Reklama

Reklama

Daredevil

(seriál)
  • USA Marvel's Daredevil (viac)
Trailer 5
Akčný / Krimi / Mysteriózny / Fantasy / Sci-Fi / Thriller
USA, (2015–2018), 34 h 56 min (Minutáž: 46–61 min)

Tvorcovia:

Drew Goddard

Predloha:

Stan Lee (komiks)

Hudba:

John Paesano

Hrajú:

Charlie Cox, Deborah Ann Woll, Elden Henson, Vincent D'Onofrio, Jon Bernthal, Elodie Yung, Geoffrey Cantor, Toby Leonard Moore, Vondie Curtis-Hall (viac)
(ďalšie profesie)

VOD (1)

Série(3) / Epizódy(39)

Matt Murdock přišel jako malý kluk o zrak. Teď bojuje s nespravedlností ve dne coby právník a v noci jako superhrdina Daredevil v newyorkské čtvrti Hell’s Kitchen. (Netflix)

Recenzie používateľa tron k tomuto seriálu (17)

Daredevil (2015) 

Prvá séria mierne nadštandardná, ale skutočná bomba vybuchla až v druhej. Mnohí v prvej ospevujú akciu, ale ja som si všimol len chodbovú bitku a tá sa odohrala v jednej z úvodných častí. To v druhej sérii bolo oveľa viac akčných prepracovaných periel a pribudli dve výrazné postavy: Elektra a predovšetkým démon Punisher, ktorý to Diablovi z Hell´s Kitchen fajnovo skomplikuje. Druhá séria je celistvejšia, vlastne sa možno ani nič hrozné nestane, ak si pozriete rovno tú a na prvú sa vybodnete. Má pár mínusov (obecne Elektra mnohých bavila, ale mňa moc nie a ani finále ma príliš neuspokojilo, po akčnej stránke som od neho čakal viac). Otázny je aj miestami bizarný mix "rodinne teplého vľúdneho pojatia" a detailných krvavostí. Ale inak super. Bohužiaľ, tretia sezóna sklamala. Bez Punishera, zato s Kingpinom, ktorý bol síce v prvej sérii (a v cameu v druhej) vynikajúci, ale v tretej už začína byť otravným moralizátorom. Má k dispozícii Bullsaya, ale ten je trápny a strašne ma iritoval. Absurdné následne boli predstavy scenáristov o fungovaní FBI, súdov a domáceho väzenia. Akcie málo a aj to bolo priemerné. Zato epizód strašne veľa, skrátiť o 6 dielov a nič by sa nestalo resp. stalo - bolo by to oveľa pozerateľnejšie, lepšie. Čo musím všetkým trom sezónam uznať, to je presné vystihnutie charakteru Daredevila. Môže vám nesedieť, ale suchým faktom je, že je naozaj asi najkatolíckejším komiksovým superhrdinom, je miestami až otravne čestný a statočný a všeobecne sa správa veľmi pekne a ukážkovo. Stvárnenie Hell´s Kitchen mi naopak pripadalo oveľa lepšie vo filme s Affleckom. ()

Season 1 (2015) (S01) 

Je to troška v rozporuplnom kontraste: na jednej strane dosť detailné krvavosti a na druhej rodinný humor a žoviálne kamarátske ústredné trio, ktoré sa navzájom doberá ako keby vystupovalo v Matelkove. Takisto mi nie úplne perfektne sadla podozrivo vyľudnená newyorská štvrť, ktorá pôsobí značne nízkorozpočtovým dojmom. A ani toľko vychvaľovaná akcia v skutočnosti nie je nič fenomenálne, ak nerátame drobnosti (chodbová scéna, ale tá je v jednej z prvých častí a potom už do konca nič). Našťastie má prvá séria i množstvo plusov: sympatická hlavná trojka, pomerne dobrá atmosféra "štvrte, ktorú zničili Avengers, keď zachraňovali New York", sympatický Ben Urich a v neposlednom rade ak aj nie rovno najlepší, tak jednoznačne jeden z najlepších marvelovských zloduchov od prvého Iron Mana v pomerne monštruóznom podaní Vincenta D´Onofria. Druhá séria sa každopádne vydarila ešte o dosť viac. Ale už prvá je u mňa za slušných 70%. ()

Season 2 (2016) (S02) 

Kým prvá séria bola skôr 70%, než 80%, druhá je skôr 90%, než 80%. Výrazných plusov je viacero. V prvom rade, tvorcovia už vedeli, do čoho idú a čo robia a že to robia dobre a že to na prvý raz malo úspech, takže na druhý raz dostali zrejme vyšší rozpočet a hlavne voľnejšie ruky. Vďaka tomu je druhá séria miestami až jemne fenomenálna. Kým v prvej sérii, čo sa akcie týka, zaujala len chodbová scéna, tu je vynikajúca akčná sekvencia snáď v každej časti. Ďalšími veľkými plusmi sú nové postavy Elektra a predovšetkým fantastický Punisher. Za mínus by som označil stále pretrvávajúci bizarný dojem z kuriózne vyľudnených newyorských ulíc a uličiek a scenár, ktorý sa ku koncu mierne rozpadáva a na niektoré zásadné otázky neodpovedá, čo tvorcovia síce akiste urobili preto, aby si v rukáve nechali pár dobrých kariet pre tretiu sériu, ale skrátka to vadí. ()

