Reklama

Reklama

Pozůstalí

(seriál)
  • USA The Leftovers
Trailer 3
Dráma / Fantasy / Mysteriózny
USA, (2014–2017), 26 h 58 min (Minutáž: 51–73 min)

Predloha:

Patrick Somerville (kniha)

Hudba:

Max Richter

Hrajú:

Justin Theroux, Amy Brenneman, Ann Dowd, Christopher Eccleston, Michael Gaston, Natalie Gold, Marceline Hugot, Emily Meade, Liv Tyler, Max Carver (viac)
(ďalšie profesie)

Série(3) / Epizódy(28)

Obsahy(1)

Když dvě procenta lidské populace náhle beze stopy zmizí, svět se usilovně snaží pochopit, co se stalo. Děj nového dramatického seriálu HBO z dílny Damona Lindelofa a Toma Perrotty se odehrává o tři roky později a vypráví příběh těch, kteří zůstali. Adaptace Perrottova bestselerového románu přináší originální pohled na fenomén biblického Nanebevzetí - není totiž zcela jasné, zda šlo skutečně o něj. Seriál se odehrává na malém newyorském předměstí a sleduje postavu Kevina Garveye (Justin Theroux), náčelníka policie a dvojnásobného otce, který se snaží udržet zbytky zdravého rozumu ve světě, v němž tento pojem dávno ztratil význam.

Dramatický seriál z produkce HBO od Damona Lindelofa (držitel ceny Emmy® za seriálový hit Ztraceni), natočený na motivy bestsellerového románu Toma Perrotty (spolutvůrce a výkonný producent), se soustřeďuje na obyvatele malého města, jejichž předsudky jsou rozmetány následkem globální události zvané Nanebevzetí, při níž dvě procenta světové populace zmizela beze stopy, zatímco ostatní zůstali. Ve druhé řadě, která se odehrává čtyři roky po osudném Nanebevzetí a rok po událostech zachycených v první sérii, se nyní již bývalý náčelník policie Kevin Garvey a jeho nově vzniklá rodina - dcera Jill, přítelkyně Nora Durstová (která při Nanebevzetí přišla o manžela i děti) a nemluvně Lily (jež bylo na konci předchozí řady odloženo před Kevinovým prahem) - stěhují z hořících trosek Mapletonu ve státě New York a zapouštějí kořeny v Jardenu v Texasu, desetitisícovém městečku, kterému se přezdívá Zázrak. Je to totiž jediné město na území Spojených států, ze kterého nikdo nezmizel. Kevin se zde spřátelí s afroamerickou rodinou Murphyových a doufá, že v tomto moderním ráji konečně najde klid a úlevu. Jenže i tady nakonec svádí boj s novými démony (a duchem Patti Levinové), neboť bolestně blízko jeho nového domova dojde k tragické události, jež nápadně připomíná Nanebevzetí. V New Yorku mezitím Kevinova bývalá manželka opouští Provinilý zbytek - ty tiché, bíle oděné nihilisty, kteří kouří jednu cigaretu za druhou - a přesvědčí svého syna Toma (bývalého chráněnce zesnulého léčitele Holyho Waynea), aby jí pomohl členy společenství zachránit a změnit k lepšímu, sem tam i k horšímu. (HBO Europe)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (32)

Pozůstalí (2014) 

Pozostalí vykazujú známky styčných prvkov s Lost a myslím, že úplne zámerne. Lindelof, Leder, Berg a spol. nám pripravili celkom slušnú emocionálnu nálož. Občas som sa cítil z ich hry trochu vytrhnutý, občas ňou naopak absolútne pohltený, ale záver nám dokázal, že tvorcovia vedeli, čo chcú svojim projektom vyjadriť a viacero zdanlivo zbytočných scén dostalo nový rozmer. Leftovers je proste seriál o pocitoch ľudí, ktorí majú dojem, že do svojho sveta, jeho okolia a medzi svojich najbližších -možno- nepatri, alebo sa s takým prístupom musia zmieriť pri svojich najbližších. A musia s tým bojovať. A cíti sa tak pravdepodobne v určítý časový úsek zrejme každý človek na zemi. Aké sily spôsobili onú ústrednú nehodu nie je až tak dôležité a tvorcovia sa ju ani nesnažili doslovne dovysvetlovať, ale je tu dostatočné množstvo informácií, aby sa nikto necítil podvedený. Podobne ako v spomínaných Lost, čo píšem ako výsostne osobný názor a nikomu ho nevnucujem. Mne tento prístup sedí, dáva priestor fantázii a núti diváka hlbšie premýšľať nad tým, čoho bol dlhé desiatky hodín svedkom. ()

