Reklama

Reklama

Picassovo dedičstvo

  • Česko Picasso! (viac)
Francúzsko, 2013, 110 min (Alternatívna 52 min)

Réžia:

Hugues Nancy

Scenár:

Hugues Nancy

Kamera:

Éric Guéret

Hrajú:

Pablo Picasso (a.z.)

VOD (1)

Obsahy(1)

Predstavovať Pabla Picassa je vari zbytočné - tento všestranný génius výtvarného umenia je dnes známy po celom svete. Ale poznáme ho naozaj? Tvorcovia tohto filmu sa pokúsili odhaliť verejnosti túto záhadnú osobnosť prostredníctvom archívnych dokumentov, či rozhovory s príslušníkmi jeho rodiny - ponúkajú vám tak nový pohľad na Picassa - umelca i človeka. (STV)

(viac)

Recenzie (10)

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Nie je to dokument o súdnom procese s Picassovým dedičstvom. Dedičstvo je spomenté len na začiatku, hlavne v zmysle, ako bolo rozsiahle, až gigantické, ako sa museli roztriediť desaťtisíce kresieb a iných artefaktov a čo s nimi bolo ďalej. Po pár minútach nasleduje stručne podaný životopis a keď sa povie stručne, tak hodina je na tak plodný život po každej stránke naozaj stručná. Pre bežného neumelecky zameraného konzumenta, ako ja, je to akurát dozvedieť sa základné fakty, vidieť najzásadnejšie diela a poznať pár zákutí jeho života. ()

nascendi

všetky recenzie používateľa

Nie som obdivovateľom a tobôž nie znalcom Picassovho neuveriteľne rozsiahleho diela. S výnimkou respondentov relácie Nikto nie je dokonalý nepoznám človeka, ktorý by z jeho diela nepoznal aspoň Avignonské slečny a Guernicu. Dokument dokázal na relatívne malej ploche previesť diváka jeho životom, v ktorom kľúčovú úlohu hrali ženy ovplyvňujúce jeho diela. Na konci filmu ma pobúrilo, ako gangsterský štát, ktorý nikdy nekúpil ani jedno jeho dielo, beztrestne ulúpil 3800 jeho obrazov. Tak to nejako v tomto svete chodí. ()

Reklama

andrii 

všetky recenzie používateľa

"Ženy byly mým osudem. Já neměl o ně nouzi. V postelích milenky pod baldachýnem, v ateliéru jako melodické múzy. Jejich tvář „osvítil“ jsem barvami. Byly to víly umělcovy otištěné do pláten nirvány. Nenapodobitelné, vybroušené tahy, nedosažitelné tvůrčí vlohy. Milované, portrétované dámy, které triumfují dnes a denně mezi rámy. Poctěn jsem a pociťuji, že mé dílo v mysli obdivovatelů trvale překračuji." ()

Pedross800 

všetky recenzie používateľa

Čekal jsem dokument o velké bitvě dětí, manželek, milenek, vnoučat o jeho děditství, ale dostal jsem hodně zajímavý průřez celým jeho neobyčejným životem a dílem. Byl to neuvěřitelný proutník, o tým žádná, ovšem díky tomu svět získával další a další úchvatná umělecká díla....způsoboval radost, oddanost, nenávist, obdiv, opovržení....vskutku renesanční osůbka. ()

emma53 

všetky recenzie používateľa

A neb několik mužů v jednom Picassovi. Bohém v pravém slova smyslu, který miloval a maloval, vytvářel sochy, rytiny a je toho tolik, že se to ani vypsat nedá. Měl úžasně bohatý život, možná ne vždy šťastný, ale i to dokázal vtisknout do svých pláten, on sám řekl : "Maluji věci jak si je myslím, ne jak je vidím". A já bych občas chtěla do jeho mysli při pohledu na nějaké Pablovo umělecké dílo proniknout. ()

Galéria (16)

Reklama

Reklama