Reklama

Reklama

VOD (1)

Film Posledný prípad Sherlocka Holmesa prináša nový pohľad na svetovo najznámejšieho detektíva. Príbeh je zasadený do roku 1947. Starnúci Sherlock Holmes sa vracia zo svojej cesty do Japonska, kde sa pri hľadaní vzácnych rastlín so silnými regeneračnými schopnosťami stal svedkom skazy spôsobenej jadrovou vojnou. Teraz si užíva odpočinok vo svojom odľahlom vidieckom domčeku na pobreží, kde žije iba v spoločnosti gazdinej a jej dospievajúceho syna Rogera, a svoje posledné dni napĺňa chovom včiel. Holmes, ktorého pomaly začína zrádzať pamäť, vkladá do chlapca všetky svoje nádeje pri rozpletení okolností prastarého nevyriešeného prípadu, kvôli ktorému musel odísť do dôchodku. Zároveň túži získať odpovede týkajúce sa tajomstva života a lásky - skôr, než bude príliš neskoro. (TV Markíza)

(viac)

Videá (7)

Trailer 4

Recenzie (175)

flyboyeda 

všetky recenzie používateľa

Hezke, staromilsky mile tradicni az poeticky natocene. Ian McKellen je v roli nemocneho a znacne zapometliveho Holmese tesne pred cilovou carou neprekvapive herecky vynikajici. Pomerne zajimava alternativa k zpracovani teto postavy. Neda se rict, ze by pribeh byl obsahem ci formou strhujici, ale tak nejak o nem diky sympatickemu retrospektivnim postupu prehodnocovani mistrova zivota nemohu rict nic spatneho. Prijemne, neurazejici, mile, nic vic, ale take nic min... ()

VanTom 

všetky recenzie používateľa

Přestárlý (93 let) mrzutý Holmes na prahu senility se s pomocí mladého nadaného chlapce snaží vzpomenout a uvést na pravou míru pětatřicet roků starý případ, po němž odešel do ústraní. Nešokující a celkem fádní pointa ovšem jen těžko ospravedlňuje jeho splín. Ono celkově nedostáváme žádnou stylovou nebo oddechovou podívanou, jelikož McKellen ztvárňuje úpadek brilantního intelektu snad až příliš věrohodně. Kromě světlých deduktivních momentů mi trefná přišla poukázání na rozdíly mezi "reálným" a fiktivním slovutným detektivem, jak jej zpopularizoval dr. Watson; jinak mě tato unylá psychologická sonda zrovna nevzala. 5/10 ()

Reklama

verbal 

všetky recenzie používateľa

Milé děti, fuj fuj slovíčky pro dnešní den jsou „zkurvený“ a „nasrat“. Nezapomeňte je zítra hezky nahlas zopakovat pančelce v hodině českého jazyka, poté školní psycholožce a v neděli panu faráři. Přitom určitě zdůrazněte, jak se teď cítíte duševně zmrzačené, protože jste je dříve vůbec, ale vůbec neznaly a naučil vás je až strýček verbal na té tolik prestižní HOMObázi, plné nové a lepší filmové publicistiky! A teď už si konečně procvičíme nově nabytou slovní zásobu v celých větách. *** Od něčeho, co má v názvu Holms a v anotaci krimi, by jeden očekával alespoň trochu pižma Ártýho Onana, a ne k uzoufání nudnou až otravnou sondu do geriatrické péče, v níž zteřelého starce kosí Alzhajmr, až je schopen podle škrábanců na podlaze brilantně vydedukovat maximálně to, kde mu ten zkurvený Němec schoval chodítko, a dle skvrn na bryndáku, kdy měl naposledy ledvinkový puding. K tomu je tento zapeklitě komplikovaný případ stařecké demence mohutně podkreslen strhujícím vykuřováním včelstev a nesmírně poutavým blábolením s mimořádně iritujícím frackem. Ačkoliv proslulý homoděj Gandalf Hnědý plesnivějícího dědka předstírá naprosto famózně, je i v literární podobě tento Senil Baskervilský, nebo chcete-li Údolí bércových vředů, jen nechutným a úmorným parazitickým pokusem amerického pomatence Miče Šullina artově nasrat před dveře Bejkrstrýt 221bé. Počítám, že se záhy všichni ti milovníci ubíjející gerontopoetiky dočkají z jeho péra i Cévkování Erkyla Poarota nebo Případu plného bažanta slečny Márplové. ()

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Film, ktorý Condon stavia na pomalosti a tichosti. Retrospektívy tu majú veľkú dôležitosť a stoja oproti logickosti a faktom. Niektoré úmyselne zamlžujú skutočnosti, alebo ich predostierajú v rámci nových faktov v rovine súčasnosti, kde má pán Holmes 93 rokov a bojuje so svojou senilitou a hľadá vraha svojich včiel. Film si síce vyžaduje divákovú pozornosť a je to tiež iný pohľad na literárnu legendu pohrávajúci sa s mýtom osobnosti Sherlocka Holmesa. Zároveň je to ale citlivý príbeh o uzatvorení všetkých nezodpovedaných otázok. Koniec je prekvapivo emotívny a veľmi dobre manipulujúci sentimentom bez toho aby to vadilo. McKellen podáva výborný výkon. Jeho anglický gentleman vs senilný dedo sa radia k jedným z najpôsobivejších vyobrazení určitého charakteru aké som videl, pričom som aj veľký fanúšik zmeny z Gandalfa Šedého na Gandalfa Bieleho. Citlivý, dobre zahratý a filmársky obstojný kúsok. ()

Cervenak 

všetky recenzie používateľa

Nie je to veru žiadny strhujúci zážitok. Melanchólia doslova tečie z obrazovky. Chápem, že taký pomalý starecký príbeh, skoro úplne postrádajúci akýkoľvek dramatický náboj, slabší jedinci nevstrebú. Ja však nemôžem ísť s hodnotením nižšie. Dva dôvody: Ian Fucking McKellen a ten scenár. Veľmi dobre napísaná vec, v ktorej sa dokonale prelínajú všetky motívy. ()

Galéria (36)

Zaujímavosti (9)

  • Sir Ian McKellen (Holmes) si udělal kurz včelařství na The London Honey Company ještě před natáčením. (tedvidek94)

Reklama

Reklama