Reklama

Reklama

vlna vs. breh

  • Česko vlna vs. břeh (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Jano Pavlík, Rudo Prekop, Vasil Stanko, Tono Stano, Martin Štrba, Miro Švolík, Kamil Varga, Peter Župník. Stretli sa na začiatku 80. rokov ako slovenskí študenti fotografického odboru na pražskej FAMU a do umeleckej fotografie vniesli energiu, hravosť a nespútanú imagináciu, ktorá sa v ich tvorbe spájala najmä s postupmi inscenovanej fotografie. Vytvorili výnimočnú generáciu, ktorú kritici nazvali „Slovenskou novou vlnou". Ich neprehliadnuteľné dielo dodnes ovplyvňuje vývoj fotografie v Čechách aj na Slovensku. Sú úspešní aj za hranicami, mnohí sa vrátili domov, aby svoje skúsenosti opäť odovzdávali mladej generácii. Martin Štrba vo svojom režijnom debute navštevuje a spovedá priateľov a umeleckých súputníkov, rekonštruujúc atmosféru doby, ktorá dala zrodiť fenoménu Slovenskej novej vlny. Čosi také sa udeje zriedka, o to vzácnejšie je, keď sa v rovnakom čase a na rovnakom mieste sa začne kumulovať a znásobovať tvorivá energia medzi ľuďmi, ktorí zdieľajú podobné hodnoty a pohľad na svet. Vznikol netradičný dokument, ktorý formálne nasleduje invenciu, hravosť, inscenačné a výtvarné postupy fotografickej tvorby svojich aktérov. (Barracuda Movie)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (16)

Sarkastic 

všetky recenzie používateľa

Dokument působil od začátku velmi svižně, svěže a hravě (to už od úvodních titulků). A tak i když jsem zainteresované neznal (tedy s výjimkou Martina Štrby), nuda dlouho nebyla a já se zájmem poslouchal. A samozřejmě sledoval prostřihy na jejich zajímavou tvorbu (nebýt laik, možná bych použil i výstižnější přívlastek), vhodně doplněnou výrazným zvukem (se kterým si tvůrci dobře pohráli), popř. hudbou. Nicméně, dokumentu by podle mě bohatě stačila stopáž o délce jedné hodiny, protože po tomto časovém úseku film začal brutálně ztrácet nastolené tempo, doslova mu docházel dech a protagonisté pak spíš už jen dělali blbosti a mluvili v podstatě o ničem (takže na tu nudu nakonec bohužel došlo). Ale rozhodně oceňuju, že jsem dokázal dlouho udržet plnou pozornost u dokumentu, jehož téma mi jinak absolutně nic neříká a nezajímá mě. Za to dávám palec nahoru a slušné 4* navrch. ()

azhar 

všetky recenzie používateľa

pro mne deset hvězdiček... nejen pro to, že jsem od "fochu" a mohla jsem konečně trochu poznat autory fotografií, které obdivuji a považuji za jedny ze zlatých fondů česko-slovenské fotografie... bylo pro mne úlevou zjistit, že pánové i když tak trochu v letech stále neztratili glanc, hravost, lehkost.... ()

Admirall 

všetky recenzie používateľa

Je úžasné sledovať absolútnu otvorenosť protagonistov a niet divu - spovedali sa predsa súputníkovi a režisérovi filmu, ktorý bol kedysi ich spolužiak. Vytiahol z nich teda celkom cennné zaujímave, niekedy až dojemné myšlienky či situácie. Na druhej strane to, že sa režisér a sociálny herci, ako ich nazýva Nichols v úvode do dokumentárneho filmu, poznajú môže pokaziť dojem a to hlavne tým, že človeku, ktorý počuje o slovenskej novej vlne vo fotografii prvý krát, mená a postavy filmu nemusia nič hovoriť. Ja som teda očakával na úvod nejaké hlbšie oboznámenie sa kto je vlastne kto. Režisér, keďže ich poznal už z čias FAMU, to zrejme nepokladal za dôležité, ale mne to tam chýbalo. Každopádne, film je vizuálne zaujímavý, fotografie sú úžasné a je to točené takým zaujímavým štýlom. Ako dokumentárny debut veľmi dobré! ()

2-Xtreme 

všetky recenzie používateľa

Asi najlepší SR/ČR dokument aký som videl. Téma ma dvakrát nezaujímala a v kine som skončil len kvôli voľnému času. Ale to čo som videl na plátne ma doslova dostalo. Hravo a dynamický natočená látka, ktorá ma zrazu zaujala a celý film som si užil ako dlho nič. Takéto filmy by sme mali posielať do sveta. Filmy o ľuďoch, ktorý niečo dokázali a hlavne ovplyvnili nie len druhých, no aj fotorgafovanie samotné. [10. MFF Cinematik 2015] ()

Galéria (12)

Zaujímavosti (2)

  • Dokument byl točený na fotoaparát. (Zdroj: Hospodářské noviny). (hippyman)

Reklama

Reklama