Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Mimoriadne pútavý rozprávkový príbeh s ohromujúcou filmovou výpravou a kostýmami sa odohráva v prekrásnej zasneženej nórskej prírode. Začína sa v predvianočnom čase, keď do malej dedinky dorazí dvanásťročná odvážna dievčina Sonja (Vilde Zeiner) v sprievode lupičov, ktorí ju držia v zajatí. Dedina je totiž zakliata, rovnako ako celé kráľovstvo. Kedysi dávno kráľ (Anders Baasmo Christiansen) stratil svoju jedinú dcéru Gulltopp, ktorá sa vybrala do lesa hľadať vianočnú hviezdu. Dcéra sa však už nikdy nevrátila. Kráľovná umrela žiaľom a nešťastný kráľ vianočnú hviezdu zaklial. Na jeho kráľovstvo zostúpila tma a smútok. V jeden večer prišiel do ich paláca mudrc, ktorý kráľovi povedal, že ak sa mu podarí do desiatich rokov vianočnú hviezdu opäť rozžiariť, jeho dcéra sa vráti domov. Od jej zmiznutia uplynulo už deväť rokov a kráľovi ostáva posledná nádej. Sonji sa podarí lupičom ujsť a dostane sa do zámku, kde si vypočuje smutný príbeh kráľovskej rodiny. Keď jej kráľ podá záchrannú ruku, Sonja sa z vďačnosti ku kráľovi rozhodne vianočnú hviezdu nájsť a konečne zlomiť kliatbu, ktorá už dlhý čas visí nad jeho kráľovstvom. (TV Markíza)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (41)

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Severania to proste s vianočnými filmami vedia. Po fínskej rozprávke Joulutarina (Legenda o Vianociach) ďalší príjemný film s vianočnou tématikou. Pekný dôkaz, že aj hrané rozprávky môžu stále oplývať klasickými ideálmi. Občas síce chýbala logika a niektoré scény boli trošku podivné, ale ako celok naozaj veľmi príjemná rozprávka, ktorej nechýbala dramatickosť a klasické posolstvo s tradičnou rozprávkovou atmosférou kráľovstva a stratenej princeznej. Milé, určite hodné viac ako len 63%, ()

MeGab odpad!

všetky recenzie používateľa

Herecké výkony ve filmu byly vskutku otřesné. Jak se říká o Schwarzeneggerovi, že umí jen tří výrazy obličeje – odhodlaný, odhodlanější a neodhodlanější, tak osoba v hlavní postavě Sonje uměla jen grimasy udivená, udivenější a nejudivenější. Zásadně nesouhlasím s komentářem viktorka181. Většina osob (odmítám mluvit o hercích), možná dokonce všechny nedokázaly hrát bez pitvoření. Dále bych chtěl poznamenat, že takové množství triků a ještě k tomu takových, že bez nich by se ta slátanina vůbec nedala udržet pohromadě, z této pohádky udělalo typickou pohádku za trest zcela srovnatelnou s českou televizní tvorbou. Je faktem, že děti snesou kdejakou slátaninu. Jenže já už nejsem dítětem. ()

Reklama

brumbrum 

všetky recenzie používateľa

Krasa :-)! V pohode 4*, takto dako moze kludne vypadat vydarena rozpravka! Len truhlik, co caka vitazstvo zla, prepsychologizovane uchylky "modernych rozpravok" pre este "modernejsie deti", musi hladat inde - totok je _rozpravka_, kde dobro vitazi, kde existuju kladni hrdinovia konajuci dobro a zlo napokon prehrava. Pacientom sa to ovsem nebude lubit a tak to ma byt. Pekne, v pohode kuknutelne s detickami, pohladi unavenu dusu a clovek si moze za tym kludne lahnut spat. PS: V titulkoch zaverecnych je neskutocna hromada ceskych mien a firiem a spomina sa tam Praha; ale narychlo sme nenasli v texte ani zmienku o koprodukcii alebo podobne, zeby outsourcing/nearshoring? ()

Crawler-D 

všetky recenzie používateľa

Důkaz, že se pohádky vážně dají točit filmově, nestrojeně a s hlavní postavou, s níž je možno sympatizovat. Stala se jí obyčejná malá holka, trpící popelkovským údělem a oplývající laskavostí a dobrotou. Mladá Vilde Zeiner je jako Sonja na výpravě za Vánoční hvězdou příjemným hereckým nováčkem. Krkolomně se tváří jenom záporné postavy, ale v rámci pohádkové (nenásilné a neagresivní) stylizace jsou přijatelní. Naopak potěší, že v Norsku nepropadli úplné digitální mánii. V Česku bychom třeba toho medvěda nebo skřítky udělali průměrnou digitální animací a ještě bychom se vytahovali, Nils Gaup v tomto nechává rezonovat staromilského ducha rukodělného a optického přístupu. Počítače přichází na scénu v nezbytných momentech, jako je létání. Důležité je, že jako pohádka zachovává významné atributy dobra, které už jen svou čistotou vzdoruje zlu, a film samotný nabízí vedle povedené úvodní animované pasáže, z níž by byl skvělý komiks, několik kouzelně poetických momentů. ()

Nonna 

všetky recenzie používateľa

Viděno v kině, takže nádherné exteriéry, ohromující efekty (let na Severáku) a nečekaně příjemné překvapení v podobě počítačem pohádkově upraveného Pernstejn castle - jak píší v titulkách, který se vypíná před pozadím norské divočiny. Dvě devítileté holčičky se mnou nadšené milým, nenásilným a chvílemi legračním příběhem, já ráda, že jsem nemusela pohádku pouze přetrpět a užila jsem si ji taky. Nejde o žádné k pochopení náročné veledílo, ale příběh ani jeho zpracování rozhodně neurazí. Navíc kvituji dobrý výběr herců, zejména hlavní hrdinka v roli Sonji je skutečně krásné děvče, které navíc umí hrát. Jedině snad představitelka čarodějnice působila svým výkonem poněkud jako klišé slátané z tisíce dalších pohádek o zlých čarodějnicích (včetně těch animovaných - jako by ji právě propustili od Šmoulů - nulová individualita.) A ta kašička pro skřítky na konec, ta potěšila. ()

Galéria (34)

Zaujímavosti (4)

  • Králův pes Brutus je ve skutečnosti fenka Barča. (blackrain)
  • Všechna zvířata byla z Čech. Dohlížel na ně český koordinátor Ota Bareš. (blackrain)
  • Natáčení probíhalo i na českém hradě Pernštejn. Také se natáčelo v Průhonickém parku a Hamousově statku u Křivoklátu. (Terva)

Súvisiace novinky

SCANDI – Severská filmová lekce

SCANDI – Severská filmová lekce

08.01.2015

Česká a slovenská premiéra aktuálního vítěze festivalu v Benátkách, výtečného filmu Roye Anderssona Holub seděl na větvi a rozmýšlel o životě, zahájí historicky první ročník festivalu severských… (viac)

Reklama

Reklama