Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film zachytáva skutočný príbeh novinára Maziara Bahariho, ktorý mal za úlohu urobiť len zopár rozhovorov v Iráne, vzhľadom na blížiace sa voľby prezidenta. Svoju tehotnú snúbenicu doma ubezpečil, že o týždeň sa vráti. Nešťastná náhoda však jeho osud náhle zmení a Maziar je zatknutý v Iráne na oveľa dlhší čas ako jeden týždeň. Názov filmu Rosewater vznikol na základe toho, že Maziar mal počas každého vypočúvania väčšinou zaviazané oči, a tak dokázal rozlíšiť aspoň jedného vyšetrovateľa len vďaka tomu, že voňal ako ruže. (readan)

(viac)

Videá (2)

Trailer

Recenzie (13)

hanka_h 

všetky recenzie používateľa

Voľby v Iráne rok 2009, očami a kamerou novinára, ktorého za to zatkli a väznili. Filmovo priemerné, občas trochu naivné, ale bolo mi sympatické, že sa to nezvrhlo na klasický heroický epos alebo väzenský masochizmus. Občas to stačí aj takto, nohami na zemi. Ibaže potom nezostane žiadny vzletný zážitok. ()

kramatos 

všetky recenzie používateľa

Velmi zajímavý pohled na nepříliš dávné události v Iránu a ukázka že i tamnější obyvatelé jsou obyčejní a dost možná i normální lidé. První půlka filmu dávala tušit že se bude jednat o kvalitní podívanou, žel druhá polovina plná divných scén a flashbacků (nechci spoilovat), výsledný dojem hodně srazila. ()

Reklama

Aljak 

všetky recenzie používateľa

Známy príbeh, ktorý v roku 2009 obletel v podstate celý svet dostal už aj svoju filmovú podobu. Pri pohľade na obsadenie Gaela Garcíu Bernala na postavu Maziara Bahariho som zostal trochu zaskočený. Nešlo mi do hlavy prečo Hispánec má hrať Peržana, ale napokon som milo prekvapený ako táto rola Bernalovi v podstate celkom sadla. Čo sa filmu týka, tak tá prvá fáza okolo prezidentských volieb bola skvelá, no po tom ako sa Maziar dostal do väzenia sa to ocitlo v takej statickejšej polohe a stratilo to svoj pomerne výrazný dynamický náboj. Smerom k záveru sa to opäť zlepšovalo, ale na úroveň skvelej úvodnej časti sa to už nedostalo. Ale aj tak fajn, niekde na pomedzí 3 a 4 hviezd. ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Na tom filmu je celou dobu vidět, že nechce být primárně krutým filmem, i když lidskou krutost zobrazuje. Především je to film o člověku, který se dostal do situace, která byla jednoznačně nezáviděníhodná. V některých případech je osud smířlivý a všechno může dopadnout relativně dobře. Bohužel filmový výsledek pak může být takový nijaký. ()

Morholt 

všetky recenzie používateľa

Dokud se Bahari motal po ulicích, natáčel rozhovory, nebo je sám poskytoval, bylo všechno fajn. Jako ukázka toho, jak vnímali obyčejní Íránci předvolební prezidentský boj, film působil poutavě a autenticky. Bohužel po zatčení padla kvalita dolů. Nevím, jaký byl režisérův záměr, ale pokud někdo hnije v podobném filmovém kriminálu, jako je ten íránský, představoval bych si víc depresivní atmosféry i vypjatějších okamžiků s hrdinou na kraji sil. To mi tady chybělo. Ne že by si vyšetřovatelé v čele s Kimem Bodniou brali servítky, ale nebylo to ono. Ačkoliv některé momenty stály za to a když je Rodina Sopránů označená za porno, nezbyde než kroutit hlavou. Já chápu, že film je možná blíž realitě, když nepodává perský kriminál jako koncentrační tábor, ale upřímně řečeno kolik filmů podle skutečných událostí by bylo zábavných, kdyby si tam tvůrci sem tam něco nepřidali. 60% ()

Galéria (5)

Zaujímavosti (6)

  • Hneď po iránskych voľbách a výtržnostiach bolo zatknutých veľa ľudí. Medzi nimi bol aj Maziar Bahari, ktorého mučili a vypočúvali. Jedna z vecí, pre ktorú mal byť vypočúvaný, bol kontakt s americkým špiónom. Tým mal byť Jason Jones, spravodajca The Daily Show (od r. 1996), ktorý sa pri natáčaní reportáže v Iráne dostal do kontaktu s Maziarom. Týždeň po jej odvysielaní správy informovali o zadržaní Maziara v Teheráne a nikto o ňom od jeho zadržania nepočul. Jon Stewart sa kvôli tomu cítil mizerne, a to aj napriek faktu, že on ani nikto z jeho štábu za nič nemohli. (drake31)
  • Film vznikol na námet knihy "Then They Came for Me" od Maziara Bahariho. Kniha zahŕňa Bahariho rodinnú históriu, ako aj jeho uväznenie, ktoré nasledovalo po kontroverzných iránskych voľbách v roku 2009. (drake31)
  • J.J. Abrams údajne poskytol asistenciu Jonovi Stewartovi pri písaní scenára. (drake31)

Reklama

Reklama