Série 1 (2014) (S01) 

Veľmi netradične uchopený sci-fi seriál, z ktorého sa môže stať niečo oveľa mystickejšieho, alebo prípadne prízemnejšieho (myslím tým nejaké racio-vysvetlenie). Postavy a ich chovanie na nás môžu pôsobiť trochu neprirodzeným dojmom, ale čím ďalej, tým viac divák začne premýšľať nad tým, ako by on sám, rodina a širšia komunita reagovala na takúto wtf udalosť, ktorá len tak mimochodom prebehla v zlomku sekundy. Herecky to ovláda skôr staršia, skúsenejšia generácia (Dowd, Eccleston, Glenn), Theoruxov výraz je občas tak neprítomný, až sa človek pobaví. Ale obľúbite si ho. Postavy sú nejednoznačné, ambivalentné, inými slovami uveriteľné. ()

Pilot (2014) (S01E01) 

Tak zatiaľ prevládajú rozpaky. Ale verím Damonovi Lindelofovi, že to má poriadne premyslené a na základe ohlasov po konci seriálu, teda aspoň tretej série, skutočne aj má. Peter Berg si strihol malé cameo, čím na seba upozornil, že ak vás to nebavilo, aspon viete, koho obviniť. Nevidím to na televízny maratón, skôr buem seriál sledovať prebežne, ale podľa reakcií na tretiu sériu sa teším najmä na ňu. Zatiaľ je to celé akosi bez atmosféry a vlastnej tváre, ale to chce aj postupné zžitie sa s postavami a jedndoducho iba zvyk. ()

Tučňák vede na body (2014) (S01E02) 

Tak stále vo fáze pomalého rozjazdu. K postavám sa budeme dostávať pod kožu asi o čosi dlhšie a niekotré záležitosti mi ešte nedávajú poriadny zmysel. Seriál si ešte len hľadá svoju vlastnú tvár ale snáď je všetko na správnej ceste k neskoršej dokonalosti. Len nechápem to rozhodnutie v kulte, ktorý toto pomenovanie odmieta, namiesto pokecu všetko písať na papier, je to veľmi neekologické. ()

Bůh se o mě postará (2014) (S01E03) 

Tak pán Mathew sa javí zatiaľ ako jednoznačne najzaujímavejšia postava seriálu. Vlastne mi počas celých 50 minút vôbec nikto z hlavných protagonistov nechýbal. Výborne napísaný scenár, ku koncu šľahnutý lynchovskou atmosférou a po celý čas vyžarujúci mystičnosť, ktorá mi v prechádzajúcich dvoch epizódach dosť chýbala. ()

Ježíšek a antikrist (2014) (S01E04) 

Štvorka sa mi páčila viac ako úvodné dve epizódy, v porovnaní s tou predchádzajúcou je ale minimálne o jeden stupienok slabšia, i keď má nejakú tú svoju vnútornú tenziu. Pomaly sa mi darí adaptovať na veľmi zvláštnu atmosféru aj štýl rozprávania, Lindelofa v tom vôbec nespoznávam, ale začínam očakávať celkom veľké veci. ()

Gladys (2014) (S01E05) 

Ako rozvíriť hladinu relatívneho kľudu v mestečku? Nechajte zavraždiť jedného obyvateľa. Respeitíve jedného odpadlíka, ktorého smrť ale zase tých "normálnych" nebude príliš trápiť. Trápiť bude ale políciu a špeciálne Kevina a dokonca aj nejakých hlavounov z FBI. Prečo, to sa ukáže časom. Gladys je dejovo zatiaľ "najviac dopredu sa hýbajúca" epizóda a ak by takéto tempo mal aj zvyšok série, nehádal by som sa. ()

Dotaz č. 121 (2014) (S01E06) 

