Reklama

Reklama

Městečko Pines

(seriál)
  • USA Wayward Pines
Trailer 4
Dráma / Mysteriózny / Sci-Fi / Thriller
USA, (2015–2016), 14 h 31 min (Minutáž: 42–44 min)

Hrajú:

Siobhan Fallon Hogan, Matt Dillon, Carla Gugino, Toby Jones, Shannyn Sossamon, Melissa Leo, Hope Davis, Reed Diamond, Terrence Howard, Tim Griffin (viac)
(ďalšie profesie)

Série(2) / Epizódy(20)

Ethan Burke (Mat Dillon) je agentem tajné služby, který vyšetřuje, kam zmizeli dva jeho kolegové, rovněž federální agenti. Během pátrání utrpí náhle autonehodu, a když se probere z bezvědomí, vidí, že se nachází v idylickém městečku Wayward Pines. Nepamatuje si však, za jakých okolností se tam dostal. Místní lidé ho nejen chtějí přimět, aby u nich zůstal, ale Ethanovi se ani žádným způsobem nedaří navázat kontakt s okolním světem. Celé město je opředeno jakousi podivnou tajuplností a zdá se, že z něho není úniku. Ethan chce věci přijít na kloub, ale místo odpovědí naráží jen na stále nové a nové záhady. Brzy si začne uvědomovat tvrdou realitu: vypadá to, že z Wayward Pines už nikdy živý nevyvázne. (Film+)

(viac)

Recenzie používateľa Anderton k tomuto seriálu (23)

Městečko Pines (2015) 

Svojim spôsobom bolo šalamúnskym rozhodnutím obe série relatívne ukončiť ako dva samostatné príbehy s niekoľkými styčnými dejovými líniami, prvkami a postavami. Akoby tvorcovia rátali s tým, že na ďalšie série dôjsť nemusí, konkurencie, aj v žánri, je totiž obrovské množstvo. Obe série ma takmer maximálne naplnili, čo určite súvisí aj s mojou obľubou sci-fi žánru, ktorému často viacero nedostatkov odpustím. Obe, aspoň pre mňa, priniesli dostatočné množstvo materiálu na premýšľanie a pritom dokázali aj patrične zabaviť akciou a vydarenou výpravou. Ak sa niekedy stane zázrak a dočkáme sa trojky, určite sa opäť na túto archu nalodím. ()

Série 1 (2015) (S01) 

Presne toto očakávam od mysteriózneho sci-fi seriálu. Najskôr pokladanie rôznych otázok, na ktoré chceme dostať čo najrýchlejšie odpovede a následne aj tie odpovede dostávame. Dokonca skôr, ako by sme to čakali. Mne prvá séria poskytla všetko, čo som chcel o tejto látke vedieť a aj vzhľadom na ohlasy tej druhej som sa jej zatiaľ vzdal. Možno je to práve tým, že tvorcovia tak skoro vyložili karty na stôl, osobne som ale za to rád. Má to výbornú atmosféru, nepôsobí to lacno a človek má chuť si prečítať aj predlohu. ()

Where Paradise Is Home (2015) (S01E01) 

Tak pokiaľ MNS obsadzuje samého seba do menších či väčších cameo úloh, aby sme po filmoch mali na koho nadávať, tak tu ako producent išiel s kožou na trh tým, že si odrežíroval pilot. Nemohol urobiť lepšie. Len je škoda, že sa režijne nevrátil aj neskôr, napríklad vo finále. Po pozretí pilotu neexistuje návrat späť, takto by sa mali točiť všetky úvody mysterióznych seriálov. ()

Do Not Discuss Your Life Before (2015) (S01E02) 

Väčšinou sa stáva, že druhá epizóda mystery či krimi seriálu stratí oproti pilotu na tempu a trpí miernou stratou "wow" efektu, v prípade Wayward Pines sa ale dá hovoriť presne o opaku, vrátane silného a prekvapivého finále. A to hovorím z pozície toho, čo už prvú sezónu videl a po rokoch sa k nej znova dostal. Skrátka, ako sme zvyknutí u pravej "šajmaloviny", tak opätovné pozretia pri znalosti šokujúcej pointy sú nový typ zážitku. Tu za to iste môže aj predloha, ale jeho producentský vklad je zrejmý. ()

Our Town, Our Law (2015) (S01E03) 

Tempo vôbec nepoľavuje a dávkovanie informácií a prekvapení je zvládnuté na jedničku. Opäť nás čaká zopár zvratov a dá sa skonštatovať, že dej sa posunie vpred spôsobom, akým by to niekde inde tvorcom trvalo tri epizódy. No a na záver sa začínajú postupne odkrývať tie najzásadnejšie karty, pričom tí, čo už vieme o čo kráča, tak si uvedomujeme, že tých es majú tvorcovia v rukáve ešte viacero. ()

One of Our Senior Realtors Has Chosen to Retire (2015) (S01E04) 

