Reklama

Reklama

So stratami treba rátať

  • Slovensko So stratami sa počíta (festivalový názov) (viac)

Obsahy(1)

Zima 1992. V malej rakúskej dedinke blízko českej hranice žije vdovec Sepp. Zásoba jedla, ktorú jeho zosnulá žena uskladnila v mrazáku, sa míňa. Preto prišiel čas, aby si Sepp našiel ďalšiu ženu. Hľadá za hranicou, v susednej malej českej dedinke, kde žije vdova Paula so svojimi sestrami. Dvaja ľudia. A medzi nimi? Hranica. Takýto je príbeh, ale nielen takýto. Strata hranice, strata domova, strata mladosti, strata lásky. Film získal Zvláštnu cenu poroty na medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Amsterdame 1993. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (7)

Dragoni 

všetky recenzie používateľa

Historické okénko do dvou odlišných dimenzí, které dělí přes 20 let mezi totalitou a svobodou, ale z jedné do druhé kamenem dohodíte. Ukázka propastného rozdílu ve standartu bydlení, cen a dostupnosti všeho možného mezi Českem a Rakouskem roku 1992. Trošku mi unikal smysl tech alkoholických striptýzů na začátku a na konci, ale co by rejža pro pobavení publika neudělal. 50% ()

Autogram odpad!

všetky recenzie používateľa

Znovu jeden Seidlov mimoriadny „dokument“, ktorý nič nedokumentuje. Iba ľudia niekam chodia, vykonávajú bežné nezaujímavé činnosti nezaujímavým spôsobom. Iba ak by pre niekoho bolo zaujímavé sledovať, ako si starček aj starenka pred spaním vyfúkajú nos, vykonávajú dennú hygienu alebo dôchodkyne rozoberajú svoj sexuálny život. Filmu odoberajú body aj zbytočné nechutné striptízové čísla, zábavné neboli ani najmenej. Postupne som ani nevnímal, v ktorej dedine vlastne som, a bolo mi to celkom jedno. ()

galiyosha 

všetky recenzie používateľa

8/10 Mimoriadne zábavný pohľad na to, aký rozdielny, a predsa rovnaký život vedú obyvatelia obcí vzdialených pár (kilo)metrov, no štyridsať rokov rozdelených železnou oponou. ()

sehe 

všetky recenzie používateľa

Seidl ukázal v dokumente až surovú realitu,nič neprikrášloval,ale ani neurážal.S láskavo-sarkastickým humorom podáva obraz o pôsobení dvoch rozdielnych systémoch v 2 dedinách vzdialených na dohľad ďalekohľadom. ()

EVIM 

všetky recenzie používateľa

Neskutečná "haluz", zvlášť, když je viděná v roce 2014. Nevím proč, ale donutí Vás to dodívat se až do konce. ()

dudonko 

všetky recenzie používateľa

vyborna kamera...a pekny priklad generacneho rozdielu...starosti dochodcov riesene v zaujimavych dialogoch a vtipnych scenach....clovek sa az zamysli, ze ci aj on sam tak nejak neskonci.... ()

baqq 

všetky recenzie používateľa

Výborný film, ako vždy u Seidla nemáte pocit, že sledujete film, ale že sedíte niekomu v obývačke. Tentokrát sa týka aj nášho prostredia. Ak si spomínate ako sme sa cítili pri prvej návšteve Rakúska za železnou oponou, tu tieto pocity môžete zažiť znova. Je to skutočne ako cestovanie v čase, obdivuhodné zachytený život tej doby a priestoru. Skvelá kamera! Znojmo síce na niektorých snímkoch vyzerá ako depresívnejšia verzia Černobyľu po výbuchu, ale dobre to ilustruje ako nás v tej dobe mohli Rakúšania vnímať. K tomu naturalistické scény bežného dedinského života ako si pamätáme z mladosti. Takto si predstavujem film ako umelecké dielo i svedectvo doby. ()

Reklama

Reklama