Reklama

Reklama

Magický hlas rebelky

  • Česko Magický hlas rebelky (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Film o známej českej speváčke populárnej hudby, ktorá sa po vstupe vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v r.1968 dostala do nepriazne vládnucej Komunistickej strany. Tá z nej urobila nepriateľku socialistického zriadenia. Hudobný publicista Jiří černý označil hlas Marty Kubišovej za dar od Pána Boha. Trojnásobnú držiteľku Zlatého slávika z rokov 1966, 1968 a 1969 však vtedajší režim na dvadsať rokov umlčal. Kubišová potom pôsobila ako hovorkyňa hnutia Charta 77, vychovávala dcéru a pracovala ako referentka zásobovania na Výstavbe sídlisk. Až pád železnej opony a zamatová revolúcia jej umožnili návrat k speváckej kariére. Napriek tomu speváčka nezanevrela na dobu normalizácie, počas ktorej sa - ako sama vraví - zoznámila s úžasnými ľuďmi. Bolo to pritom obdobie, kedy prekonala klinickú smrť a bola neustále sledovaná príslušníkmi štátnej bezpečnosti.
Režisérka Olga Sommerová použila vo filme archívne materiály - z prvej Martinej kariéry i z jej návratu na scénu roku 1989, ale aj z obdobia normalizácie.
Za svoje občianske postoje obdŕžala Marta Kubišová v roku 1995 české štátne vyznamenanie Medailu za zásluhy. V r.1998 ju uviedli do Siene slávy v rámci udeľovania cien Akadémie populárnej hudby. V roku 2002 získala Cenu Thálie a v roku 2012 získala aj najvyššie francúzske štátne vyznamenanie Rad čestnej légie. (STV)

(viac)

Hrajú

Súvisiace novinky

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (viac)

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

49. MFF KV – záblesky ze soutěžních sekcí

05.06.2014

Po tiskové konferenci zaplavily web MFF KV v intervalu pouhých pár minut dlouho očekávané programové zprávy. Hlavní festivalový program přinese sedm světových a pět mezinárodních premiér. O… (viac)

Reklama

Reklama