Reklama

Reklama

V stredoveku sú v Európe všetky staroveké medicínske poznatky zabudnuté a jedinú starostlivosť o väčšinu chorých a zranených zabezpečujú potulní liečitelia. Mladý Rob Cole má zvláštnu schopnosť vycítiť blížiacu sa smrť. Keď mu zomrú obaja rodičia, ujme sa ho jeden z potulných liečiteľov a vezme ho zo sebou na cesty, počas ktorých sa Rob stáva jeho učeníkom. Túžba po poznaní ho napokon zavedie z malej anglickej dedinky cez Konštantínopol až do ďalekej Perzie. (STV)

(viac)

Videá (2)

Trailer 1

Recenzie (635)

misterz 

všetky recenzie používateľa

Úžasná, naozaj úžasná výprava a čarokrásna kamera. Odpúšťam aj historické blbinky, o historickú rigoróznosť tu aj tak nešlo. Miestami mi to pripomínalo kríženca Agory (2009) a Kráľovstva nebeského (2005), pričom si Liečiteľ z oboch filmov vybral len to lepšie. Ide o jedinečnú sondu do stredovekého liečiteľstva a náboženského fanatizmu (ani jedno z troch veľkých náboženstiev nebolo vynechané). Epický príbeh Roba Colea a jeho strastiplná cesta za vzdelaním ma veľmi oslovila a narozdiel od iných mi nevadila ani pomerne dlhá stopáž. Ba naopak, prial by som si ešte dlhšiu. Ben Kingsley mi opäť raz potvrdil, ako veľmi mu svedčí účinkovanie v historických, prípadne biblických filmoch. Príjemne prekvapila aj Emma Rigby. No čo vám poviem, to je jednoducho žena snov. :) Zaujala a určite to v budúcnosti niekam dotiahne. ()

nascendi 

všetky recenzie používateľa

Literárnu predlohu som pochopiteľne nečítal, historické kiksy neviem posúdiť, u medicínskych kiksov sa už chytám a pri multi-kulti ladení sa už usmievam, aj keď film nie je zaradený medzi komédie. Myslím si však, že každý, kto sa chce iba pozerať a nezamýšľať, bude spokojný, lebo dej je pestrý, má aj mierny spád, a dejové zvraty nie je potrebné rozdeľovať na logické a nelogické. Aj herci boli celkom slušne vybraní, takže som film bez problémov dopozeral. A keďže som už z nedávno pozretého Mastičkára vedel, že v chalupárskych podmienkach je možné vykonať náročnú ortopedickú operáciu, tak mi už operatívne vybratie nádoru zo šachovej brušnej dutiny nepripadalo čudné. Ešte pár takýchto filmov a prestanem sa čudovať čomukoľvek. ()

Reklama

mat.ilda 

všetky recenzie používateľa

Tržiště senzací, hudební mumraj a pohádka pro hloubavé romantiky - udělá dojem, avšak brzy vyprchá... Něčím připomíná Království nebeské, jen hrdinovým okouzlením z vědění a odhodláním postoupit cokoli pro splnění svého vznešeného snu mi přijde tématicky zajímavější... ale i já jsem okouzlená - novým klukem u filmu, Tomem Paynem, jakousi mladou a pokornou verzí Juda Lawa, ze kterého jsem nerada spouštěla oči, když se mi v několika málo případech vytratil ze záběru. Ale i jinak je Ranhojič velmi dobře dívatelný, vychází ze starých filmových způsobů s moderním stylem natáčení, aniž by se podbízel tvorbou novotvarů na kostře historické podívané, a i když je v podstatě dost plochý a nehorázně předvídatelný, ráda mu odpouštím. Navíc, po nepěkných středověkých dojmech z úrovně medicíny a možností postapokalyptické doby, která by mě mohla zastihnout, ukradnu svému zubaři novokain a nějaké ty fajnové kleště, k holiči jít nehodlám... ()

liskam 

všetky recenzie používateľa

Přestože je Ranhojič čistě Německý film, Philipp Stolzl vsadil zejména na Anglické (Evropské) obsazení. Asi moc dobře ví, že němečtí antiherci z Kobry 11, Doktora z hor, Komisaře Rexe a Sestře Stefanie na takhle kvalitní snímek nestačí. I když, možná by zvládly ty nemocné a ani by se nemuseli trávit hromady času v maskérně, od přírody většina z nich vypadá jako by prodělali nějakou tu vážnou/smrtelnou nemoc... A za to mu opravdu děkuji, protože díky tomu jsem si Ranhojiče opravdu užil a nebojím se mu napálit plný počet sluncí. Za mě 85% ()

Anderton 

všetky recenzie používateľa

Stölzl napozeral historické veľkofilmy Ridleyho Scotta a načítal základné klišé žánru. Vznikol tak patetický film s pekným vizuálom. Postavy večne filozofujú a žiaden dialóg sa nezaobíde bez slova Boh, Alah, alebo Pán. Na uliciach vidíme hromadu mŕtvol, výsledný dojem z podobných záberov je však naleštenosť. To spôsobuje neživotnosť filmu. Iskru mala napríklad expozícia so Skarsgardom, exotika blízkeho východu si podľa tvorcov vyžaduje naopak pompéznosť. Nehovoriac o nechcene parodických klišé typu kamarát umrie presne vtedy, keď ho prídem navštíviť. ()

Galéria (69)

Zaujímavosti (15)

  • Ibn Sina (alebo aj Avicenna), ktorého stvárni Ben Kingsley, bol stredoveký perzský učenec, filozof, politik, básnik, prírodovedec a lekár. Je autorom viacerých diel o fyzike, matematike, metafyzike a astronómii, najviac však o medicíne a filozofii. Za jeho najvýznamnejšie dielo sa považuje kniha Kánon medicíny, zbierka grécko-arabskej lekárskej múdrosti, ktorá vznikla okolo roku 1030. (Laslo)
  • Stejnojmenná kniha Noaha Gordona, podle které je film natočen, se v roce 1999 na Madridském knižním veletrhu dostala do desítky nejčtenějších knih. (Terva)
  • Televízna verzia je oproti kino verzii o 35 minút dlhšia, preto bola rozdelená na dve časti. (Arsenal83)

Reklama

Reklama