Season 3 (2018) (S03) 

Kingpina pokladám za jedného z najlepších marveláckych zločincov. O čo menej oplýva špeciálnymi schopnosťami (vlastne žiadnymi neoplýva), o to je zákernejší a nebezpečnejší. V tretej sérii Daredevila je už ale jednak priveľa, jednak mám pocit, že tvorcovia túto legendárnu postavu uchopili trochu inak, než aké by jej bolo charakterovo prirodzené a jednak sa mi z tých jeho moralizujúcich kecov (to neznášam najviac, keď mafiáni hovoria o etike a cti) už okolo tretej časti otváral nožík vo vačku. Bullsay je predvídateľný, nudný a nezaujímavý a čo je najdôležitejšie, jeho vrhacie schopnosti sú až na jednu bitku v redakcii novín obmedzené na minimum, čomu dosť dobre nerozumiem. Karen a Foggy sú občas dosť otravní, ale vzhľadom na to, že z Matta sa stal (aspoň dočasne) v tretej sezóne iný/nový človek, sú to len oni dvaja, ku komu tu môžeme vzhliadať. Paradoxne, najlepšou epizódou je tá prequelová o Karen, ktorá s dejom takmer nijako nesúvisí a v ktorej sa Diabol z Hell´s Kitchen mihne až na samom konci (čo je dosť wtf, keď si to tak vezmete). Strašne ma iritovali aj mimoriadne naivné predstavy tvorcov o fungovaní súdneho systému, domáceho väzenia a FBI. Tretia séria je najslabšia, miestami je to až na 40%. Akcie je pomerne málo a je tu síce ďalšia chodbová scéna, ale tým z prvej a hlavne druhej série sa nevyrovná. ()

Zmrtvýchvstání (2018) (S03E01) 

Veľmi mierny a opatrný (nechcem povedať nudný) rozjazd. Ale možno je to tak lepšie. Asi určite je divácky vďačnejšie/atraktívnejšie dať na začiatok hrdinu, ktorý je na samom dne a postupne ho z neho v priebehu série dvíhať, než hneď od začiatku ponúknuť machra. ()

Prosím (2018) (S03E02) 

Reči, reči, reči. Nekonečné reči. Otravne náboženské, aj otravne mentorské. Našťastie to má len okolo 50 minút, čiže sa to nejako zvládnuť dá, lebo kebyže to má o 10 - 15 viac, asi skočím do kyseliny. Daredevil mimo, Kingpin tiež. Dobrý dojem vytvárajú maximálne tak Foggy a Karen, síce aj oni sa nejako čudne v 3. sérii motajú v kruhu (a mäsiarstve!), ale ide o sympatické postavy a fajn hercov, tak kašľať na to. Občas druhá epizóda chytí dych, ale aj tak nekompromisne vládne sklamanie. ()

Za dobrotu (2018) (S03E03) 

Ježišmária to je ale nuda.Po sklamaní z Iron Fistov, Jessici Jones 2, Defenders a čiastočne aj z Punishera som posledné kúsky nádeje v lepšie marvelácke seriály vkladal logicky do tretej série Daredevila, keďže prvá bola super a druhá super super. Bohužiaľ sme už v tretej epizóde a stále "to" neprišlo. Biedne scenáre, neveľmi sympatické postavy, otravne dlhé dialógy, málo (a slabej) akcie... Mám pokračovať? Netreba, že? ()

Zaskočení (2018) (S03E04) 

Zatiaľ najlepšia časť tretej série, ale žiadny zázrak a keď si predstavím, že je predo mnou ešte 9 epizód, mám chuť to zabaliť a nepozerať ďalej. Najväčšími plusmi tretieho dielu sú drsní Albánci a väzenská etuda. Ak čakáte, kedy príde aj v 3. sezóne na radu nejaká slávna a fajnová, typicky daredevilovská tzv. "chodbová scéna", tak už ďalej čakať nemusíte. Tu. A sú rovno dve, keď sa ton tak vezme. Sú lepšie, ako chodbová scéna v prvej sérii, ale nemajú na tú z druhej. ()

Perfektní hra (2018) (S03E05) 

Epizóda takmer bez Daredevila a hneď je lepšia. Čo je dosť smutné konštatovanie. Ale je to tak. Ale nebojte sa, stále je to hrozná nuda. Kingpina mám rád ako v komiksoch, tak v prvej aj druhej sérii Daredevila, no mám pocit, že v tretej sa z neho stalo niečo, čo sa mu nepodobá. Poteší celkom zaujímavý spôsob, ako spoznať postavu budúceho Bullsaya. ()

