Reklama

Reklama

Pád legendy

  • Česko The Program: Pád legendy (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Film mapuje vzrušujúci príbeh cyklistickej kariéry svetoznámeho Lancea Armstronga (Ben Foster) z prelomu tisícročí. V tom čase zápasil s rakovinou a spolu s jeho americkými cyklistickými kolegami zbierali jeden úspech za druhým, pričom z tohto európskeho športu urobili svetový fenomén. Ako sedemnásobný víťaz Tour de France odchádza Lance Armstrong do športového dôchodku. Je vnímaný ako jeden z najväčších športových hrdinov. Írsky športový novinár David Walsh (Chris O'Dowd) je spočiatku tiež okúzlený Armstrongovým talentom a charizmou. Avšak po niekoľkých víťazstvách na Tour de France mu niečo na ňom nesedí a začína byť presvedčený, že jeho výkony sú podporené zakázanými dopingovými látkami. Walsh hnaný túžbou dokázať pravdu, začne zhromažďovať dôkazy, ktoré nakoniec Armstronga odhalia ako najväčšieho podvodníka v histórii športu. (TV Markíza)

(viac)

Videá (5)

Trailer 1

Recenzie (168)

eaten 

všetky recenzie používateľa

Nie ze by som chcel obhajovat pocinanie Lance Armstronga, ale mozno by to chcelo viac popisat okolnosti, ktore ho viedli k uzivaniu podpornych latok. Podla knihy Tajne preteky od Taylora Hamiltona brali zakazane latky takmer vsetci, a v podstate povedal, ze bez nich si nemal sancu sa realne umiestnovat. Teda uzivanie tychto latok bola medzi cyklistami bezna vec, zatial co z filmu vyplyva, ze patril k jedinym. Ano, program pravdepodobne najprepracovanejsi mali, a urcite to neuznavam, ale Armstrong mal uz z fyziologickeho hladiska najvacsie predpoklady byt uspesnym. Mozno nejake taketo podrobnosti tam chybali. Kazdopadne to ako ho slava a uspechy pohltili je vykreslene celkom fajn. Davam 3*. ()

Zeck 

všetky recenzie používateľa

Vykreslit za krátkých 104 minut odporný charakter Armstronga je téměř nemožné a tento film v tomto ohledu neuvěřitelně selhal. Stát za největším podvodem v historii sportu je jedna věc, je to odporné, nečestné, plivající na samotnou podstatu sportu a ... Dosaďte si sami další podobná trapná klišé. Tento film se ryze sportovní podvod snaží mapovat od začátku až do konce a nutno podotknout, že velmi přesně. Bohužel díky zkratkovitosti uzpůsobené krátké stopáži vypouští důležité vedlejší postavy a jejich příběhy, které mají na celkové rozuzlení aféry stejný vliv jako každý vpich EPO do žíly v týmovém karavanu. Druhá věc ovšem je, že film zcela ignoruje mnohem horší stránku Armstrongova podvodu než dohnání fetování do maxima v pelotonu mnohem lepších cyklistů, ovšem mnohem horších feťáků. Ignoruje jeho paralelní bezohlednou kariéru mediální hvězdy, kterou využíval k vydírání, zastrašovaní, pomlouvání, manipulování a likvidování osobních životů bývalých přátel a jezdců, kteří ho "zradili", když pod přísahou mluvili pravdu a ohrožovali tak jeho podvodem nabyté bohatství a společenský status. O štvaní těch samých lidí pomocí servilních medií zapřičiňující pomalu lynčování z řad nekritického plebsu ani nemluvě. Natož aby pak film ukázal ubohost Armstronga, když podezření z dopingu kryl celou svojí charitou a bojem proti rakovině, takže místo aby šlo o jeho vedlejší filantropickou aktivitu, za kterou vše vydával, šlo jen o dokonalý sentimentální neprůstřelný štít na jakékoliv nařčení z dopingu. Musím doporučit velmi kvalitní dokumenty o této aféře, které podají tisícinásobně lepší přehled o tom, co se skutečně dělo, než celý tento film, Gibneyho The Armstrong Lie a australský Stop at Nothing. Co se týče filmařských stránek tohoto snímku, ve všech směrech působí jako šitý horkou jehlou za účelem vydělání peněz na stále ještě žhavé události, která zajímá dost lidí na to, aby je jen jméno Armstrong přilákalo do kina, což za deset let už pravděpodobně nebude platit. Jsem za to svým způsobem rád, protože taková charakterní nula jako Armstrong si žádný kvalitní film nezaslouží, byť by byl o jeho kolosálním selhání na všech frontách, na kterých sportovec a člověk vůbec selhat může. 60% ()

Reklama

SeanLSD 

všetky recenzie používateľa

"Sme cyklistický tím, ktorý predáva bicykle, aby mal na doping." ___ Lance Armstrong, "Ja len rád jazdím na bicykli.", športová legenda, zbožňovaný idol, 7-násobný víťaz Tour de France, bojovník proti rakovine, klamár a podvodník. Ben Foster ho hrá brilantne, ale zostal pre mňa po celý čas nečitateľný, vôbec som sa mu nedokázal dostať do vnútra. Najviac som pri sledovaní PÁDU LEGENDY pritom rozmýšľal nad tým, ako sa cíti človek, uznávaný v tom, čo robí a miluje, ktorý ale pritom vie, že to nie je naozajstné, že je iba obyčajný klamár a musí s tým žiť, hoci zakrytý aureolou slávy. Darí sa mu potlačiť tie pocity svojou dobročinnosťou ? Darí sa mu tak perfektne sa napokon zžiť so svojou lžou, obabrať sám seba, že tomu uverí a nemá už žiadny problém ? ___ Kamarát, nadšenec do cyklistiky ma však upozornil aj na druhý podstatný faktor - To, že dopoval, neznamená, že nebol dobrý. Iní dopovali tiež, ale preteky pritom nevyhrávali. ___ "Bolesť je dočasná, ale vzdať sa je navždy." ()

