Reklama

Reklama

Príbeh sa odohráva v Nemecku v apríli 1945. Druhá svetová vojna sa blíži ku svojmu koncu a umierajúcemu gigantovi - nacistickej ríši - už výrazne dochádza dych. Nemecká armáda v posledných kŕčoch čelí americkej armáde, ktorej po niekoľkých rokoch bojov už tiež dochádzajú sily aj zálohy. Američania sú vyčerpaní a bojujú v mätúcom prostredí, kde nepriateľom môže byť každý. Do čaty Dona „Wardaddyho“ Colliera (Brad Pitt) nastupuje mladý Norman Ellison (Logan Lerman), ktorý je na vojnu zúfalo nepripravený. Výcvik absolvoval ako pisár, ale nakoniec ho odvelili na front do 2. obrnenej divízie ako náhradného šoféra, aby nahradil mŕtveho vojaka, ktorý tu slúžil od začiatku vojny. Šokovaný Norman je presvedčený, že muselo dôjsť k nejakému omylu, keď sa ocitol v ostrom boji. Ak chce neskúsený mladík prežiť, bude sa musieť zmeniť a dôverovať radám a rozkazom veliteľa. O tom, či sa mu podarí uspieť, rozhodne osud v priebehu najbližších 24 hodín, kedy piati americkí tankisti - veliteľ Don "Wardaddy" Collier (Brad Pitt), strelec Boyd Swan (Shia LaBeouf), nabíjač Grady Travis (Jon Bernthal), vodič Trini Garcia (Michael Peña) a záložný vodič Norman Ellison (Logan Lerman) - budú musieť čeliť trom stovkám nepriateľských nemeckých vojakov v zúfalom súboji o prežitie. (TV JOJ)

(viac)

Diskusia

SW6N

SW6N (hodnotenie, recenzie)

rounen

Dobrý film by to byl kdyby měl označení fantasy. Jako válečný film je to čistý odpad, protože v realitě by končil tak po půl hodině, tím by hlavní hrdinové ležely na hřbitově a jejich M4 by mířila do šrotu.

SW6N

SW6N (hodnotenie, recenzie)

Někteří si myslí že film je dobrý, ale milovníka historie z toho bolí oči. Ta trapárna na konci filmu je fakt přes čáru. Nutno dodat že být film alespoň trochu podle reality, tak se do závěrečného souboje s pěchotou tank ani nedostane, protože už by dávno hořel po jednom z předchozích soubojů buď s Tigrem nebo s PAK40. 

 (hodnotenie, recenzie)

neskutečně trapná agitka kde američtí nadčlověci s jedním kulometem likvidují celé roty fašistů..takové sračky nejsou možné ani v ruském filmu.

Echelon1

Echelon1 (hodnotenie, recenzie)

rounen

Tak s tým obsadením hercov je to pochopiteľné, skôr by som ocenil vizuál, hudbu Pricea a fantastický zvuk...a nádherný repertoár reálnej techniky.

Hovoriť o technike, listoval som komenty dole, a spätne vidím, že som ti (4 roky naspäť, ten čas letí) dal zavádzajúce info., Ram mal síce prakticky zhodný podvozok, akurát sa jednalo o kanadskú verziu M3, nie M4 (ale predsa mali licenčný M4A1, tzv. Grizzly).

Echelon1

Echelon1 (hodnotenie, recenzie)

AugustusPrim

Odkiaľ máš, že veliteľ nesmel mať hlavu vystrčenú z veže? Veliteľ s hlavou nad úrovňou poklopu veže bola úplne bežná a žiadaná prax. Dokonca na to armády (nie len americká) aj reagovali vývojom lepších prilieb, aby boli velitelia lepšie chránení. Hovoriť špecificky o Američanoch, tak napríklad v 37. tankovom prápore mali veliteľa dokonca zakázané bojovať so zavretým poklopom kupoly ich veže a okolie sledovať len skrz periskopy. Otto Carius nazval veliteľov bojujúcich len z vnútra veže "k ničomu alebo nie s príliš vysokou hodnotou".

