Reklama

Reklama

Dunaj - európsky veľtok

  • Česko Dunaj – Evropská Amazonka (viac)

Obsahy(1)

Romantické zákutia na brehoch rieky a nepoškvrnená príroda - to je krajina, charakteristická pre európsky veľtok - Dunaj. Vydajte sa spolu s nami na cestu pozdĺž druhej najdlhšej rieky starého kontinentu a spoznajte krásy jej okolia, ale aj jej problémy vo vzťahu k civilizácii. Vo vzťahu človeka a prírody. Priehrady a elektrárne sa tu striedajú s úsekmi divokej neporušenej prírody, ktorá má ešte stále dostatok miesta - napriek tomu, že Dunaj preteká aj veľkými mestami, ako Viedňou, Bratislavou, či Budapešťou. Na juhu preteká tento veľtok pohorím Karpát v Rumunsku a pohorím Ore v Srbsku. Obrovská rieka končí v unikátnom labyrinte Dunajskej delty skôr ako sa vleje do Čierneho mora. Dunajská delta je najväčším takýmto ústím rieky v Európe, kde žijú celé kolónie pelikánov, kormoránov, čajok a iných vzácnych vtákov... (RTVS)

(viac)

Recenzie (11)

nascendi

všetky recenzie používateľa

Zaujímavý dokument s množstvom pekných záberov. Len neviem, prečo som sa pripojil k hodnoteniu a komentovaniu dokumentárnych filmov. Týmto končím. Veď je to zvrátené takto barbarsky zmiešavať žánre. Dodatočne som vymazal hodnotenia všetkých dokumentov. ()

Reklama

Autogram 

všetky recenzie používateľa

Krásne zábery aj zaujímavé informácie, ktoré som zatiaľ nikde inde nepočul, pospájané do pútavého dokumentu. Prevedie nás od nejasného prameňa až po mohutnú deltu do Čierneho mora. Divoké časti sú zaujímavejšie, ale nezabudlo sa ani na vodné dielo Gabčíkovo, ktoré je označené za kontroverzné, ako sa na ňom voda meria a rozdeľuje na energetické a športové využitie a zvyšok ide do pôvodného koryta. A svoje miesto tu má aj pôvodne vyhynutý bobor, ktorého návrat do Dunaja nie každého teší. – Druhý diel sa dosť venuje zmrznutému kráľovstvu Dunaja, to je trochu menej zaujímavé, ale nakoniec sa ešte vrátime do tej pravej divočiny. ()

Tipko 

všetky recenzie používateľa

Nádherný dokument o Dunaji a jeho krásnej okolitej prírode.(okrem tých údajov o tzv. miliónoch rokov). Spolu so žalmistom hovorím: "Jeho je more, veď on ho stvoril, i pevnina, ktorú stvárnili jeho ruky. Poďte, klaňajme sa a na zem padnime, kľaknime na kolená pred Pánom, ktorý nás stvoril."(Ž 95, 5-6). ()

Galéria (20)

Reklama

Reklama