Reklama

Reklama

Mandarinky

  • Estónsko Mandariinid (viac)
Trailer 1

Obsahy(1)

Píše sa rok 1990 a v Abcházsku zúri vojna. Starý Estónec Ivo ako jediný člen rodiny zostáva v krajine a pomáha priateľovi Margusovi so zberom mandarínok. Vojna však na seba nenecháva dlho čakať a zakrátko v ich blízkosti dôjde ku krvavému konfliktu, po ktorom zostanú traja mŕtvi a dvaja zranení. Ivo sa ich rozhodne oboch zachrániť, problém je však v tom, že jeden je Čečenec a druhý Gruzínec. (Madsbender)

(viac)

Videá (1)

Trailer 1

Recenzie (100)

gogo76 

všetky recenzie používateľa

"Ako si mohol pochovať Gruzínca vedľa svojho syna?..." Po tomto musíte so starcom súhlasiť a uznať, že je úplne jedno, ktorá z dvoch bojujúcich strán má na svedomí smrť jeho syna. Film Mandarinky ma chytil hneď od úvodu chytľavým hudobným motívom , ktorý sa prelína celým filmom. Film určite nebol finančne náročný, je skôr komorne ladený a v podstate sa celý odohráva v starcovom dome a jeho blízkom okolí, vrátane sadu plného zrelých mandariniek, ktoré nemá kto oberať. Aj keď dej odhadnete a viete kam to celé smeruje, určite nehrozí nuda. Postava rozvážneho starca je dobre napísaná i veľmi dobre obsadená. Tragický záver a slová starca nútia k zamysleniu. Film nemá prehnanú stopáž a rozhodne dokáže upútať. S radosťou hodnotím štyrmi šťavnatými mandarinkami a je mi ľúto, že som to nevidel v pôvodnom znení. 80%. ()

MikeCool 

všetky recenzie používateľa

Estonsko-gruzijský film o gruzínsko-abcházském konfliktu. Překvapivě nechybí i dávka kvalitního, skrytého černého humoru. Upoutal mě i líbivý soundtrack. Z nominovaných adeptů na Oskara za nejlepší cizojazyčný film pro rok 2015 jsou Mandarinky mým osobním favoritem v této kategorii. ()

Reklama

Arsenal83 

všetky recenzie používateľa

Ideálna konverzačka o nezmysle vojny, ktorá prinúti sa zamyslieť nad tým, ako je možné, že ľudia sa pre politické a náboženské vášne len tak zabíjajú, hoci dovtedy kľudne žili v mieri. Tento film nechá pripomenúť aj na nezmyselné besnenie na Balkáne, je to v podstate o tom istom. Bojujú proti sebe ľudia, ktorí sa navzájom ani nedokážu rozlíšiť kto patrí ku komu. Sú si podobní výzorom i jazykom. Nepochopiteľné, ako ďaleko môže zájsť politika. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Nečakané a príjemné prekvapenie. Nezmyselnosť vojnových konfliktov zobrazená na ploche vymedzenej dvoma domami, dielňou a sadom plným mandaríniek. A o konflikte vypovedá viac, ako drahé veľkofilmy. Skvelo navodená atmosféra, výborne vybraní herci, presné dialógy, vhodne striedané akcie s chvíľami pokoja a prekrásny zádumčivý hudobný motív ma dostali. Film mi pripomenul niektoré diela o konfliktoch v krajinách bývalej Juhoslávie, pretože je vlastne úplne jedno, kde poštvú jedných proti druhým. V spojitosti s ním ma napadla iba jediná otázka: prečo som mu nedal plný počet hviezdičiek? Ešte nad tým pouvažujem. ()

Galéria (21)

Zaujímavosti (6)

  • Hudbu k filmu skomponoval gruzínsky folkový a poprockový hudobník, Niaz Diasamidze. (Dinoroth)
  • Prvý estónsky celovečerný film, ktorý bol nominovaný na Oscara. (Real Tom Hardy)

Súvisiace novinky

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (viac)

Oscarové nominace 2015

Oscarové nominace 2015

15.01.2015

Oscarové nominace jsou na světě. Letošní 87. ročník bude především duelem Grandhotelu Budapešť a Birdmana, jež čeká zápolení o devět sošek. Osm si jich může odnést Kód Enigmy, šest Chlapectví nebo… (viac)

72. Zlaté glóby - výsledky

72. Zlaté glóby - výsledky

12.01.2015

V losangeleském hotelu Beverly Hilton byly uděleny 72. Zlaté glóby, kterými Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu oceňuje každý rok nejlepší filmové a televizní počiny. Nejúspěšnějším filmem… (viac)

72. Zlaté glóby - nominace

72. Zlaté glóby - nominace

11.12.2014

Asociace zahraničních novinářů v Hollywoodu dnes vyhlásila ústy herců Kate Beckinsale, Petera Krause, Pauly Patton a Jeremyho Pivena nominace na 72. Zlaté glóby. Nejúspěšnějším filmem se stala se… (viac)

Reklama

Reklama