Epizódy č.3 a č.6 sa venujú samostatným príbehom jednej z postáv seriálu. Nora sa objavila na konci "päťky" a v "šestke" sledujeme, čo je zač a ako preciťuje svoj smútok zo straty úplne všetkých z rodiny. V skutočnosti tu ale ide o širší pohľad na pravidlá fikčného sveta Leftovers, čo sa deje aj mimo ústrednú lokáciu seriálu a ako pristupujú k mysterióznym udalostiam obyvatelia, pre našich hrdinov, vonkajšieho sveta. ()

Spočinutí pro znavené nohy (2014) (S01E07) 

Séria si udržiava vyrovnanú úroveň, tentokrát ale zaokrúhľujem smerom dole, kvôli objektívnosti svojho subjektívneho pocitu z doterajšieho priebehu celého seriálu. Scott Glenn ako tatík, ktorému tak trochu preplo, alebo jedinému cez tajomné hlasy dochádza, o čo možno ide, si túto necelú hodinku kradne pre seba, ale to sa dalo čakať. ()

Cairo (2014) (S01E08) 

Svojim spôsobom najlepšia epizóda prvej série, teda aspoň zatiaľ. Čkajú nás ku koncu dva dosť šokujúce zvraty a to, na čo som osobne ja čakal od začiatku, na vyjadrenie emócií Patti a jej zámerov. No, čo k tomu dodať, treba to trochu predýchať a aj to, čo sa po jej vyjadreniach udialo. Možno si až pri Cairo uvedomíte, v akej situácii sa to svet, resp. ľudia v The Leftovers skutočne nachádzajú a dostanete chuť popremýšľať, ako by sme vnímali podobný úkaz v našom svete my. A možno pre to všetko pôsobí tento seriál tak zvláštnym, neuchopiteľným dojmom. ()

Garveyovi ve vrcholné formě (2014) (S01E09) 

Tak teraz už s istotou píšem, že ide o zatiaľ najlepšiu epizódu sezóny. Plný počet napriek tomu nedávam, pretože ešte neviem, čo ma čaká vo finále a či naplní očakávania. Presne takýto typ retrospektív, ktoré sú časokrát iba naťahovaním stopáže seriálov (o filmoch ani nehovoriac), si podobný typ príbehu vyžaduje. ()

Návrat marnotratného syna (2014) (S01E10) 

Dokonalosť predchádzajúcej epizody záver série predsa len nedosahuje, ale ide stále o veľmi slušné ukončenie nie zrovna klasickej zápletky, ktorú nám predstavili tvorcovia v prvej časti. The Leftovers nie je typ seriálu, kde sa gradácia smerom k záveru má prejaviť akciou, prípadne zhutnením deja do rýchlejšieho tempa. Tvorcovia sa vynašli a ponúkli masovú, výpravnú a drahú scénu bez toho, aby zišli z nastavenej cesty. ()

Série 2 (2015) (S02) 

Druhá séria nekopíruje tú prvú, čo jedných môže odradiť a druhých zase pevnejšie prikovať k obrazovkám. Mne sa stala tá druhá vec, aj keď mám dojem, že prvá polovica série mi sadla o málinko viac. Tvorcovia sa neboja prísť občas s niečím, pri čom si hovoríte, že pozeráte iný seriál alebo ste spustili neskoršiu epizódu. Lindelof "málinko" kopíruje typy postáv z Lost, občas si zamieňate Therouxa za Matthewa Foxa, Liv Tyler za Evangeline Lilly alebo Ecclestona za O´Quinna. Ale to nie je výčitka, skôr komentár k autorskému rukopisu. No čo dodať, hor sa na sériu číslo tri s očakávaním zodpovedania všetkých otázok. ()

Axis Mundi (2015) (S02E01) 

Absolútna zmena atmosféry aj štýlu, čo naznačuje už úvodná dlhšia sekvencia a hneď po nej premiestnenie deja do iného mesta. No a nakoniec musím povedať, že si ma táto zmena a postupné zakomponovanie postáv do novej dejovej línie získali. Epizóda pôsobí dosť zovretým dojmom, prináša zaujímavé otázky ohľadom celej záhady a slušne šlape. Je zatiaľ otázkou, či nejde pridaním nových postáv iba o naťahovanie seriálu, ale verím, že to má Lindelof a spol. proste od začiatku premyslené a kombinovanie osudov postáv a pohľad na život v inom meste prinesie úžitok. ()