AugustusPrim

AugustusPrim (hodnotenie, recenzie)

Strašlivě špatnej film...Klasický schéma - Němci jako idioti...Jeden jedinej voják by panzerfaustem vyřídil bez problémů imobilizovanej tank...navíc v noci!  Nesmyslnej souboj s několika PaK, .. od Shermanů se vše odráží jak od opancéřovanejch mamutů typu Ferdinand nebo JagdTiger. Pitt a další dementi neustále ve věži, vylezlý ven, absurdní, to zakazoval předpis, protože samozřejmě v siluetě tanku přitahuje velitel  palbu pěchotních zbraní, hrozí smrt byť jen průletem větší střely, šrapnelů..atd atd tam je tolik chyb, že je ani nemá smysl jmenovat...scifi fiml. Heroicky trapnej, takhle by spojenci byli v Berlíně za tejden. PRostě válečný filmy uměj snad jen Němci a Fini...

na príspevok reagoval Echelon1, rounen

Echelon1

Echelon1 (hodnotenie, recenzie)

renegad , rounen

Biely Tiger som len uviedol ako príklad, pretože som porovnával rovno aj efekty a ozvučenie, a je to nový film (nechcel som použitie techniky vyčítať starým filmom ako Bitka o Ardeny). Ano, 28 Panfilovcov malo luxusný zvuk aj vizuál, to uznávam (s technikou nebol problém, Panzer III a IV sú hojne k dispozícii). Rayen mal na podvozku T-34. Ľahko poznať, že v žiadnom prípade ISko, pretože IS má malé pojazdové kolesá na torzných tyčiach. // Tak 

rounen: Všetky Shermany mali poklop. Citujem www.theshermantank.com: "All Sherman tank production models and most of the TDs and ARVs based on the Sherman had an escape hatch right behind the co driver's position." 

TD je skratka pre tank destroyer - stíhač tankov a ARV pre armoured recovery vehicle - obrnené vyslobodzovacie vozidlá, spomínanú ich v rámci modelov, ktoré boli stavané na podvozku M4 (napr. TDčka M10, M36), teda majú rovnaké/podobné vybavenie. 

Inak, kde si našiel takú informáciu? Mimo to: http://www.theshermantank.com/wp-content/uploads/2015/11/M4-production-list1.jpg M4 boli vyrábané v amerických závodoch, okrem kanadského Ram. Zvyšné krajiny ich len používali a modifikovali (v rámci 2. sv. Briti Firefly)

renegad

renegad (hodnotenie, recenzie)

Echelon1

Pardon že sa do tejto debaty miešam ale fakt zlých makiet Tigra I by sa našlo oveľa viac a nemusí sa pritom jednať len o ruskú produkciu. Spomeňme si na zatracovaný "Tiger" zo Zachráňte vojaka Ryana alebo Tiger z Kellyho hrdinov (oba postavené na podvozku T-34) A to ani nespomínam Pattony vydávané za Koenigstigery v slávnom snímku Bitka o Ardeny. Biely tiger je síce tiež strašne škaredou napodobeninou ale aspoň je posadená na podvozku ťažkého tanku (ale netrúfam si povedať čo je to za podvozok (tipoval by som niektorý zo série tankov IS). Ale aj Rusi už v tomto ohľade pokročili a napríklad u 28 Panfilovcov by som po stránke tankov asi ani nemal čo vytknúť. 80% divákov ani nevie ako by mal správny tiger vyzerať a je im to fuk. Hlavne že je tam dobrý tank a ten zlý tank alebo zlý esesáci alebo niečo čo ohrozuje hlavných hrdinov. Ale oceňujem tvoje znalosti techniky. Len u vojnových filmov sú občas na príťaž ;) 

na príspevok reagoval Echelon1, Echelon1

Echelon1

Echelon1 (hodnotenie, recenzie)

rounen

M4 patrí medzi tanky, ktoré únikový poklop majú. https://youtu.be/ld8UGWBdU5E?t=24m2s Tu ho máš popísaný lepšie. http://www.theshermantank.com/wp-content/uploads/escape-hatch.png

Tých chýb tam je hodne, ľudia zaoberajúci sa uniformami a ručnými zbraňami atď. písali okolo všetkého možného. Ako film sám o sebe v rámci tankových je super, 1000x lepšie sa nato pozerá, ako napr. ruský Biely Tiger (kde je maketa Tiger I otrasná, ozvučenie a efekty...meh). Len škoda,že je potešenie publika má niekedy prednosť. :-D Ale uisťujem ťa, že dokumenty tiež niekedy obsahujú nezmysly (sám k nim kvôli tomu dávam poznámky, ak si niečo všimnem), poprípade dokonca i knihy sa mýlia, ale vinou prekladu/chyby/chybných info  píšu nezmysly.  

na príspevok reagoval renegad, rounen

rounen

rounen (hodnotenie, recenzie)

