Reklama

Reklama

Šingeki no kjodžin

(seriál)
  • Japonsko 進撃の巨人 (viac)
Trailer
Japonsko, (2013–2023), 36 h 45 min (Minutáž: 23–85 min)

Predloha:

Hadžime Isajama (komiks)

Hrajú:

Romi Paku, Akeno Watanabe, Susumu Čiba, Unšó Išizuka, Hiroši Kamija, Júki Kadži, Juiči Karasuma, Tomokazu Sugita, Kódži Jusa, Minami Takajama, Hideaki Tezuka (viac)
(ďalšie profesie)

Série(4) / Epizódy(89)

Lidé byli nuceni bojovat s obry o záchranu svého pokolení. Když se schylovalo k nejhoršímu, postavili několik měst pod ochranou mohutných zdí, které obři nedokázali překonat. Po jedno celé století si lidé za hradbami mohli oddechnout a žít v relativním míru, avšak odříznuti od okolního světa. Mír ale trval jen do dne, než jedno z těchto měst, obehnané zdí, Maria, bylo napadeno dosud nevídaným šedesátimetrovým obrem, kterému se ochranu města podařilo překonat. Ústřední postava příběhu Aren Jaegar se svou adoptivní sestrou Mikasou při útoku přicházejí o svoji matku a vydávají se vstříc nehostinému světu. (-Victor-)

(viac)

Recenzie používateľa Arkanoid k tomuto seriálu (54)

Šingeki no kjodžin (2013) 

Brutalita, akcia a epickosť titanov v nemilosrdnom svete plnom zrady, kde neviete, čo sa stane nabudúce. To by bolo fajn, nebyť postáv, ktoré zbytočnými ukričanými dialógmi dramatizujú scény tam, kde netreba a veľmi pomaly sa v priebehu sérii hýbu v charakterovom vývoji. V seriáli najlepšie vychádzajú akčné scény, kedy neviete, ktorá strana môže vyhrať a cítiť všadeprítomné zúfalstvo. Záverečná sezóna je príbehovo najlepšia, keďže ide o prezradenie tajomstiev fikčného sveta s použitím epických formálnych a obsahových prostriedkov na vytvorenie nezabudnuteľnej drámy. ()

Season 1 (2013) (S01) 

Spoilery. Survival anime, čo zaujme hneď, aj keď k postavám si treba vzťah vybudovať chvíľu trvá. Pozitíva: napätie, brutalita a krásne nakreslené anime, negatíva: niekedy zbytočné naťahovanie deja, postavy majú reči tam, kde netreba nič povedať. Seriálu pomáha to, že sa niekoľko častí po sebe odohráva v tesnej časovej následnosti, čo je pochopiteľné kvôli akcii a zvyšuje to intenzitu rozprávania deja. S témou Dr. Jekyll / Mr. Hyde sa tvorcovia mohli pohrať lepšie, ale aj tak poteší. Top charaktery: Eren svojou výbušnosťou a húževnatosťou, Mikasa chladnou precíznosťou, Armin: slabý a pritom odvážny, Levi suchým humorom, Jean je zaujímavý tým, že je síce vodca, ale nie hlavná postava a ešte by mohol zamotať milostný trojuholník s Erenom a Mikasou Komentáre k niekoľkým epizódam: 1- 2 Silné charaktery, ktoré väčšinu času prekecajú svojimi úvahami. 3- 5 Už lepšie, menej zbytočných rečí, postavy sa pohli z miesta a začali rozhodovať samy za seba, cítiť heroizmus 6. Tragédia zobrazená desivo precízne. 10. Kvôli úvahám postáv scenáristi spomalili čas rozprávania deja a časť bola dlhšia, než by vzhľadom na zobrazované udalosti mala byť. Leone by mal radosť. 11. Výborné stupňovanie napätia, ide to aj bez mŕtvol. Z takého hromadného Zomri! by mal Jakub Martinec radosť. 12. časť: Tvorcovia vedia narábať aj so surrealizmom a efektne striedať pasáže predstáv a reality. 14: časť: Proces zo súdnej siene som videl už aj lepší, ale tvorcovia to zvládli, aspoň to zbytočne nenaťahovali a Levi sa efektívne predviedol, čím sa definitívne dostal do mojich top 5 postáv Attack on Titan. 15. časť: Najnudnejšia časť celého seriálu. Dej sa síce posunul o krôčik, ale vďaka nudným kecom sa z toho stalo zbytočné prešľapovanie na mieste. 16. Hecovačka, ako vždy vydarená. 17. Boj s titanmi v prírode nie je taký zaujímavý ako v meste. 20. Kvalitné dusno v temnom lese a nikto nevie, kto je zradca. Výborne. 21. Pár drsných scén hlavne v úvode, ale aj opäť zbytočne predlžované omieľanie kecov, ktoré len zdržujú dej. 24. Stačil rýchlejší strih, veľa deja, väčší dôraz na komiksovú štylizáciu, atmosféru podfarbujúca hudba a najepickejšia časť je na svete. 25. Záverečná časť série. Ok, ale veľa otázok zostalo nezodpovedaných a pár dejových liniek neuzavretých. Ten trubiroh Eren by si už mohol konečne uvedomiť, že Mikasa k nemu cíti viac. Časti I. 1-25: 6, 11 - 13, 16, 20, 23, 24 100% 3 - 5, 7, 8, 10, 14, 18, 19, 21, 22 80% 1, 2, 9, 17 60% 15 40%. ()