classic 

všetky recenzie používateľa

Docela nepovšimnutý, či skôr ignorovaný film, že ? Pritom, príbeh, je nadmieru zaujímavý, pričom som mal reálny pocit, že sledujem autentický preodbraz - skutočného cyklistu Lanceho Armstronga, ktorého si s chuťou zahral, Ben Foster ! A to je najväčšie devízum, samotného filmu ! Lance bol niekoľko - násobný šampión - Tour de France v rokoch 1999 - 2005, neuveriteľných : 7. krát ! Ako je to vôbec možné, keď prekonal - rakovinu semenníkov ! Všimol si toho, novinár, David Walsh, ktorého nikto nebral vážne, lebo Armstrong všetkých totálne oblbol ! David bol inteligentný človek, ktorý si pospájal všetky súvislosti, ľady sa pohli o milimeter, Armstrong to všetko odmietal, skrátka, hodil to do autu ! Cyklistický tím - US POSTAL, bol tímom, s ktorým Lance podpísal kontrakt, s tým, že sa všetci zúčastňovali na podvode, ktorého obsah, bol doping, ktorým si nielen Armstrong, zvyšoval nadmernú výkonnosť ! Všetci boli zapletení do mega - podvodu, ktorým retušovali, predošlé neúspechy, ich lídra, ktorý sa zázračne znovu postavil na nohy, Armstrong, je očividne, extrémne arogantný, ziskuchtivý, cieľavedomý, výkonný, založil nadáciu na výskum proti rakovine s názvom Lance Armstrong Foundation, za ktorú sa schovával, aký je samaritán, kompenzoval si niečo, prečo nemal - výčitky svedomia ! Walsh bol spúšťač, katalyzátor, ale až, iný cyklista, z jeho tímu, sa priznal, lebo aj on bol zainteresovaný v podvode, cyklista - Floyd Landis, ktorý de - facto, žiarlil na „najväčšie eso” v tíme i na svete ! Dej sa sústredí, najmä na Armstrongové požiadavky, maniére, i taktiež - návštevy v nadáciach, pričom samotné preteky, pasáže z Tour, sú dynamicky sprostredkované, majú výbornú kameru, vôbec som sa nemal čas nudiť ! LANCE ARMSTRONG, je obyčajný jebnutý podvodník, ktorý mal možnosť ovplyvniť, nielen celý cyklistický svet, široké masy mu fandili, boli hlúpi, lebo nevedeli, že je podvodník, klamal, podvádzal, len aby sa udržal na piedestáli víťazov, istý novinár si toho všimol, až následne, samotný cyklista sa priznal v šou - Oprah Winfrey, lebo to už nemalo žiadny zmysel, pokračovať v klamstvách. Nebyť kmeňového cyklistu - Floyda Landisa, tak neviem, ako by to skončilo, či by raz tá bublina, praskla ?! ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

104 minút a vyše 20 rokov vzostupu a pádu, to je okrem iného aj návod na povrchnosť a skratkovitosť a tak to aj dopadlo. Asi by bolo lepšie vybrať iba jednu "etapu" z Lanceovho bohatého osudu a dostať sa viac pod povrch. Napríklad si viem predstaviť, že by film začal vystúpením u Oprah a v retrospektívach by sme sledovali, ako to celé bolo. Najzaujímavejšou postavou je Floyd Landis, predsa len jeho dilemy zapôsobili na mňa viac, ako čisto hyperdémonicky vykreslený Armstrong, inak vo veľmi slušnom Fosterovom podaní. ()

Galéria (23)

Zaujímavosti (15)

  • Původní předlohou měla být kniha Tylera Hamiltona, který s Lancem jezdil i dopoval. Ten ale práva prodat nechtěl, a tak byl snímek natočen podle knihy Davida Walshe "Sedm smrtelných hříchů". (Zdroj: deník E15). (hippyman)
  • Na zozname zakázaných látok Slovenskej antidopingovej agentúry bol v roku 2014 aj liek Panadol Grip, v roku 2015 bol však tento liek už povolený. Lieky ako napr. Kinedryl, Panadol a Paralen či Valetol patria do monitorovacieho programu dopingových látok. (hojko)
  • Při Tour de France v roce 1999 jezdí ve filmu Škoda Octavia s modelovým faceliftem, kterým prošla až v roce 2001. (macot)

Súvisiace novinky

ČSFD Award pro Bena Fostera

ČSFD Award pro Bena Fostera

08.09.2022

Při příležitosti uvedení nejdražšího českého filmu do kin přinášíme všem filmovým fanouškům radostnou zprávu o udělení “ČSFD Award” americkému herci Benu Fosterovi, představiteli Jana Žižky. Foster,… (viac)

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

Startuje zimní přehlídka Best Film Fest

10.12.2015

Pražská kina Atlas, Evald, Lucerna a MAT pořádájí od 10. do 16. prosince tohoto roku BEST FILM FEST, týden nejúspěšnějších a divácky nejnavštěvovanějších filmů druhé poloviny roku 2015 za jednotné… (viac)

Reklama

Reklama