Situácia sa drmaticky mení, pozície v mestečku su zrazu úplne otočené, Dillon si musí zvykať na svoju novú pozíciu. Jeho rodina detto. Tí, ktorí prvú sériu už videli, vedia, že "štvorka" je takým posledným nádychom pred "päťkou", ktorá na diváka vytasí takmer všetko tajomstvo a otvorí sa tak novým rozprávačským možnostiam. Epizóda 4 ešte dokonale buduje napätie zamlčovaním a postupným dávkovaním nových informácií. ()

The Truth (2015) (S01E05) 

Jedna z najlepších seriálových epizód, aké som kedy videl. Divák dostane odpovede na väčšinu otázok, ktoré boli položené, pričom je jasné, že ešte zopár tromfov ale v rukách tvorcovia majú. Sledujeme paralelne tri dejové línie, naprieč ktorými je nám (a postavám) veľmi šikovným strihom odhaľovaná skutočná pravda o mestečku Wayward Pines a o okolitom svete. A o ľudstve samotnom. Lepšie to skutočne nakrútiť ani na písať nešlo. Dá sa však predpokladať, že smer, akým sa seriál vybral, nemusí sadnúť každému a určité percento divákov po The Truth toto dielo stratí. ()

Choices (2015) (S01E06) 

Informačne rovnako bohaté ako predchádzajúca epizóda. Ak ste otočenie deja naruby zvládli a dokonca vás nadchlo, tak zrejme ide pre vás v prípade 5 a 6 o doteraz najlepšie diely seriálu. Dej ide dopredu úžasným tempom, čo je dané aj 40- minútovou stopážou jednotlivých epizód a táto navyše ponúka množstvo zaujímavých retrospektív. Až by sa chcelo povedať, že by to chcelo celú spin-off sériu zasadenú do doby počiatkov závažného evolučného problému. ()

Betrayal (2015) (S01E07) 

Opäť dejovo hutné od začiatku do konca, napätie našponované na maximum a nečakaná udalosť na záver, ktorá vás prinúti si ihneď pozrieť ďalší diel. Po vyložení kariet v päťke niežeby seriál stratil dych, ale on nabral nový a svižne pokračuje ďalej v rýchlom tempe. Možno logika nefunguje na sto percent, ale osobne mi je to jedno. ()

The Friendliest Place on Earth (2015) (S01E08) 

Stále dejovo veľmi hutné a napínavé. Ale oproti predošlým trom častiam predsa len skôr predel od množstva zvratov smerom k finále. Napätie a zároveň divácka slasť druhej časti prvej série pramení z toho, že my vieme, niektorí tiež vedia, ale väčšina nevie a my sa teda dokážeme vcítiť do kože každého občana WP. No a pokiaľ som minule spomínal, že mi občasná logická nezrovnalosť neprekáža, tak tu mi naopak celkom vadila jedna rozbitá kamera a príliš som nepochopil, prečo niekomu neprišla nápadná tmavá obrazovka na monitore. ()

A Reckoning (2015) (S01E09) 

Ide skutočne do tuhého a prichádza aj k väčším stratám na životoch a k väčšiemu násiliu. Taktiež sa naplno prejavuje, aký má na deti vplyv miestna výchova a v tomto smere treba Pilcherovi uznať, že dosiahol svoje. Napriek tomu sa mu začne aj tak všetko rúcať ako domček z karát a možno nič iné WP ani nikdy nebolo. Uvidíme, ako sa z toho všetci vo finále dostanú, respektíve akým smerom sa seriál vydá smerom k sérii číslo 2. ()

Cycle (2015) (S01E10) 

Finále je povinne akčné, avšak aj samotná akcia je spustená tým, že istá osoba mala k svojmu rozhodnutiu patričnú motiváciu, nech boli tieto dôvody akokoľvek zvrátené, respektíve aká frustrácia ju k činom viedla. Asi sa dalo čakať, čo sa bude v desiatej epizóde diať, ale určite som nečakal, aký bude jej dovetok a asi som si ani nič lepšie nedokázať predstaviť. Zároveň vzbudzuje otázky, čo sa počas ďalšej časovej medzery udialo a možno nám to v retrospektívach priblíži ďalšia sezóna. ()

Série 2 (2016) (S02) 

Odmietnutie druhej série WP ako kritikou, tak divákmi je pre mňa veľká záhada. Možno je to aj tým, že som k nej pristupoval podľa ohlasov značne kriticky už od začiatku, aby som veľmi rýchlo pochopil, že mi nastolený štýl skrátka sedí a séria neobsahuje žiadnu časť, počas ktorej sledovania by som sa nudil. Dejovú vatu som nezaregistroval, nové sociálne rozvrhnutie na šachovnici bolo logickým výsledkom toho, čo Pilcher plánoval a to, že sa história iba vždy opakuje, je len ďalším logickým dôsledkom jeho nedokonalých plánov. Séria pripravila dostatočné množstvo dramatických situácií, zaujímavých flashbackov, námetov na premýšľanie nad súčasným svetom a nemal som určite problém ani s Jasonom Patrickom. ()

Enemy Lines (2016) (S02E01) 

