Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Za siedmimi horami, za siedmimi dolami, v ďalekom kráľovstve spokojne žila Popoluška so svojou mamou a otcom. Keď matka zomrela, otec sa znovu oženil. Vzal si však za manželku krutú a vypočítavú ženu s dvoma dcérami, Drizellou a Anastasiou. Otec svoju dcéru pred macochou chránil, ale po jeho smrti sa všetko zmenilo. Zlá macocha z nej urobila tú najpodradnejšiu slúžku. Medzitým na druhom konci mesta kráľ v kráľovskom zámku rozhodne, že jeho syna si musí nájsť konečne vhodnú nevestu. Panovník preto pozve všetky vhodné dievčatá a mladé ženy na maškarný ples, na ktorom si princ vyberie svoju nevestu. Popoluška by rada na bál šla, ale nemá vhodné šaty. Jej priateľky myšky na čele s Jacquesom a Gusom a vtáčikmi, ktorí majú Popolušku radi, jej podajú pomocnú ruku a ušijú bálové šaty. Zlé nevlastné sestry ich však tesne pred plesom zničia. Našťastie, v tej chvíli sa objaví Popoluškina krstná mama, dobrá víla vo svojom tekvicovom kočiari a krstňaťu pomôže. Popoluška má nádherné šaty, sklenené črievičky a úžasný kočiar. Je tu však podmienka – z plesu musí odísť pred polnocou... A ostatok už hádam netreba ani rozprávať... (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (22)

  • Myši sú jediné zvieratá, ktoré dokážu v tomto filme rozprávať. (JADIM)
  • V pôvodnej verzii od bratov Grimmovcov sa sestry Popolušky snažia dostať do črievičiek, ktoré sú im príliš malé, tak, že si začnú odrezávať prsty na nohách, aby sa do nich zmestili. Keď to nestačí, začnú si odrezávať aj päty. (HOMERjeALIEN)
  • Walt Disney nasadil na tvorbu piesní tím z Tin Pan Alley – Ala Hoffmana, Macka Davida a Jerryho Livingstona – ktorí mali zaručiť ich úspech. A to sa im podarilo s tromi: "A Dream Is a Wish Your Heart Makes", "Bibbidi-Bobbidi-Boo" a s "The Work Song". Okrem tejto trojice autorov pracovali na filme aj iní hudobníci ako Oliver Wallace, Paul Smith alebo Joseph Dubin. Film bol nominovaný na Oscara za najlepšiu pieseň a filmovú hudbu a všetky komponenty zvuku, čo boli na soundtracku, boli nominované na Cenu Akadémie. Predalo sa trištvrte milióna kópií a piesne sa udržali na prvom mieste v rebríčku po celý rok. (Fleur6)
  • O natočení Popolušky sa rozhodlo v roku 1948. Na konci druhej svetovej vojny však malo štúdio Walta Disneyho dlh štyri milióny dolárov a keby Popoluška nezarobila dostatočné množstvo peňazí, bol by to koniec pre Disneyho celovečerné filmy i iné animácie. Držalo sa nad hladinou len vďaka študijným filmom pre americkú vládu a juhoamerickým filmom, ktoré umocňovali Rooseveltovu politiku tvorby dobrých susedských vzťahov. (Fleur6)
  • Celosvětová premiéra proběhla 15. února 1950 v Bostonu. (Varan)
  • Americký filmový institut vyhodnotil snímek v roce 2008 jako 8. nejlepší mezi animovanými filmy. (TheDude)

Súvisiace novinky

Popelka se dočká krvavého zpracování

Popelka se dočká krvavého zpracování

23.05.2023

Ikonický příběh o Popelce se v průběhu let dočkal mnoha verzí, přičemž mezi ty nejznámější v Česku patří samozřejmě Tři oříšky pro Popelku, animovaná Popelka z roku 1950, a pak možná moderní Popelka… (viac)

Reklama

Reklama