Kabe – Stohess-ku kjúšú (3) (2013) (S01E25) 

Dialógy veľmi nefungujú, akcia jej brutálnosťou už áno. Závereční epizóda série nie je dokonalá, navnadí však na ďalšie epizódy. ()

Season 2 (2017) (S02) 

II. séria: 12 2, 3, 8 60% 1, 5 - 10 80% 4; 11; 12 100% Opening a ending nechytia tak, ako tie predošlé. Kvalitatívne rovnaké ako predošlá séria: akcia a vizuálna stránka hrajú prvé husle. Menej atraktívne a zábavné sú už nerozvinuté postavy s plnými ústami zbytočných rečí a často kričiacimi z plného hrdla. 2: To, že bližšie spoznáme Sashu, z nej ešte pamätihodnú postavu nerobí. Všetci sú v pohybe pred titanmi, o napätie je postarané. 3: Chaos a pár samozrejmých pokynov. Znova veľa rečí. 4. Akcia aj napätie v bitke o vežu využité na maximum, na záver očakávaný zvrat. 5. Napätie trochu poľavilo, ale akcia to bohato vynahradila. 6: Nemáme čas na pokec. Je to neuveriteľné, ale táto veta v tomto seriáli teraz zaznela (aspoň preklad bol taký). Ponurá atmosféra tmavej oblohy a blížiacej sa búrky pomaly gradovala napätie záhadnými a bojovnými rečami a veľkými dramatickými odhaleniami. 7. Konečne súboj dvoch titanov a možnosť naučiť sa pár chvatov. 8. Všetci sa spamätávajú dlhšie, než by sa patrilo a tak vynikne Hannesova chvíľka motivácie. 9. Psychológia štyroch postáv na malom priestore s hustou atmosférou, čo sa dá krájať. Bravo. 10. To veľké odhalenie sme tušili už pred pár časťami. Škoda, že ho teraz tvorcovia viac nerozvinuli. Avšak ďalej úspešne pokračovali v budovaní napätia medzi postavami, ktoré vyvrcholilo aj pútavou akciou. 11. - 12. Pokračujú vo výbornej nastavenej dychberúcej akcii. 12.: Okrem akcie postavy zhodnotia svoje možnosti, zamyslia sa nad doterajšími udalosťami a vyvedú závery. Séria sa uzatvorila v najlepšom v túžobnom očakávaní tej ďalšej. ()

Kemono no kjodžin (2017) (S02E01) 

Zase priveľa rečí, našťastie vyvážených veľkým množstvom akcie a napätia, a v závere pre atraktívnosť seriálu nutného, ale hlúpeho úmrtia. Vyzerá to tak, že vizuálna stránka sa ešte viac zdokonalila. Prvá časť navnadila akciou a novým druhom titana. ()

Season 3 (2018) (S03) 

Opening soundtrack sa zdá byť náladou totálne mimo misu, opening sa navyše vyhýba akémukoľvek stretu s titanmi a pôsobí ako neškodná prechádzka troch starých priateľov rozprávkovým lesom bez akéhokoľvek nebezpečenstva. Politická dejová línia sa zjavila skoro z ničoho, rovnako ako kolosálny titan, keďže v predošlých sériách sa dej zaoberal útokmi titanov alebo ich prenasledovaním a na takéto niečo už čas veľmi neostával a situácia sa nezdala taká zlá, ako ju zrazu odhalili v tejto sérii. Po najväčšom Titanovi, akému postavy čelili, nám tvorcovia ponúkli ešte aj poriadnu survival bitku, v ktorej niektorí fanúšikovia prídu o obľúbené postavy. Po tejto bitke nasleduje našťaštie odhalenie, ako to je so svetom mimo mesta, no bohužiaľ je to rozťahané a nudné. ()

Noroši (2018) (S03E01) 

Už úvodných pár sekúnd snového premýšľania dokáže vyvolať spomienky na niečo nádherné a veľkolepé a ponúknuť protiváhu ku krvavým masakrom a bitkám s titanmi. Vrátili sa zbytočné reči povedané zbytočne hlučne. Dej je rýchly, ako to seriálu pristane a už na konci prvej epizódy dôjde k životu nebezpečnej akcii, tentokrát aj bez titanov. ()