Výborný otvarák druhej sezóny, ktorý nás uvádza do novej situácie niekoľko rokov po skončení prvej sezóny. Neprekvapivo tu vládne prvá generácia (vo fašistickom režime) a koho sklamalo, že dostane takýto priestor, tak asi nedával počas sledovania prvej série pozor. Jason Patrick ako nový ťahúň je zatiaľ v pohode, bohužiaľ ma sklamala smrť jednej mojej obľúbenej postavy, bez nej bude mestečko Pines menej zaujímavým miestom na život, snáď nie na pozeranie. ()

Blood Harvest (2016) (S02E02) 

Zisťujeme viac o novom spolužití pri novom vedení. Komunita si musí pestovať plodiny, čo je ale značne riskantné a tak nie každé obdobie roka praje veľkým hodom. Vždy ma bude baviť, ako novo rozmrazení obyvatelia WP reagujú na pravdu, respektíve ako sa s ňou postupne zmierujú. Mnohým divákom to môže pripadať repetetívne, ale to je vec vkusu. Zatiaľ výrazný pokles nezaznamenávam, uvidíme, či sa vážne druhá séria začne točiť v kruhu, ako tvrdí kritika a obecenstvo. ()

Once Upon a Time in Wayward Pines (2016) (S02E03) 

Čaká nás zopár zaujímavých retrospektív a nezodpovedaná otázka, prečo bol práve na tento experient vybratý lekár na dovolenke v Miami a nie niekto bližšie miestu, kde pôvodný tím unášal ľudí. Dobrovoľne umiera ďalšia dôležitá žena z miestneho osadenstva, čo je len ďalším dôkazom toho, že udržať WP nad vodou, či nebodaj nasledovať pôvodné Pilcherove plány, je čím ďalej, tým viac ilúziou. A možno išlo po celý čas len o zbožné želanie a boj proti prírode. Zatiaľ ma to dostatočne baví, i keď samozrejme už ten mindfuck efekt prvej série je raz a navždy preč. ()

Exit Strategy (2016) (S02E04) 

Podľa mňa zatiaľ najlepšia epizóda druhej série. Definitívne teda konštatujem, že mi jej štýl, forma a atmosféra pasujú a len dúfam, že nastolené otázky dostanú v druhej polovici aj nejaké tie odpovede. Mimo iného sa dozvedáme, že obyvatelia okolitých lesov majú vyššiu inteligenciu, než sa zrejme predpokladalo a fungujú na istom premyslenom systéme. Ako, nechajme sa prekvapiť. Seriál už husto zabŕda do otázky miestnej reprodukcie a vo WP to tak zaváňa pedofíliou. Objavuje sa nová zaujímavá postava, ktorá toho vie dosť na to, aby nás o tom postupne informovala... ()

Sound the Alarm (2016) (S02E05) 

Druhá séria sa každým dielom o malý kúsok zlepšuje. V päťke sledujeme najmä retrospektívy Rebeky, hlavnej architekty projektu a jej oboznamovanie s krutou skutočnosťou v našej súčasnosti. Zároveň sa oživením jej manžela v budúcnosti vyskytol jeden "menší" problém... No a decká, tak tam to taktiež zabredáva do nových, nečakaných súvislostí a ukazuje sa, že príroda si nevyberá. Len ma trochu mrzí, že Djimon Hounsou, ktorý sa do podobného seriálu dokonale hodí, dostáva zatiaľ málo priestoru. ()

City Upon a Hill (2016) (S02E06) 

Druhú polovicu série otvára väčšia akčná scéna, neprekvapivo stret ľudí a "po-ľudí" a Djimon Hounsou sa konečne chopil zbrane a strieľal! Na toto som presne čakal. Celá epizóda má väčší spád, je emocionálne vyhrotená a aj v zobrazení násilia a zranení explicitnejšia, než dosiaľ. Dozvedáme sa aj dôležitú informáciu ohľadom evolučného charakteru nepriateľov a záver naláka na akčnejší vývin deja. ()

Time Will Tell (2016) (S02E07) 

Jedna z troch najlepších epizód celého seriálu, zatiaľ. Úmrtia ženských hrdiniek sa už stali dôležitým leitmotívom druhej série, chcelo by sa povedať, že až running jokeom :). Vypĺňanie medzery onoho času (nechcem stále spoilerovať pre tých, čo nevideli a chcú) je výborným nápadom a osobne som na tieto scény dlho čakal, konečne sme sa dozvedeli niečo viac o novej histórii ľudstva. Zároveň je ich protagonistom Hounsou, v podstate najcharizmatickejší a najáčkovejší herec druhej série, respektíve z tých, ktorí sú v jej reálnom čase, kedy sa odohráva jej súčasnosť, nažive. ()

Súvisiace novinky

Shymalan se vrací k hororům

Shymalan se vrací k hororům

27.08.2015

M. Night Shyamalan (Šestý smysl, Vyvolený) se pokusil o výlet do blockbusterových vod a moc se mu tam nedařilo. Poslední vládce větru a Po zániku Země sice nelze označit za propadáky, což je v… (viac)

Reklama

Reklama