Reklama

Reklama

Biely tieň

(festivalový názov)
  • Česko Bílý stín (festivalový názov) (viac)
Trailer

Obsahy(1)

Od roku 2008 sú albínski černosi v Tanzánii ľudskou korisťou. Šamani ponúkajú veľké sumy peňazí za časti ich tiel na magické obrady. V rokoch 2008 až 2010 stáli v pozadí viac ako dvesto rituálnych vrážd albínov. Miestne porekadlo hovorí: Albíni nezomierajú, albíni miznú. Toto je príbeh o Aliasovi, prenasledovanom albínskom chlapcovi. Po zavraždení otca ho matka pošle do mesta, kde sa oňho stará strýko Kosmos, šofér nákladiaku. Chlapec sa v meste rýchlo učí, predáva slnečné okuliare, dévedečka a mobilné telefóny. Netrvá však dlho a Alias má vážny problém, ktorý vyplýva z jeho odlišnosti... „Keď som mal ísť učiť do Dáresalámu, dozvedel som sa o poľovaní na albí - nov vo východnej Afrike. Vtedy som sa rozhodol, že musím urobiť tento film – pravdivú kroniku o mladom človeku, za hlavu ktorého je vypísaná odmena. O človeku, ktorý si musí nevyhnutne uvedomovať svoju odlišnosť, pretože ho kedykoľvek môže stáť život." (Noaz Deshe, režisér) (Art Film Fest)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (6)

Madsbender 

všetky recenzie používateľa

[AFF 2014] Veľmi rozporuplná, čo do konštrukcie a spôsobu rozprávania ambivalentná ťaživá etnická dráma, ktorá sa nevie rozhodnúť medzi kritikou zaochádzania s albínmi v súčasnej Afrike zaznamenanou na realistickú ručnú kameru a poetickým zobrazením snovej metafory chlapca na úteku pred skutočnosťou hlboko do oblakov. Pri prístupe k prezentácii príbehu, kedy Noaz Deshe rezignuje na predstavenie a zoznámenie diváka s postavami a zrozumiteľný, jasne čitateľný vývoj na plátne sú neherci a neskôr komplikovane sa prelínajúce obrazy z minulosti zo súčasnosťou skôr na obtiaž a vyslovene mínusom. Vlečúce sa tempo a necelistvosť nepomáhajú. Zaujímavý námet zostáva spracovaním na polceste, čo je veľká škoda. 60% ()

Zed70 

všetky recenzie používateľa

Být jiný je téměř všude problém. Ale být jiný v zemi, kde lidé chodí běžně pro rady a pomoc k šamanovi, je problém ještě větší. Obzvlášť, když podle šamanů ruka albína dopomůže k penězům, vlasy zase pomohou při rybolovu. Díky tomu lze pak prodat tělo albína za 75 000 dolarů. Být albínem v Africe znamená být lovnou zvěří. ()

Reklama

hanakonochi 

všetky recenzie používateľa

Natočiť film o tak raritnej diagnóze, ktorá v sub-Saharskej Afrike postihuje asi jedného z päťtisíc, bol vyborný námet na scenár. Škoda len, že ten sa nedostal do rúk niekomu inému. Tretia hviezdička za scénu matky lúčiacej sa so synom. ()

honajz2 

všetky recenzie používateľa

Nápad je dost zajímavý, bohužel se toho chopil špatný režisér. Za celý film jsem zaznamenal tak tři, čtyři zajímavé momenty, zbytek je buď rádobyartový nebo neskutečně nudný. Celý ten film se hrozně táhne, ono by to mohlo být zajímavé, ale v tomhle podání to byla hlavně nuda. Líbí se mi prostředí, kde se film odehrává, zajímavý a neznámí herci + několik těch scén, ale tím to tak končí. Navíc mi vadila kamera, ta byla prostě divná. 2* ()

Slarque 

všetky recenzie používateľa

Obchod s orgány albínů pro zdejší šamany je problém celé střední Afriky, nikoliv jen Tanzanie. Celý film je podán jakoby z pohledu hlavního hrdiny. Je tu pár zajímavých pohřbů (při jednom se rvou muslimové a křesťané kvůli kříži na rakvi, placené plačky zase chtějí ujistit, zda dotyčný nezemřel na AIDS, jakoby to něco měnilo), ale většinou to bylo někde mezi kategoriemi ušlechtilá nuda a angažované umění. Když v posledním záběru hlavní hrdina na cestě předbíhal tornádo, uvažoval jsem o tom, že by se symbolika tohoto druhu měla zakázat. ()

Galéria (15)

Reklama

Reklama