Itami (2018) (S03E02) 

V Leviho výraze tváre je niečo, čo tu ešte nebolo. Nervozita, kto zo súboja vyjde ako víťaz. Tento fakt ešte zvyšuje hodnotu súpera, dosť zbehlého a kvalitného na to, aby sa naňho divák tešil aj v tejto epizóde. Akcia šlape a je snáď ešte intenzívnejšia ako naposledy. Prekračovanie hraníc morálky a zabehnutých pravidiel počas zbesilej akcie je to pravé orechové. POV smrť šokuje a stáva sa mrazivo chladným diamantom v zbierke kvalitných scén. Táto akcia bohužiaľ netrvá celú epizódu, lepšie a dlhšie kúsky si séria asi schováva na neskôr. Kvôli rozvinutiu deja musí dôjsť k útlmu a troche rečí zaoberajúcich sa morálkou, no napätie stále trvá a príbeh sa rozvíja zaujímavým smerom, pričom atakuje aj divákovu pozornosť novými odhaleniami, a tak aj zmenou uhla pohľadu na postavy a ich konanie. ()

Mukašibanaši (2018) (S03E03) 

Intriguje sa a vzniká pôda pre niečo väčšie. Postavy sa javia ako celistvé a snažia sa stať komplexnými. ()

Šinrai (2018) (S03E04) 

Chytré, akčné, s kvalitnými dialógmi. Motivačné reči sú skrátené na také minimum, aby neurazili žiadneho cynika. Napínavé jedna radosť. ()

Kaitó (2018) (S03E05) 

Pôsobivá, napínavá hudba pri vynášaní rozsudku. Puč prebehol tak rýchlo, ako to má byť, no postavy stáli proti protivníkom, čo sa ukázali nakoniec veľmi slabí a tak celá udalosť nevyznieva veľmi uspokojivo. Plán je inteligentný (aj keď narýchlo) a Erwinove pochyby sú vrcholom epizódy. ()

Cumi (2018) (S03E06) 

Dozvedáme sa minulosť hlavnej postavy aj Historie. Historiina minulosť je však patetická a výber jej krycieho mena nespôsobí zimomriavky. Z rozprávania jej otca trocha zamrazí, no stále je to len minulosť a na pravú akciu si musíme počkať až do ďalšej epizódy. Napätie budované pomalou, vážnou hudbou však stojí za to. Slabšia epizóda, ktorá sa snaží naťahovať čas a trochu podfarbovať postavy. ()

Negai (2018) (S03E07) 

Erenov dabér zbytočne tlačí na pílu, rovnako aj scenárista dramatizuje ako nespokojná žena. Veľa vysvetľovania, aj zbytočného. Akcia je však výborná, škoda len, že je jej málo. ()

Orvud-ku gaiheki (2018) (S03E08) 

Aj keď dejovo možno slabšia a s Erenom stále tlačiacim na pílu, gigantický titan všetko vynahradí. ()

Kabe no ó (2018) (S03E09) 

Akýkoľvek pohyb gigantického titana + hudba, jeho scény podfarbujúca, je právo to, čo robí tento seriál umením. Poteší aj akcia Scoutov a sklame, ako obyčajne, Eren, zbytočne rozoberajúci svoje pocity a jeho dvaja rovnako melodramatickí kamaráti. Rozlíšenie stebiel trávy pri scéne zaliatej slnkom si zaslúži potlesk. Záver dáva postave ešte šancu a druhú postavu vyhlasuje za hlúpu preto, že sa jej dovtedy nezbavila. ()

Júdžin (2018) (S03E10) 

Vysvetľujúca, čiže možno potrebná, no tempom slabšia epizóda. Na udalosti veľkej vojny v GoT len tak niečo nemá. ()

Bókanša (2018) (S03E11) 

Vysvetľujúca a skôr nepotrebná epizóda. ()

Dakkan sakusen no joru (2018) (S03E12) 

Epizóda, čo má za cieľ len hype pred bojom a naladenie postáv. Slabota. ()

Hadžimari no mači (2019) (S03E13) 

Väčšinu epizódy tvorili naťahovačky dialógov, motivácie a hľadania. Tesne pred záverom nastal moment prekvapenia, ako aj brutality a očakávania dlhej a nabitej akcie v ďalšej epizóde. ()

Kórin (2019) (S03E15) 

Za ten flashback na začiatku by sa nemusel hanbiť ani Tarantino, možno by sa k tragickým udalostiam minulosti hodil ešte nejaký okamih priateľstva, čo bolo následne zradené. Napínavé, akčné a dramatické, s flexibilnými plánmi na oboch stranách. ()

Reklama

Reklama