Reklama

Reklama

Historické drama na motivy skutečného příběhu Victora Pereze, který se stal v roce 1930 v Paříži světovým šampionem v boxu. Kvůli svému židovskému původu byl však transportován do Osvětimi, kde musel bojovat pro pobavení nacistů. Film Victor "Young" Perez vypráví skutečný a neuvěřitelně dojemný příběh tuniského boxera židovského původu, který se stal v letech 1931 a 1932 světovým šampionem. Victor Perez začal boxovat už ve čtrnácti letech společně se svým starším bratrem Benjaminem "Kidem" Perezem. Na výsluní slávy se dostal díky pomoci a vedení Leona Belliera, navíc chodil s francouzsko-italskou herečkou Mireille Balinovou. Perez získal se svými 155 centimetry a 50 kilogramy korunu Mezinárodní boxerské unie poté, co ve druhém kole knokautoval amerického šampiona Frankieho Genara, a stal se tak nejmladším světovým šampionem v historii boxu. Perez byl zadržen v Paříži 21. září 1943 a následně transportován do Osvětimi, kam přijel 10. října jako součást "transportu 60". Byl držen v menším táboře Auschwitz III - Monowitz. Tam musel boxovat v zápasech pro pobavení nacistů. Do roku 1945 jich Victor během 15 měsíců přežil 140 a 139 z nich vyhrál! Perez byl jedním z účastníků Pochodu smrti, který opustil tábor 18. ledna 1945. (Cinemax)

(viac)

Recenzie (10)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Victor "Young" Perez, je vynikajúcim, tragickým a neuveriteľným príbehom tuniského židovského boxera, ktorý sa stal majstrom sveta v mušej váhe v roku 1931 a 1932. Úžasné je, že jednotlivé zápasy sú zobrazované veľmi pravdivo a prirodzene, nakoľko hlavnú úlohu hraje bývalý profesionálny boxer Brahim Asloum, francúzsky olympijský víťaz v boxe z roku 2000. Perez bol zatknutý na základe udania v Paríži 21.9.1943 a umiestnený v Drancy do tranzitného tábora pre židov. Do Osvienčima dorazil 10.10.1943 ako súčasť Transportu 60 a bol priradený do tábora Monowitz. Tu sa musel zúčastňovať sa boxerských zápasov pre pobavenie nacistov. Víťazi zápasov boli odmenení polievkou a chlebom, zatiaľ čo porazení boli popravení. Prvý zápas v tábore bojoval proti židovi nemeckého pôvodu (ťažká váha) volal sa Iorry, bol o hlavu vyšší a o 25 kíl ťažší, porazil ho KO. Ďalej pokračoval v zápasoch 2x týždenne najbližších 15 mesiacov. Údajná jeho bilancia zápasov z koncentračného tábora bola 139 víťazstiev. V roku 1945 keď sa k táboru blížila Červená armáda nacisti zorganizovali pochody smrti väzňov smerom na západ a posledný odišiel 18.1.1945. Pravdepodobne v tomto bol aj Perez a 22.1.1945 bol zastrelený pri pokuse o útek alebo zomrel na vyčerpanie, mal 34 rokov. Ďalším filmom s podobným námetom je vynikajúci film Boxer a smrť, 1962 a jeho remaké Víťazstvo ducha, 1989. ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Část předválečná byla nudná. Příběh, jak se z no name bojovníka stane mistr světa patří k boxerským filmům stejně, jako poklička na hrnec a v tomto ohledu film nevybočuje z těžkého průměru. Snad jen boxerské mače se v tomto případě blížily opravdickým zápasům. Ale jak se blížila válka, tak začalo přituhovat a vše vyvrcholilo v osvětimské továrně na smrt. Tady se podařilo skvěle zachytit tu bezútěšnou atmosféru koncentračního tábora, kterou korunoval očekávaný závěrečný zápas, který zachovával klišé finálních utkání, ale zároveň šel i proti nim. Perez byl frajer a jeho příběh by sil zasloužil pompéznější zpracování, ale díky bohům i za tohle. 60% ()

Reklama

Moretti 

všetky recenzie používateľa

Jste zmrdi když haníte film o sporovci který prošel takovým peklem... Nebýt tohodle filmu tak 99% zvás ani neví že nějakej peréz někdy žil... takže to určitě stálo za zfilmování je to silný příběh a mě to oslovilo ... Vy mrdky nedokážete si představit jak bolí se připravit na zápas v boxu dnes když máte jídlo suplementy a výbavu o 1000% procent lepší a dostupnější než byla v roce 1944 ... Jenom rukavice byli tak o půl kila těžší a trhali ksicht na sračku ... A předvíst vůbec nějakej výkon na dvou polívkách denně to je nadlidskej výkon ... Jenže vy jste sračky vyžraný pytel jste viděli akorád na obrázku a bude tu hňácat hovna ... Nasrat vám ()

brumbrum 

všetky recenzie používateľa

Velmi dobre spravene. Hovadam sa nepaci, ale to nevadi :-D. Boxer, uzivajuci si skvelu karieru, pipky, bitky a pitky, skonci nakoniec v koncentraku. V podstate z vlastnej hluposti. Ako sa pise, zivot trva desatrocia, ale rozhoduju o nom sekundy. Tak tento tipek tych sekund presral hned niekolko. Ale bol to sympatak. 4* zasluzene ()

BOURQUE 

všetky recenzie používateľa

Film o živote skvelého boxera menom Victor “Young“ Perez je v podstate rozdelená na dve, nie rovnako veľké časti: život pred a v koncentračnom tábore. Tá prvá časť je klasická – mladý talent sa rýchlo dostane na vrchol, zamiluje sa do nesprávnej slečny a po prvej prehre nasleduje („rýchla“) cesta smerom dole. Tá druhá časť v koncentračnom tábore síce taktiež nesie na sebe charakteristické motívy, so svojimi obrazmi, ktoré vo vašich očí spustia slzy, je však oveľa priamočiarejší. Tá posledná polhodina je najsilnejším a najpevnejším bodom filmu, kde je vidieť jednoznačný vplyv S. Spielberga (obrazy z koncentračného tábora) a J. Williamsa (hudba s dôrazom na husle). Škoda tej prvej a dlhšej časti, ktorá s tou druhou a kratšou je neporovnateľná. P.S.: Slušný výkon skutočného boxera B. Aslouma (hlavne v spomínanej druhej polovici). Osobné hodnotenie: 74% (***) ()

Galéria (37)

Zaujímavosti (1)

  • Do hlavní role Victora Pereze byl obsazen skutečný boxer Brahim Asloum. (CurLyy)

Reklama

Reklama