Reklama

Reklama

Soľ zeme

  • Česko Sůl Země (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Posledných štyridsať rokov fotograf Sebastião Salgado cestuje naprieč kontinentmi po stopách stále sa meniaceho ľudstva. Bol svedkom najdôležitejších udalostí našej súčasnej histórie: medzinárodné konflikty, hlad, hromadný exodus... Život a prácu Sebastiãa Salgada nám približuje jeho syn Juliano, ktorý ho sprevádzal na posledných cestách, a Wim Wenders, okrem iného tiež fotograf. (Film Europe)

(viac)

Videá (4)

Trailer 1

Recenzie (19)

Dellamorte 

všetky recenzie používateľa

Sebastião Salgado, vynikajúci brazílsky fotograf , prítomný so svojím náradím pri mnohých pozemských tragédiách a katastrofách, začal svoj čarovný talent uplatňovať už ako 30 ročný. Za 40 rokov sa mu podarilo toho nasnímať požehnane a práve tento dokáč je poctou jeho umeniu. Kuwait, Rwanda, Yougoška, Etiopie, to všechno zaznamenáno a uloženo. Tisíceré díky za záběry, z ktorých by som si nejeden rada zarámovaním zvečnila, aj keby som si musela prerobiť byt. 4 + ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Po filmařské stránce se jedná o naprosto úžasný snímek, jak tím propojením fotek s hudbou, tak i profesionálně natočených záběrů. Holt tohle má Wenders v krvi, navíc i tady nezapře svůj cit pro záběry mraků. Většina Salgadových fotografií je též úžasná a hodně mě oslovila. Jenže jsem nečekal, že z celého dokumentu vypadne jen hodně zjednodušený pohled na lidstvo, který mi řekne kdejaký amatérský ekolog nebo i pořad pro děti. Přičemž všechny tyhle problémy jako hladomor či deštné pralesy zas tak jednoduché (včetně jejich řešení) nejsou, vše je hlubší a právě ta hloubka mi v Soli Země chyběla. Ačkoli jinak to vůbec není špatné a ze všech Wendersových dokumentů se mi líbil zatím nejvíc, ale spokojený nejsem ani tentokrát. Slabé 4* ()

Reklama

nascendi

všetky recenzie používateľa

Práve som videl úžasný film. Film, v ktorom sa spojilo umenie výborného filmového režiséra a umenie rovnako výborného fotografa. Fotografa, ktorý 40 rokov brázdil zemeguľu, aby zachytil všetky veľké ľudské tragédie na čiernobiele fotografie s veľkou výpovednou hodnotou. Fotografa, ktorý pre svoje poslanie venoval rodine iba čas, ktorý mu popri jeho cestách a činnosti ostal. Sám sa nazýval sociálnym fotografom a snažil sa jednak pochopiť, kde sa to všetko násilie berie a prečo sa donekonečna opakuje, aby sa v závere svojho života v domovskej Brazíliii podieľal na obnove dažďového pralesa, ktorí chamtivci zlikvidovali pre svoje krátkodobé profity. I keď pôvodne iba na ploche svojho pozemku, ale aj na tejto vzorke dokázal, že obnova je možná, užitočná a nevyhnutná. Pochopil, že ľudia, pokiaľ chcú prežiť, sa nemôžu nijako vymykať z ekosystému. ()

T2 

všetky recenzie používateľa

Rozpočet $44,936Tržby USA $1,342,778Tržby Celosvetovo $8,136,000▐ Bohatý dokument mapujúci vyše štyridsať ročný priebeh života fotografa, ponúkol z jeho pohľadu foto objektívu zaujímavú mozaiku sveta prežívajúceho neustále prírodné a ľudské rasové krízy, vojny, genocídy, ktoré sa nikdy nekončia a stále sa len niekde nové objavujú. Otrávenosť z tých prežitých udalostí pokleslého nemorálneho ľudstva bola u tohto fotografa veľmi citeľná, doslova bolo cítiť zhnusenie a bezmocnosť. Našťastie bolo tam aj ukázané, že sa dá nájsť cesta k vykúpeniu, aspoň cez záchranu prírodných zdrojov. Dokument ktorý moc úsmevu na tvári neprinesie. /videl v kine: 60%/(filmový festival Cinematik Piešťany 2015) ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Zabudnite na symfóniu krásy sveta, toto je veľmi drsný portrét o portrétoch brazílskeho fotografa Salgada. Spočiatku sa dozvedáme veci z jeho životopisu, ale už pri nich cítiť politické podhubie, ktoré tiež formovalo jeho kariéru aj životné kroky. No a po pár desiatkach minút nasledujú kapitoly venované konkrétnej téme zachytenej na fotkách. A tie prinášajú pohľad na utrpenie ľudstva v jeho jednotlivostiach, ale vo svojom sumári ako v celku. Wendersovmu filmu nemám čo vyčítať, avšak jeho subjektívny čas mi pripadal podstatne dlhší než 110 minút. ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (1)

  • Pôvodne mal režisér Wenders v pláne sprevádzať Salgada pri fotografickom projekte "Genesis", keď mali ísť na sever Sibíru a lietajúcim balónom do Namíbie. Pre chorobu sa však na ceste nezúčastnil a namiesto toho strávil dva roky nad jeho rozsiahlym fotografickým archívom. Akousi náhradou je práve tento dokument. (Zdroj: SME) (hippyman)

Súvisiace novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (viac)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (viac)

Reklama

Reklama