Echelon1

Nevim, to je jedno, jinak celkove je to dobrej film, strašně mě bavil, atmosfera z války, dobre her.obsazeni, hudba, vizual, akce, i příběh dobrej... Nic mi tam nevadilo... Občasné nepřesnosti přehlížím z důvodu, že je to jen film, který má bavit... Když chce někdo vyloženě real a pravdivost, tak dokument... Jinak zrovna třeba jsem přišel na chybu filmu že tento tank Sherman by neměl mít dole poklop.. takže to jsou chyby, které nejsou nijak podstatne za dobrý zážitek u filmu

na príspevok reagoval Echelon1

Echelon1

Echelon1 (hodnotenie, recenzie)

rounen

"tak nějak pravdivý... bitva Shermanů vs Tiger - Shermani byli rychlejší a hbití, Tiger se dal prostřelit jen zblízka"

Prelietaval som cez komentáre a to náhodou mi padlo do oka. 

na príspevok reagoval rounen

Echelon1

Echelon1 (hodnotenie, recenzie)

rounen

Z "blízka" záleží od toho, čo je z blízka. V tej bitke má jeden 75 mm kanón a druhé dva 76 mm kanóny M1. Predvčerom som to pozeral znovu po dlhom čase (pretože prvý krát som to pozeral trochu s nechuťou) a to som si rozobral už viac. Povedali, že "500 yards" (457 m), a nabíjali AP (pochopiteľne). Tiger I bol zasiahnutý (čelne, takmer bez ostrého uhlu, na 102 mm) zo Shermanov s M1 od každého aspoň raz (vidieť to v tej scéne). Z tohto záberu sa zdá (je to ale strašne neostré), že používajú HVAP M93, ktoré má na 500 viac ako 200 mm mm penetrácie pod nulovým uhlom (alebo 90° ak chcete). Kebyže použili aj AP M79, mali stále preniknúť, poprípade papierovo i APC M62. 

na príspevok reagoval rounen

Príspevok bol zmazaný administrátorom.

MilanRV

MilanRV (hodnotenie, recenzie)

Dnes na den vitazstva, prave tu v nasom meste kladu vence pri pamatniku, strielala sa cestna salva, prihovor.... a v telke daju tento vojnovy skvost??!! No pekne!

Paulie88

Paulie88 (hodnotenie, recenzie)

Už se to tu několikrát psalo jsou to například fosforové střely pokud se nepletu a různé speciální trakovací ... které normálně existovaly a existují, nic mimozemskýho to není :)

N001CZ

N001CZ (hodnotenie, recenzie)

Ty efekty vypadají spíš jako kdyby byly z nějakých hvězdných válek.

rounen

rounen (hodnotenie, recenzie)

Souhlas s Paulie88. Atmosféra pripadala reálnou válku. Jiné válečné filmy jsou také méně atmosférické. Neumějí dat najevo to co válka obsahovala. Mi prostě Fury přišlo tak že kameraman se vrátil v čase do valky a natočil ten valecny život.

na príspevok reagoval Deryll

BloodyBeast

BloodyBeast (hodnotenie, recenzie)

Martin741

Já taky Lermana nemám upřímně rád a tady mi vyloženě dost vadil, vůbec se nehodí do válečného filmu, ale jinak bych to zase nezatracoval tenhle film to rozhodně ne.

Súvisiace novinky

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

David Ayer natočí akčňák se Stathamem

07.05.2022

Poslední snímky režiséra Davida Ayera (Drsný časy, Králové ulice) nebyly přijímány vůbec dobře. Sypat se to začalo už Sabotáží z roku 2014, následovala komiksárna od DC Sebevražedný oddíl, který se… (viac)

Miliardový podvod v Hollywoodu

Miliardový podvod v Hollywoodu

20.02.2022

Hollywood následuje skutečný život, který zase následuje Hollywood. Herec Zachary Horwitz, známý také jako Zach Avery, se v malé roli objevil třeba vedle Brada Pitta ve filmu Železná srdce. Nejspíš… (viac)

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

Shia LaBeouf si zahraje svého otce

19.03.2018

Hvězda Transformerů si v posledních letech užila spoustu průšvihů, zároveň však opakovaně dokázala, že před kamerou pořád umí. Ať už se podíváte na válečný akčňák Železná srdce, nezávislák American… (viac)

Comicsoví kriminálníci od Ayera

Comicsoví kriminálníci od Ayera

21.09.2014

Režisér David Ayer se doteď soustředil na policejní thrillery. Letos ale tenhle žánr výjimečně opouští, a po Drsných časech, Street Kings, Patrole a Sabotage uvidíme jeho tankový akčňák Železná srdce… (viac)

Reklama

Reklama