Reklama

Reklama

Cudzinka

(seriál)
Trailer 2
USA, (2014–2024), 92 h 10 min (Minutáž: 51–90 min)

Tvorcovia:

Ronald D. Moore

Predloha:

Diana Gabaldon (kniha)

Hudba:

Bear McCreary

Hrajú:

Caitríona Balfe, Sam Heughan, Tobias Menzies, Duncan Lacroix, Stephen Walters, Graham McTavish, Bill Paterson, Nell Hudson, Gary Lewis, Lotte Verbeek (viac)
(ďalšie profesie)

Série(7) / Epizódy(91)

Je rok 1945, niekoľko mesiacov po ukončení druhej svetovej vojny, ktorá ich rozdelila na šesť rokov a zdravotná sestra britskej armády Claire Randallová so svojím manželom Frankom prežívajú druhé medové týždne na Škótskej vysočine predtým, než Frank začne pracovať v Oxforde. Randallovci prichádzajú do malého  hotela na začiatku pohanského sviatku Samhain s cieľom znovu oživiť svoj vzťah a Frank sa vydáva po stopách svojej rodiny v tejto oblasti. Keď Frank nájde dôkaz, že je príbuzným kapitána Jonathana „Blacka Jacka” Randalla, dôstojníka kráľovskej armády v roku 1840, ktorý sa zúčastnil na potlačení škótskych rebelov v týchto končinách, vikárova manželka, ktorá sa zaoberá veštením, predpovedá Claire v jej živote veľké zmeny... Po raňajšej návšteve starovekej štruktúry stojacich kameňov, aby si s Frankom pozreli rituál Samhain, sa Claire vracia na toto miesto a keď sa dotkne kameňa, stráca vedomie a preberá sa v 18. storočí tvárou v tvár práve Blackovi Jackovi Randallovi. Ocitá sa uprostred boja medzi britskou armádou a škótskymi rebelmi a snaží sa schovať, keď sa jej Randall, ktorý si je istý, že je prostitútka, snaží skrížiť cestu. Ale keď škótsky rebel Murtagh Fraser z Vysočiny vidí, ako ju chce znásilniť, udrie Randalla tak, že upadne do bezvedomia a zaženie sporo odetú Claire preč. V chalupe, kde sa rebeli schádzajú, Claire využije svoje schopnosti zdravotnej sestry na liečbu zraneného ramena Jamieho Frasera a potom ju prinútia pridať sa k nim a k ich vodcovi Dougalovi MacKenziemu a ujsť s nimi na konskom chrbte...Keďže sa snaží utajiť, že pochádza zo storočia v budúcnosti, snaží sa Claire varovať Dougala a jeho mužov, keď prídu na miesto, o ktorom vie, že tam kráľovská armáda nastražila škótskym rebelom pascu. Keď sa dostanú do paľby a musia čeliť britským jednotkám, Jamieho zrania a jeho záchrana leží na Claire. S podozrením vzhľadom na neznáme veci, ktoré Claire spomína o baktériách a infekciách a vzhľadom na jej vedomosti o pohybe britských oddielov, Dougal prikáže Claire, aby ich sprevádzala na hrad Leoch, domov statkárskeho klanu MacKenzieovcov, rušný veľkostatok na Vysočine, ktorý bol ešte včera ruinou, ktorú s Frankom navštívili. (TV Doma)

(viac)

Diskusia

Igy007

Igy007 (hodnotenie, recenzie)

Jsem jen v půlce první série, takže předčasné hodnotit. Už teď ale musím říct, že je to mnohem lepší, než jsem čekala. Obávala jsem se přehnané romantiky, nesnáším přeslazenost; zdá se ale, že k té to má daleko. Pilcher 18. století se naštěstí tak úplně nekoná. Jsem moc spokojená s obsazením, ona je bezva neokoukaný typ, on zase na světlovlasého až nebezpečně charismatický chlápek. Do role manžela lomena anglického důstojníka také nasadili dost dobrého démona, chvílema z něj jde vážně strach ! Ze studijního hlediska oceňuji, že mi to sundalo růžové brýle co se Keltů týká; tedy nemyslela jsem si, že to byly zrovna salónní typy, ti Skotové v sukních, ale tohle je síla občas :-))) 

Igy007

Igy007 (hodnotenie, recenzie)

StarAmateur

Dobrá poznámka ! Na druhou stranu, byly to ještě děcka, takže dejme tomu ... mimochodem, před časem jsem taky na jedné zahradě sežvýkala něco listí, než mi došlo, že to, co jím, není medvědí a natož česnek. Nebyla to ale naštěstí ani konvalinka :-)))

Igy007

Igy007 (hodnotenie, recenzie)

Radush

To je pravda. Jak by ty dialekty ale měly vypadat ? Měli by Skotové mluvit hantecem a angláni češtinou ? Myslím, že většina pokusů v dabingu zachytit různé přízvuky vyzní pak v češtině až trapně ... 

yinloveyang

yinloveyang (hodnotenie, recenzie)

Už od doby, co jsem název Outlander četla na jednom webu, tak jsem si říkala, že se jednou k tomu dostanu...., to, že je to ten seriál Cizinka na Prima love mi fakt nedošlo :), nejsem moc na historické věci a původně jsem si myslela z fotek, aniž bych něco četla nějak nevysvětlitelně, že se jedná o nějakou postapokalyptickou budoucnost nebo co, ale není to vůbec špatný, líbí se mi to, že ačkoliv hlavní děj se odehrává tehdy, když Skotové bojovali o nezávislost na Anglii, tak je propojen s různými časovými úseky.... škoda, že to cestování v čase se nezdá být častým prvkem.... já vždy ráda sci-fi.... ale i tak super. Určitě začnu koukat hezky od začátku, seriál navíc je prodloužen až do šesti řad, takže na koukání toho bude dost.

