Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Dokumentárny film Zajatci podzemia je voľným pokračovaním dokumentárneho cyklu Hľadači utajených svetov o slovenskej prírode a histórii objavovania viac či menej známych jaskýň Slovenska, podzemných chodieb i krasových siení. Zoznámime Vás s obdivuhodnými ľuďmi - jaskyniarmi, ktorí nám vyrozprávajú príbehy, ktoré zažívajú pri dobrodružnom, nebezpečnom a adrenalínovom odhaľovaní tajomstiev podzemia.
Vo filme sa scenárista a režisér Pavol Barabáš snaží o nahliadnutie do duše a srdca jaskyniarov a poukázať aj na ich spoločné menovatele - vlastnosti, akými sú skromnosť, čestnosť, pokora, ale i spaľujúce nadšenie, bez ktorého by nebolo možné objavovanie neprebádaných miest podzemia. Snaží sa o zachytenie jaskyniarskej nenápadnosti a zanietenosti, zdokumentovať náročnosť ich práce vyžadujúcej nielen fyzickú zdatnosť, ale aj riadnu dávku sebazaprenia. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (5)

ScarPoul 

všetky recenzie používateľa

Jaskyňa mŕtvych netopierov bola tá, ktorá ma dostala na kolená. Myšlienky jednoduchých ľudí v lone prírody, brázdiaci temnotu pod svetlom. Alebo neklamný zrak, že dobrodružstvo, objavy a objavitelia nevymreli. A my ako obvykle o nich vieme menej, než by sme si zaslúžili. ()

Dragoni 

všetky recenzie používateľa

Současnost i minulost slovenské jeskyňářství s představením několika významných jeskynních komplexů na Slovensku. "Člověk hledí k nebesům, lítá na měsíc, ale co má pod sebou ho nezajímá a přitom se toho dá ještě tolik objevit". Jeden z dokumentů, který bych klaustrofibikům nedoporučoval. ()

Reklama

Radko 

všetky recenzie používateľa

Zanietenci a zajatci ementálových vápencových dier trávia víkend čo víkend v podzemí. Najkrajšie zanietenie badať v tvári i reči pána Hača, venujúceho sa roky výskumu malokarpatských krasových útvarov. Fanatickí prieskumníci sú aj tí ďalší, len ich tváre a reči už poväčšine prekrýva niečo ďalšie, z takto krátkeho dokumentu bližšie neurčiteľné, čo sa trošilinku vymyká čistej radosti z pobytu v prírode. Ten poskytuje okrem poznania, relaxu a uzdravenia aj dobrodružstvo. Ide o náznaky foriem neúprimnosti, zakrývania čohosi iného, vyžadovania povinnej roboty, účasti na akciách a podobne. Netvrdím, že pri podobnom namáhavom type robôt, o aké pri objavovaní jaskýň na Slovensku ide, netreba uplatňovať tieto a podobné disciplinárne opatrenia. Nevyčítam ani liečbu bolestí zo života v civilizácii prírodným prostredím. Problém nastáva v kolektívoch, kde prevažujú práve metódy disciplíny, poriadku a dodržiavania pravidiel nad spontánnym priateľským rozhovorom, či tam, kde miera sebaľútosti, majetníckeho pocitu a zatrpknutosti voči svetu prekrýva všetko ostatné. Boh vie, že aj medzi jaskyniarmi sa takéto typy vyskytujú. ()

Marek1991 

všetky recenzie používateľa

Niektoré povolania robia ozaj ľudí lepšími alebo že by si lepší ľudia vyberali špeciálne niektoré konkrétne povolania? Myslím, že na oboch bude niečo pravdy, pretože prostredie dosť vplýva na naše vlastnosti, ale aj naše svedomie, náš zmysel pre určité hodnoty tiež robí svoje. Opäť je to dosť o pocitoch, názoroch jaskyniarov, podobne ako film Hľadači utajených svetov. Opäť mi tu vadia niektoré tie primitívne reči, ako že v jaskyni nie je svetlo, je tmavá, nejaká tá patetickosť, no páčilo sa mi, že zašli aj trocha do histórie, občas ukázali mapy podzemných priestorov, že to bol trocha živší film než predchodca. ()

Cedr 

všetky recenzie používateľa

Vcelku zajímavé povídání několika nadšených jeskyňářů s několika málo poutavými záběry. Jejich vášeň pro atypický koníček je nakažlivá. ()

Galéria (2)

Reklama

Reklama