Reklama

Reklama

Astronaut Mark Watney (Matt Damon) počas misie na Mars takmer zahynie v prašnej búrke. Zvyšok posádky jeho lode opustí planétu vo viere, že zomrel. Watney však prežije a zostane na nepriateľskej planéte celkom osamotený. Má k dispozícii len skromné zásoby, a tak musí využiť všetok dôvtip, invenciu a technické znalosti, aby prežil a zároveň našiel spôsob, ako vyslať signál, že je nažive. V okamihu, keď sa mu to podarí, vo vesmíre nastane poplach. Milióny kilometrov vzdialená NASA a medzinárodný tím vedcov začnú neúnavne pracovať na tom, aby Marťana dostali späť na Zem. Súbežne s nimi sa posádka lode na ceste z Marsu pripravuje na odvážnu, vysoko riskantnú, ak nie nemožnú záchrannú misiu. Pri jej sledovaní v priamom prenose sa celý svet spojí a drží Watneymu palce, aby sa bezpečne vrátil domov. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (69)

  • V snímke účinkovalo viac ako päťdesiat hercov. Napriek tomu Matt Damon (Mark Watney), ktorý je vo väčšine scén sám, na tlačovej konferencii zažartoval, že „väčšinu z nich stretol po prvý raz až teraz v Toronte." (Kub_ees)
  • Veľkú časť filmu nakrúcali pred zeleným plátnom, pričom okrem tradičných „neviditeľných" lán, vďaka ktorým sa herci akoby vznášali vo vesmíre, použil režisér Ridley Scott aj omnoho jednoduchšiu techniku. „V niektorých detailných záberoch nedávalo zmysel použiť zložité káblovanie. Omnoho jednoduchšie bolo stáť na jednej nohe a simulovať pomalý pohyb zvyškom tela. Pripomínalo mi to situáciu, keď som sa ako dieťa hral v detskej izbe a predstieral som, že som vo vesmíre. Vyzeralo to nesmierne komicky, no vo výslednom zábere to vytvorilo ten pravý želaný efekt," zaspomínal si herec Matt Damon (Mark Watney). (Kub_ees)
  • Slovo "sol", prevzaté z latinčiny, znamená "slnko". (MikaelSVK)
  • Približne 20 natáčacích lokácií bolo zriadených pre natáčanie filmu, čo nie je veľa, v porovnaní s inými filmami Ridleyho Scotta. Pre porovnanie, pri technicky náročnejších filmoch, ako napr. EXODUS: Bohové a králové (2014), bolo zriadených 70. A pri filmu Americký gangster (2007) dokonca 100 lokácií. (Wargoo)
  • Jedna z Markových (Matt Damon) panoramatických snímok zachytáva Olympus Mons, najväčšiu doposiaľ objavenú horu v našom solárnom systéme. Je takmer 3krát väčšia než Mount Everest. (Wargoo)
  • Na začiatku filmu je Sol 18, pričom v knihe to bol Sol 6. (Wargoo)
  • Postava Matta Damona sa volá Mark Watney. Mark je anglická verzia latinského mena Marcus, ktoré je odvodené od mena rímskeho boha vojny, Mars. (winetach)
  • Hračka, ktorá sa objaví pri posielaní video odkazov posádky smerom na Zem, je dostupná v reťazcoch IKEA. (ma2sko)
  • Filmovanie snímky zabralo iba 70 dní. (Lucasion)
  • Tvorcovia sa snažili dosiahnuť maximálnu autentickosť prostredia. Lokality vo filme, ktorými Mark Watney (Matt Damon) prechádza, vyzerajú rovnako ako ich reálne predlohy na Marse a nesú tiež identické názvy. Filmoví grafici pri tom využívali fotografie kamerového systému HiRISE, ktorý sa nachádza na palube sondy NASA Mars Reconnaissance Orbiter. (Darth Maul)
  • Týždeň pred oficiálnym uvedením filmu do kín sa uskutočnila špeciálna premiéra. Snímku Ridleyho Scotta si pustili astronauti na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS). (Darth Maul)
  • Většina scén se natáčela v Maďarsku. Maďarská pobočka švédského řetězce IKEA byla zaskočena jednou objednávkou 64 křesel „IKEA Volmar“, které byly nezbytné k natáčení. Křesla můžeme ve filmu vidět ve vesmírném středisku. Kvůli čekání na křesla se natáčení v Maďarsku protáhlo o 3 dny. (vojacekr)
  • Pád vědce, jenž přijde na možnost obletu kolem Země, při zvednutí ze židle nebyl plánován. Stalo se to omylem, ale bylo to ponecháno ve filmu. (johnnymay)
  • Celosvětová premiéra proběhla 11. září 2015 na Mezinárodním filmovém festivalu v Torontu. (Varan)
  • Oranžový nůž, který ve filmu používá Mark Watney (Matt Damon), je Victorinox Hunter Pro. (Velorahex)
  • Jeden sol na Marsu je totéž jako jeden den na Zemi, ale trvá o 39 minut déle. (Mrsina)

Súvisiace novinky

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

Ryan Gosling se brzy podívá do vesmíru

20.04.2024

Čeká nás další film, jenž mnozí z nás budou možná s nadějí vyhlížet jako jeden z nejočekávanějších v daném roce. Alespoň to tak vypadá na papíře. Studio Amazon totiž sune kupředu svůj snímek Project… (viac)

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

Hvězdy hollywoodské hudby rozezní Obecní dům

09.03.2023

Světové hvězdy filmové hudby zavítají do Prahy na Composers Summit 2023. Druhý ročník kromě workshopů a přednášek nabídne ve dnech 14. a 18.dubna dva unikátní koncerty. Ústřední melodie oceňovaných… (viac)

Lord a Miller poletí do vesmíru

Lord a Miller poletí do vesmíru

18.05.2020

Režiséři Chris Miller a Phil Lord si konečně vybrali svůj příští režijní projekt. Bude jím sci-fi od autora Marťana Andyho Weira. Hlavní roli v dosud nepojmenovaném snímku pak ztvární herec Ryan… (viac)

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

Weir, Lord a Miller chystají nový projekt

18.11.2019

Originální. To je slovo, kterým se v Hollywoodu příliš neplýtvá, o to zajímavější jsou ale případy jeho užití. Proto nám dělá radost, že vás můžeme informovat o novém originálním projektu autora… (viac)

Reklama

Reklama