Reklama

Reklama

Spodina

(festivalový názov)
Trailer 1

Obsahy(1)

Surový, násilný a šokujúci Scum je podmanivý príbeh, zasadený do nápravného zariadenia. Rozpráva o živote v polepšovni, kde násilie a brutalita je cestou, ako si vybojovať cestu na vrchol a vládnuť ako “Daddy“. Rovnako si získa rešpekt chovancov a sadistických dozorcov. Jeden z najspornejších filmov aké boli kedy vyrobené v UK je tiež filmom, ktorý zapríčinil rozruch pri jeho zverejnení. Hlavnú rolu hrá Ray Winstone, ako Carlin, pripravený sa presadiť aj napriek nepriazni a stať sa šéfom v systéme, ktorý chce zničiť. (humpass)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (35)

majo25 

všetky recenzie používateľa

Jedným z cieľov filmu z prostredia nápravného zariadenia pre mladistvývh je šokovať, čo sa mu aj darí, minimálne v scénach s buzerantským znásilnením a samovraždou za pomoci žiletky. Film síce nepôsobí vierohodne, veľa vecí je zbytočné preexponovaných - šikana dozorcov i spoluchovancov, filozofovanie staršieho chovanca, nezáujem o ich problémy ani z pohľadu psychiatričky; na druhej strane to vtlačí do kresla a nuda hroziť vonkoncom nebude. Film nemá žiadnu hlavnú postavu, aj keď moralizuje dianie z pohľadu kvarteta chovancov, chýba mu tiež hudobný doprovod. Mladý Ray Winstone boduje, len mi nebolo jasné, prečo sa jeho postava pri prvej bitke vôbec nebráni a rešpekt si vynucuje až po čase. Silný snímok, ktorý v hlave zostane aj po pozretí. ()

Daddko 

všetky recenzie používateľa

Jeden z najlepších o šikane mladistvých v nápravných zariadeniach, tentokrát Anglicko. Natočil niekto CZ/SK film  po ´89 o šikane v ČSĽA či už furťáckej alebo mazáckej ? A bolo jej na dennom poriadku. Niekedy až totálna dehonestácia človeka, a to už musel byť mimoriadny dôvod na odvoz do nemocnice aby sa mimoriadna udalosť vybubnovala. Ututlať všetko ak sa dalo. Kto chcel mať ministerských, kontrášov a starých politukov "pan tátov" na Útvare aby do všetkého pchali nos ? ()

Reklama

JASON_X 

všetky recenzie používateľa

V punkové době konce sedmdesátek určitě pecka, dneska už ovšem na podobné sociálně kritické filmy shlížím s velkým despektem, když vidím, kam až dospělo kdysi zdánlivě pokrokářské vykreslování všemožných grázlů jakožto obětí nespravedlivého, krutého, rasistického a já nevím jakého ještě společenského systému. Dlouhodobé nahlodávání a rozežírání mentality obecného lidu i společenských struktur podobnými "angažovanými" díly dospělo až k naší dnešní bezzubé, změkčilé, zdegenerované společnosti (mám samozřejmě na mysli západní společnost celkově). Z filmového (scénáristického) hlediska je to pak dílo místy poněkud nevyrovnané, kostrbaté, ale jeho stáří je polehčující okolností. ()

DaViD´82 

všetky recenzie používateľa

V rámci snímků o nefunkčnosti kárného systému s přístupem "silnější pes mrdá" ten vůbec nejsilnější pes na žánrovém dvorku. O to znepokojivější (a úměrně tomu i působivější), že je o mladistvé svoloči, která sice potřebuje tvrdou ruku, nekompromisní řád a disciplínu, ale již ne šikanu, ponižování, prznění a takové ty jiné milé věci. Beznaděj zdejšího začarovaného kruhu "vzpurní sígři versus zamindrákovaní dozorci" (vrcholná je v tomto ohledu především scéna Archerova přátelského pokecu s jedním z bachařů), kdy se již nápravný systém stává parodií sebe sama natolik, že plodí a učí tomu, proti čemu byl v první řadě vytvořen, snad nikde jinde nebyl zachycen tak naturalisticky, depresivně, mrazivě a přitom nemravokárně. ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Hrozné místo, kde někteří chovanci v dospělosti zřejmě přecházejí do pozice zaměstnance a kde se zlomí i prostá mysl Kocoura z Červeného trpaslíka. Plusem možná je, že jedinci jsou odklizeni z ulic, ale to asi těžko kompenzuje stav, kdy ti zkažení tříbí své sadistické, kriminální a jiné dovednosti a pro napravitelné, nebo nedej bože omyly, je nachystána jen deprivace. Éra britských detenčních center pro mladistvé řečených borstal se možná i díky tomuto snímku chýlila ke konci.. ()

Galéria (21)

Reklama

Reklama