Reklama

Reklama

Lady Gaga - Judas

(hudobný videoklip)
Krátkometrážny / Hudobný
USA, 2011, 5 min

Recenzie (23)

fredisek 

všetky recenzie používateľa

Když Madonna spálila v Like a Prayer tři kříže, svět se mohl zbláznit, když začne Lady Gaga adorovat Jidáše, už to takový humbuk není. Zase časem osvědčená metoda (cukru a biče). Šokujte konzervativně laděnou část světa a ona nejen, že se začne o vaši práci zajímat, ona vám ji zdarma zpropaguje. Narážka na Botticelliho Zrození Venuše je už jen egoistickým motivem, který má potvrdit, že svět oplývá v tuto chvíli jen dvěma globálními hvězdami, z toho jednou výrazně dosluhující - Madonna a Lady Gaga. ()

papaguy 

všetky recenzie používateľa

Ježíš jako hlava motrkářského gangu a Gaga jako Máří Magdaléna. Je to tak ujetý, za vlasy přitažený, barevný a roztomilý, že se člověk ani naštvat nemůže. Moc by mě neudivilo, kdyby se mládež začala křižovat na znamení příslušnosti k fun klubu Lady Gagy. Příště, ať zkusí parodovat i Mohameda a islám a velmi rychle bude SLAVNÁ i v muslimským světě. ()

natalie15 

všetky recenzie používateľa

Keď sa pozriem na video ako na celok, príde mi príliš preexponovaný, vyumelkovaný, a grotesktný. Takmer všetky kostýmy, čo má LG na sebe sú viac než výstredné, a niektoré kulisy/scény nepríjemne bijú do očí. To je môj prvý, povrchný pohľad. Na začiatok sa však vyjadrím k pesničke. Máme tu melodicky drsné slohy, ktoré odkazujú na niektoré pasáže z Biblie (("umyjem mu nohy svojimi vlasmi""odpúšťam mu aj keď ma 3x zrádza" (pozn. Peter, kt. 3x zaprel Ježiša), bring him down ako fráza sa vyskytuje v starých bibl. textoch, a predstavuje najhoršiu možnú formu trestu, "aj proroctvo mu odpustilo jeho krviú cestu" "láska je ako tehla, postavíš s ňou dom, alebo utopíš mŕtvolu")) a sladký popový refrén, v ktorom LG napriek vine ktorú pri tom cíti, "miluje Judáša". Bridge je veľmi zaujímavý, a odkrýva celý podtext pesničky, ktorý je METAFORICKÝ, nie doslovný - Gaga nehovorí že miluje Judáša ako skutočnú osobu - veď aj v texte prirovnáva: "Ježiš je moja cňosť" "Judáš je môj démon". Video treba chápať tiež v symbolickom zmysle. 12 učeníkov na motorkách, LG ako Mária Magdaléna, Ježiš a Judáš putujú do nejakého moderno-starobylého mesta na motorkách. Nie je veľmi podstatné, kam idú a čo tam robia. Podstatné je sledovať správanie LG - neustále potupuje Judáša, povyšuje sa na neho, robí mu napriek. Naopak, poslúcha a uctieva Ježiša. A Judáš a Ježiš nie sú skutočné osoby, predstavujú dobro, svetlo, pokoru na jednej a zlo, tmu a pohŕdanie na druhej strane. Takisto je Judáš samozrejme symbolom zrady, a Ježiš vykúpenia. V momente keď LG "zrádza" Judáša aby ochránila Ježiša, on mu práveže dovoľuje, aby ho zradil - pretože keby sa tak nestalo, podľa Biblie, nebolo by možné, aby Ježiš vykúpil ľudstvo. Keď idem ešte hlbšie, podstata je veľmi jednoduchá - ak neustále bojujeme a potláčame to čo na nás nemáme radi, za čo sa hanbíme apod. nie sme celistvý, a skôr tomu podľahneme. Keď k svojej "cnosti" však prijmeme i "necnosti", staneme sa viac autentický, viac ľudský. Svetlo totiž nemôže jestvovať bez temnoty, a naopak. Táto pesnička/klip teda nie je rúhanie, skôr naopak. Na povrchu je síce možno škandalózna/výstredná, pri pohľade hlbšie je však úprimná, a svojim spôsobom hovorí pravdu o každom z nás. ()

Zaujímavosti (2)

  • Norman Reedus v interview ohledně videoklipu uvedl například, že natáčení pro něj byla zábava, i přestože natáčení bylo náročné (zúčastnil se ho během svého volného víkendu v Los Angeles), nebo že on sám není žádného náboženského vyznání, protože kdysi jako dítě chvíli navštěvoval katolickou školu a celkem ho to vyděsilo. (Nick321)
  • V čase vydania spôsobila pieseň aj klip veľkú kontroverziu. Viaceré kresťanské skupiny sa snažili o bojkotovanie Lady Gaga. (dwdb)

Reklama

Reklama