Ďábel, kterého znáš (2018) (S03E06) 

V 6. časti to konečne začína dostávať spád. Čo bohužiaľ len potvrdzuje dlhodobo známy fakt, že marvelácke seriály (každá séria o každom superhridnovi) spravidla majú v každej sezóne o 4 - 5 častí viac, než by mali mať. Vinou toho sa zbytočne naťahuje tempo aj scenáre a je to proste nuda. Každopádne, ako vravím, tak v 6. epizóde to chytí tempo a napriek prehnanej minutáži to miestami siaha až po 70 %. ()

Následky (2018) (S03E07) 

Otravný Kingpin (vždy som ho vnímal skôr ako protivníka Spider-Mana, než Daredevila, ale hlavne mám problém so spôsobom, akým tvorcovia legendárnu komiksovú postavu uchopili, podľa mňa je charakter tej postavy o dosť iný). Ostatné už až tak otravné nie je. Neviem no. ()

Nahoře a dole (2018) (S03E08) 

Vyhrážať sa Kingpinovi je rovnako dobrý nápad, ako kopať do anakondy. ()

Odhalení (2018) (S03E09) 

"Odtiaľto nie je cesty naspäť." Epizóda venovaná prevažne minulosti Mattových rodičov. Zaujímavé, ale nie až také silné, ako mohlo byť. Kam až siaha Kingpinova moc? Nuž, veľmi vysoko, ale v prvom rade treba skonštatovať, že predstavy tvorcov tohto seriálu o tom, ako funguje FBI alebo systém domáceho vezenia sú skutočne neskutočne detské, až úsmevné. ()

Karen (2018) (S03E10) 

Desiaty diel 3. série, takmer bez Daredvila a Kingpina, ide o prequel Karen... a je to zatiaľ najlepšia, najsilnejšia epizóda! Čo je v seriáli s názvom Daredevil v podstate strašné. Tento diel je každopádne super a prekvapivo takým zostane aj vo finále, kedy sa vrátim a v čase z minulosti do súčasnosti a nastane jedna veľmi pekelná noc v kostole. ()

Setkání (2018) (S03E11) 

"A to má pre mňa akože niečo znamenať?" Je pozoruhodné, že najlepšie na tretej sérii sú veci priamo nesúvisiace s dejom - viď. pokec Kingpina a Karen alebo v dnešnej epizóde rozhovor Kingpina a majiteľky obrazu. A Punisher stále nikde. Vidno, že už ani jeho slovo v dnešnej dobe nič neznamená. ()

Naposledy (2018) (S03E12) 

No nič, predposledný diel a stále žiadny fenomén. Štvrtú sériu, ak vôbec príde, zrejme vynechám. Jednotlivé dejové linky sa postupne uzatvárajú (často s tragickými následkami), ale úžas z druhej série sa neopakuje. ()

Nový ubrousek (2018) (S03E13) 

Tak a je koniec. Dúfam, že štvrtá séria nebude, lebo ak bude a v scenári sa nevyskytne niečo absolútne božie, tak ju zrejme vynechám. Koniec taký... fajn. Pootvárané dvierka troška, nejaké to dojatie. Trojka Karen, Foggy a Matt funguje, ale v tretej sérii sú pokope len veľmi nečasto. A na ich mieste by som dúfal, že sa o tom nedozvie Jessica Jones. ()

Súvisiace novinky

Daredevil a Kingpin se vrátí

Daredevil a Kingpin se vrátí

08.07.2022

Dobré zprávy pro fanoušky Daredevila s tváří Charlieho Coxe (Hvězdný prach, Teorie všeho), první větší návrat populárního superhrdiny, ale i jeho úhlavní nemesis Kingpina v podání Vincenta D’Onofria … (viac)

Nová řada Daredevila potvrzena

Nová řada Daredevila potvrzena

20.05.2022

Na Disney+ oficiálně dorazí nová řada seriálu Daredevil. Informoval o tom server Variety, který tvrdí, že scenáristé Matt Corman a Chris Ord (Covert Affairs) byli zaúkolování napsat scénář a budou… (viac)

Netflix přichází o předplatitele

Netflix přichází o předplatitele

20.04.2022

Poprvé za poslední dekádu přichází streamovací gigant Netflix o své předplatitele. Důvodem je i nástup Disney+. Netflix ztrátu platících zákazníků přiznal ve své čtvrtletní zprávě, místo aby přidal 2… (viac)

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

Rodičovská rada si stěžuje na studio Disney

12.03.2022

Těšili jste se coby fanoušci Daredevila nebo Punishera ze zprávy, že studio Disney ve spolupráci s Marvelem přidalo tyto netflixovské seriály na streamovací službu Disney+? Pak zjevně nejste součástí… (viac)

Reklama

Reklama