Radush

Radush (hodnotenie, recenzie)

Helo

Tak jsem na to mrkla a vypada to, ze v ceskym prekladu se na to fakt vykaslali, ze?

Presne, cekala bych pouziti nejakeho nareci pro vsechny skotske mluvci. Kazdopadne mi to prijde jako velka skoda a kdo cte v cestine o hodne prichazi :)

na príspevok reagoval Igy007

Helo

Helo (hodnotenie, recenzie)

Radush

No třeba v Zaklínačovi, kde trpaslíci mluví taky zkomoleně (v čj je to nějaká moravsko-slezsko-valaština), právě pro tu zkomoleninu v aj verzi používaj skotskej přízvuk a výrazy, takže tu skotštinu tady by zase mohli teoreticky reverzivně přeložit do nějakýho českýho nářečí :)

na príspevok reagoval Radush

Radush

Radush (hodnotenie, recenzie)

Kdyz tady resite knihy, tak by me docela zajimalo, jaky je cesky preklad? Rozlisuji tam nejak mezi skotskou a anglickou anglictinou/ mezi tim kdyz mluvi Skot a Anglican?
Akorat jsem docetla prvni knihu a vsichni Skoti maji ten svuj typicky akcent, narozdil od gramaticky spravneho projevu u Claire, Randalla.. Klasicky slova jako "lassie, wee, aye" nebo poruznu zkomolena anglictina.. Do cestiny se tohle ale asi docela tezko prevede :)

na príspevok reagoval Helo

Ryorka

Ryorka (hodnotenie, recenzie)

Helo

no možná tak první tři knihy ze série by se daly k tomu přirovnat. Nicméně ty další, ty už fakt nejsou červená knihovna. Spíš bych to zařadila mezi historickodobrodružné se silným příběhem. 

na príspevok reagoval Helo

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

Helo

Helo (hodnotenie, recenzie)

Tak ona ta kniha v zásadě asi bude jakože trochu ženská četba, alespoň mi to tak přišlo podle těch pár úryvků, co jsem četl (matka to nechala ležet na stole doma :D ). Ale klidně si to nechám vyvrátit někým, kdo to četl pořádně.

na príspevok reagoval Ryorka

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

Helo

Helo (hodnotenie, recenzie)

Pravda, já jsem tim nebyl právě jistej, tak díky za potvrzení.

Mia...

Mia... (hodnotenie, recenzie)

Já můžu potvrdit (ne tedy z vlastní zkušenosti napřímo), že první kniha je věrná první sérii, s rozdílem toho konce akorát.

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

Helo

Helo (hodnotenie, recenzie)

Mia...

Jsou další knihy. Nejsem si jistej, jak je to u druhý řady, jestli vychází z druhý knížky nebo pořád ještě první nebo je to třeba půl napůl, ale seriálu budou minimálně ještě další 2 série (3. a 4.), který by měly mapovat další dvě knížky :)

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

Mia...

Mia... (hodnotenie, recenzie)

StarAmateur

Já to popravdě taky moc nechápu, ta vůně je zásadní. Nicméně je to hodně moc častý jev, že se v tomhle lidi spletou ...

na príspevok reagoval Helo

StarAmateur

StarAmateur (hodnotenie, recenzie)

Na seriály nekoukám, výjimka je Hra o trůny a teď Cizinka (co jiného dělat v době nemocenské). Jsem v první sérii a seriál se mi líbí, ačkoliv chápu, že seriály jsou postavené na překombinacích, natahování děje atd. Dívat se na to dá, proč ne. Krásná příroda, pohled do historie, láska. Jen se přu s kamarádkou zda by si lidi v minulosti opravdu spletli konvalinku s medvědím česnekem :-D. Myslím, že ne, jelikož na rozdíl od nás žili víc v souladu s přírodou a ačkoliv konvalinku neznali, tak moc dobře věděli jak chutná a voní medvědí česnek. :-D Kdo ochutná jedovatou konvalinku? :-D 

na príspevok reagoval anglanek, Mia..., Igy007

Allien.9

Allien.9 (hodnotenie, recenzie)

Část herců údajně přistižena při filmování ve Skotsku, takže 3. série už nám vzniká. :-)

na príspevok reagoval Darneth

peiton

peiton (hodnotenie, recenzie)

Užasné zakončené finále druhej série,nostalgické a romantické zároveň.Mega.Rýchle podme na 3.sériu...

konvicce

konvicce (hodnotenie, recenzie)

"hysterický klenot možná, ale nevím co má do píče společného s historií to, že někdo z roku 45 cestuje časem někam do prdele. obyčejná tucťárna pro rozteklé pipky.

na príspevok reagoval Helo, Ryorka, anglanek

Helo

Helo (hodnotenie, recenzie)

Sakra, proč u S02E08 naskočily ukázky na další díly ještě dřív, než Claire domluvila? :D

Reklama

Reklama