Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Příběh zasazený do 2. světové války vypráví o kapitánovi Günteru Prienovi velícímu německé ponorce. Jeho loď vplula roku 1939 nezpozorována do přísně střežené britské námořní základny Scapa Flow, kde zničila bitevní loď HMS Royal Oak a v poklidu zase odplula. (maverick10)

Recenzie (13)

Lucas87 

všetky recenzie používateľa

Tento film je poklad západoněmecké kinematografie, dá se říct, že to není jen válečné drama ale i životopisný film, který popisuje velice slavného kapitána, který potupil roayal navy v jejich námořní základně. Kapitán Prien se stal nástrojem propagandy než v roce 1941 jeho život vyhasl. Film je poměrně dobře proveden vztaženo k roku jeho vzniku. ()

Thomassi 

všetky recenzie používateľa

V 50. letech byla německá válečná produkce hodně bohatá. U47 je jeden z nich. Popisuje osudy kapitána ponorky U47 Güntera Priena od začátku války až do jeho smrti 7. března 1941. Do půlky filmu, kdy sledujeme útok na britskou základnu Scapa Flow, jsem byl mile potěšen. Bohužel ta druhá půlka, která se věnovala spíše jeho životu v Německu nebyla už takového ražení. Konec jsem pak už odpočítával. Celkově průměrný válečný ponorkový film. ()

Reklama

Noddy 

všetky recenzie používateľa

Film z bohatej nádielky nemeckých vojnových filmov z konca 50. rokov minulého storočia, ktoré skúšali "očistiť" rôzne skupiny nemeckého národa od hrôz 2. svetovej vojny. Tento film si vybral skupinu príslušníkov U-Boot Waffe - Ponorkových síl. Cez osobu jedného z najznámejších veliteľov nemeckých ponoriek Günthera Priena, sa pokúša ukázať "Šedých vlkov Atlantiku" v inom svetle. Veľmi dojemné sú sebaľutujúce scény s kapitánom ponorky, ktorá "nechtiac" potopila zaoceánsky parník Athenia (Lemp), pôsobiacej však ako lacné klišé. Je známe, že zo všetkých zložiek regulérnych nemeckých ozbrojených síl bola Kriegsmarine (vojnové námorníctvo) tou najmenej "nacizovanou" zložkou, ale obraz ktorý sa o nej snaží urobiť tento film je predsa len prehnaný. Napriek tomu však hodnotím priemernou známkou, keďže sa tvorcom veľmi dobre podarilo zostrihať pôvodné zábery z vojnových týždenníkov s novonakrutenými zábermi a interiérové zábery vnútra ponorky sú tiež pomerne vydarené. ()

Martin741 

všetky recenzie používateľa

Reziser Harald Reinl /Winnetou 1 -3/ natocil sympaticky vojnovy ponorkovy film, kde kapitan ponorky sa snazi vypatrat britsku vojnovu lod a potopit ju. Vyborna je hlavne prva polka filmu, fakt satle sa nioeco deje, rezisersky perfektne, dialogy na urovni. Skoda no, potom sa to preklopilo do prisernej nudy a pomaly az vatovo planych plkov o nicom. Je super, ze film sa snazi ocistit sa od nacizmu, ale robi to svojsky, mnohe veci su len nacatre a nedotiahnute. Ako zastupca ponorkovych filmov vsak slusny priemer 68 % ()

majo25 

všetky recenzie používateľa

Nemecký pohľad na 2. svetovú vojnu je presne taký, aký som očakával. Nemci, hoci vojnoví agresori, neberú túto skázonosnú vojnu nijako dramaticky, je to pre nich iba ďalšia vojna, ktorých už prežili mnoho, a spojenci sú pre nich vojnoví súperi ako každý iný. Napriek tomu sa nezdráhajú ukazovať symbolické prípady, že aj niektorí z nich sú ľudia, majú súcit a sú schopní odsúdiť zlo. Jasne predvídateľný zámer. Lepšie je to na palube ponorky, kde podobne ako napr. v západonemeckom filme Ponorka vidíme bežnú prácu námorníkov v snahe prežiť alebo zneškodniť nepriateľa. Pátos posádky ku kapitánovi, ktorý je možné vidieť v každom podobnom vojnovom filme z tých rokov, treba prekusnúť. ()

Galéria (6)

Zaujímavosti (2)

  • Kapitänleutnant - kapitánporučík, v německém námořnictvu Kriegsmarine zkracováno na Kaleu - Günther Prien (Dieter Eppler) se narodil 16. ledna 1908 v Osterfeldu, zahynul 7. března 1941 v severním Atlantiku dílem hlubiných bomb torpédoborce HMS Wolverine. Celkově se svou ponorkou U-47 potopil 188 905 brutto registrovaných tun tonáže lodí. (bejkovec)

Reklama

Reklama