Geografická záležitost (2015) (S02E02) 

Prvá epizóda mohla byť druhou a druhá epizóda mohla byť prvou, ale takto je to popravde oveľa, oveľa zábavnejšie. Dopĺňanie puzle je proste väčšia zábava ako suchá chronológia. Predstavte si, že máte možnosť kúpiť barák za nejakých 1,6 milióna, ale žena zaňho vysolí milióny 3. Čo by ste robili? Kevinov stoický kľud sa mi nejak nezdá... ()

Protisměr (2015) (S02E03) 

Zatiaľ sa každá časť druhej série venuje inej skupinke ľudí/rodine a dodáva to celému seriálu na zaujímavosti a na spáde. Spočiatku som nechápal, kde je sever, akoby som omylom preskočil zopár dielov, ale ako som si pri Pozostalých zvykol, v druhej polovici a najmä ku koncu ma opäť tvorcovia presvedčia o tom, že vedia, čo robia. Ale pozor, väčšina hlavných postáv v Protismere nevystupuje. ()

Oranžová nálepka (2015) (S02E04) 

Zatiaľ najslabší diel druhej série, stále ale pokračujeme v slušnom tempe a dej nestojí na mieste. ()

Všechna místa obsazena (2015) (S02E05) 

Miracle je možno v určitom smere rajom na Zemi, ale jeho obyvatelia sa chovajú presne tak, ako tí v Mapletone. Čiže ako všade inde na svete po tragédii. Keď príde k slovu Jamison v podaní Christophera Ecclestona, patrí epizóda k tým najlepším a táto má podobné výnimočné postavenie ako prvý obšírnejší pohľad na kňaza v prvej sérii. Herecky Eccleston dominuje a atmosféra je výrazne odlišná, ako keď sledujeme v prestrihoch osudy viac menej všetkých postáv počas necelej hodinky. ()

Čočka (2015) (S02E06) 

Tak sa nám Lindelof s Perrottom rozhodli, že je najvyšší čas priniesť aspoň náznak odpovedí do nastolených otázok. Veľa toho nie je a nie je ani jasné, či nepôjde iba o slepú uličku. Ale to je jedno, aj Čočka totiž šlape na plné obrátky, je výborne zahraná a medzi postavami to až hmatateľne vrie. Definitívne už môžem druhú sériu vyhlásiť za lepšiu ako prvú, ale chápem, ak výmena viacerých postáv mnohých odradila. Mňa si naopak seriál získava naplno až teraz. ()

Nejsilnější protivník (2015) (S02E07) 

Akoby sa scenáristi stále báli, že Theroux to herecky nezvládne a častokrát cedí na kameru komplikované súvetia typu "Yes"..."No"..."I don´t know" a podobne. Lenže režíruje ho aj Mimi Leder, ako napríklad tu a tá si všetko ustráži, vrátane Justina. Pribúda skutočného mysteriózna a po Najsilnešjom protivníkovi nebudete vôbec vedieť, na čom ste, tobôž postavy. No a záver patrí zatiaľ k tým doteraz "najšokantnejším". ()

Súvisiace novinky

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

Tvůrce Watchmenů údajně chystá Star Wars

17.03.2022

Zatímco do premiéry seriálového Obi-Wana už fanoušci odpočítávají pouhé týdny, na filmové frontě Lucasfilm nadále podezřele mlčí. Loni byl akorát odložen Rogue Squadron režisérky Patty Jenkins, jak… (viac)

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (viac)

Poslední Mohykán míří do televize

Poslední Mohykán míří do televize

14.04.2019

Oceňovaný tvůrce Cary Joji Fukunaga se spojil s režisérkou a jednou z tvůrkyň Pozůstalých a Westworldu Nicole Kassellovou a společně nyní připravují televizní adaptaci knižního románu od Poslední… (viac)

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

TOP 2017 dle nejoblíbenějších uživatelů

31.12.2017

Hrstka nejoblíbenějších uživatelů ČSFD.cz tradičně vybrala osobní trojku nej filmů, uvedených do české a slovenské distribuce nebo na filmových festivalech v roce 2017. A někteří dali hlasy taky svým… (viac)

Reklama

Reklama