazil. Som naozaj znechutený z celej tej kauzy. ...THE OMNIPOTENT USA... ()

Reklama

nascendi

všetky recenzie používateľa

Neviem si spomenúť, či existuje nejaký vynález, ktorý nebol zneužitý na zlý účel. Často je ten zlý účel prioritným. Z tohto pohľadu je "odhalenie", ktoré prezentuje Snowden donkichotským činom. Ľudia sa primerane vzrušia, "odborne" to pri pive predebatujú a o pár dní ich už zaujme nová kauza. Ale samotný dokument je pôsobivý, taký civilný, ako keby bol nakrúcaný skrytou kamerou. Trochu dlhší, ako by bolo optimálne, ale to je vec názoru. ()

dr.horrible 

všetky recenzie používateľa

"Sláva Snowdenovi", povedali si v FSB, keď ďalší americký občan odviedol prácu za nich. Podľa niektorých zdrojov dokonca zadarmo! Sláva európskym tajným službám, toľko voľnosti! Menej sledovania, taký Breivik to ani nemohol mať moc ťažké. Sláva aj novým formám médií, TORu, nevystopovateľným IP adresám, sláva Diaspore! Bez nich by sme si nemohli slobodne pozrieť napríklad popravy novinárov islámskymi teroristami... Btw, koľko agentov má CIA, NSA? Koľko státisícov osobných informácií zvláda sledovať jeden agent? Zaisto ho zaujíma, kedy a kam idete so známymi na pivo. Lebo strašiť ľudí treba! Film je to kvalitný, napínavý. Edward s gelom na hlave ešte slizkejší jak normálne. Neviem sa dočkať dňa, keď WikiLeaks odtajnia jeho prepojenie na ruskú federáciu. A hlavne bez odpočúvania! ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Užívateľ Traffic už stihol medzi prvými povedať takmer všetko podstatné, no pridám ešte niečo aj ja. Ako dokument sa to tiahlo a preto neviem ako by som reagoval, keby som o tom nič nevedel, ale vzhľadom na závažnosť som celý čas bol nedočkavý a možno aj trocha tŕpol, čo nastane a ako sa to vtedy vyvinulo a veľmi som sa sústredil najmä na štúdium konania a rozmýšľania Snowdena v daných chvíľach, pritom celé to bolo tak šialené, že ten dokument vôbec nemusel vzniknúť, keby tam vtrhlo nejaké americké komando a vystrielalo ich. Má to rôzne psychologické momenty, rôzne hravé a napriek tomu, že po konci mám dojem, že viem všetko a vlastne nič, aj tak ma ten štýl zaujal a je vidieť, že to bolo robené s rozvahou. Snowdenovi na záver iba pomyselný klobúk dole. ()

Galéria (18)

Zaujímavosti (4)

  • Dve inštrumentálne skladby, ktoré je možné počuť v dokumente, pochádzajú z albumu "Ghosts I–IV" od americkej kapely Nine Inch Nails. (Real Tom Hardy)
  • Laura Poitrasová musela tento film editovat v Berlíně, protože se bála, že by její dokument byl zabaven americkou vládou. (Leopard105)

Súvisiace novinky

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

Jeden svět přiváží oskarový film Citizenfour

24.02.2015

Čekáte na příležitost vidět dokumentární film Citizenfour, který letos získal Oskara? Počátkem března budete mít jedinečnou příležitost díky festivalu dokumentárních filmů o lidských právech Jeden… (viac)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (viac)

Snowden podle Olivera Stonea

Snowden podle Olivera Stonea

20.02.2015

Julian Assange už svůj film má a teď je na řadě další oblíbenec americké vlády, Edward Snowden. Bývalý systémový administrátor NSA, díky němuž víme, že sledování mobilní a elektronické komunikace… (viac)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (viac)

Reklama

Reklama