Reklama

Reklama

Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti

  • Česko Batman v Superman: Úsvit spravedlnosti (viac)
Trailer 2
USA, 2016, 151 min (Special Edition: 183 min)

Réžia:

Zack Snyder

Predloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks), Bob Kane (komiks) (viac)

Kamera:

Larry Fong

Hrajú:

Ben Affleck, Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Diane Lane, Laurence Fishburne, Jeremy Irons, Holly Hunter, Gal Gadot, Kevin Costner, Scoot McNairy (viac)
(ďalšie profesie)

V obave, že činy nadpozemského superhrdinu z Metropolisu ostanú bez kontroly, nastúpi proti nemu impozantný ochranca Gotham City, zatiaľ čo svet váha, akého hrdinu vlastne potrebuje. A kým sú Batman a Superman vo vzájomnej vojne, rýchlo vyvstáva nová hrozba, ktorá ľudstvo stavia do väčšieho nebezpečenstva, než doteraz poznalo. (Continental film)

(viac)

Zaujímavosti (116)

  • Nástenná maľba v rezidencii Lexa Luthora (Jesse Eisenberg) zobrazujúca anjelov a démonov bola vytvorená špeciálne pre film umeleckým riaditeľom Troyom Sizemorem. Inšpiráciou mu poslúžili maľby od francúzskeho umelca z 19. storočia Gustave Doré. (Real Tom Hardy)
  • Zbraň, ktorou strieľajú z kamiónu na vozidlo Batmana (Ben Affleck) je FGM-148 Javelin. Jedná sa o samonavádzací protitankový raketový komplet vyrábaný od roku 1994. (Real Tom Hardy)
  • Kamión, ktorý vezie kryptonit počas naháňačky s Batmanom (Ben Affleck), je Iveco Stralis Hi-Way. (autobusik2)
  • V záverečných titulkoch sa objaví prihlasovacie meno a heslo do LexOS. (erkoo_cinema)
  • Pri tom, ako Batman (Ben Affleck) lieta v Batwingu a láka Doomsdaya (Robin Atkin Downes) do Gothamu, je v pozadí možné vidieť budovu Ace Chemicals. Podľa niektorých komiksov je to miesto, kde vznikol Joker. (Kaceris)
  • Ide o prvý hraný film, v ktorom sa spoločne objavia Batman (Ben Affleck), Superman (Henry Cavill) a Wonder Woman (Gal Gadot), pričom táto trojka je v komiksoch označená ako Trinity. (classic)
  • Hoci má Temný rytier Gothamu dve filmové série, bolo to poprvýkrát, čo sa do kín pozrel v 3D formáte. (classic)
  • V čase natáčania filmu mal Ben Affleck už 42 rokov, čím sa stal v tom čase najstarším Batmanom. (plevel22)
  • Aby sa Ben Affleck dostal do svojho kostýmu Batmana, potreboval pomoc troch ľudí. (YoZo8)
  • Pôvodne bola premiéra filmu naplánovaná na 17. júla 2015, no kvôli nedostatku času filmárov na zrealizovanie svojich vízií bola presunutá na 6. mája 2016. (p0uNc3r)
  • Ešte pred tým, než bol do úlohy Batmana obsadený Ben Affleck, sa fanúšikovia Scotta Adkinsa domáhali toho, aby Temného rytiera stvárnil ich obľúbenec. Na Adkinsovom twitteri sa dokonca objavila správa, že sa zúčastnil konkurzu, no krátko nato bola stiahnutá. (m.a.t.o.)
  • Reakcia Bena Afflecka (Batman) na ponuku Zacka Snydera: „Najskôr som sa ho spýtal, či si uvedomuje, že už nemám dvadsaťpäť rokov. Keď mi však opísal, čo všetko plánuje, nedokázal som odolať." (kacer4)
  • Pre Bena Afflecka je Batman už druhou komiksovou postavou, ktorú stvárnil. Tou prvou bol titulný hrdina vo filme Daredevil (2003). (Macejko)
  • Krátko po tom, ako bol do úlohy Batmana obsadený Ben Affleck, utrúsil Dwayne "The Rock" Johnson na sociálnej sieti Twitter žartovnú poznámku, že odmietol rolu Batmana, pretože kostým nebol dostatočne veľký pre jeho prsné svaly. (AdamesWWE)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 250 milionů amerických dolarů. (NIRO)

Súvisiace novinky

Superman: Legacy nabírá další herce

Superman: Legacy nabírá další herce

12.07.2023

Režisér James Gunn pokračuje v obsazování svého nadcházejícího snímku Superman: Legacy, v němž si hlavní role zahrají nedávno oznámení David Corenswet a Rachel Brosnahan. Ve filmu, jenž má sloužit… (viac)

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

Snyderovo obří sci-fi dostane eRkové verze

24.03.2023

Režisér Zack Snyder plánuje pro svoji obří fanouškovskou základnu koncem dubna třídenní speciální událost, na které promítne svoji komiksovou trilogii Muž z oceli, Batman vs. Superman a Liga… (viac)

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

Nový šéf Warnerů by chtěl více Pottera

04.11.2022

Studio Warner Bros. Discovery čerstvě oznamovalo čísla za třetí kvartál a podle očekávání to není žádná hitparáda. I proto se musel před investory poměrně rychle ujmout slova nový šéf společnosti… (viac)

Reklama

Reklama