Reklama

Reklama

Armáda duchů

  • USA The Ghost Army
USA, 2013, 68 min (Alternatívna 56 min)

Obsahy(1)

O vánocích roku 1943 ve zprávě zaslané z Londýna do Washingtonu Britové s ohledem na blížící se vylodění žádali
založení přísně tajného „matoucího útvaru". Protože vrchní velitel evropských spojeneckých ozbrojených sil, Dwight Eisenhower, byl přesvědčen o účinnosti matení, vydal rozkaz, že nový útvar je třeba brát jako úkol mimořádného vojenského významu. Činnost skupiny složené ze speciálně vybraných vojáků odhalí nyní oni sami: jak tanky, bojové transportéry a dělové náboje vyrobené z gumy, zvukové nahrávky věrně imitující přesuny vojsk a falšované vzkazy zaznívající z vysílaček přispěly k vítězství spojenců na evropských bojištích v poslední fázi II. světové války. (oficiálny text distribútora)

(viac)

Recenzie (7)

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Z histórie vieme, že v boji sa všetky armády snažili svojho protivníka oklamať a tým získať prevahu na svoju stranu. Ale až v 2. svetovej vojne boli plánované vojenské operácie, ktorých jediným cieľom bolo oklamať nepriateľa. Aj operácia v Pearl Harbor niesla prvky oklamania nepriateľa, na druhej strane podvod na Nemcoch pred operáciou Overlord niesol prvky podvodu už na úplne inej úrovni. V januári roku 1944 vzniklo v rámci armády USA 23. veliteľstvo špeciálnych jednotiek, išlo o prvú jednotku podvodu na svete známu tiež ako „Armáda duchov“. Ich jediným cieľom bolo oklamať nepriateľa a týmito podvodmi zachránili tisíce spojeneckých životov a pomohli ukončiť 2. svetovú vojny. Dislokovaná bola v priestoroch Arnoldovej základne vzdušných síl v oblasti Tullahoma štátu Tennessee v USA, odtiaľ sa presunula do Veľkej Británii a potom priamo na bojiska vo Francúzsku. Jej základ tvoril 603. ženijný maskovací prápor ďalej 244. spojovacia rota, 406. ženijná bojová rota a 3132. spojovacia zabezpečovacia rota. Mnohí z povolancov mali za sebou úspešnú umeleckú kariéru, priemerné IQ u jednotky bolo 119. Ich schopnosti v oblasti maskovania boli reálne otestované pri maskovaní leteckej továrne spoločnosti Martin v Middle River, ktorá bola považovaná za jeden z prioritných cieľov v prípade, že nacistické Nemecko by podniklo strategické nálety na územie USA, ktorej sa zhostili veľmi dobre. Ich úlohou pred vylodením spojencov bolo imitovať bojové jednotky (tankové, delostrelecké) v oblastiach, kde ich bol nedostatok. Neskôr sa veliteľstvo presunulo do Luxemburska a odtiaľ sa podieľali na klamaní nepriateľa v Porýni na rieke Ruhr, ďalej na Maginotovej línii, v bitke v Hürtgenskom lese a nakoniec na Rýne. Celkovo boli nasadení pri 20 klamných operáciach veľmi často v predných líniách. Jednotka bola rozpustená v septembri roku 1945. ()

Gilmour93 

všetky recenzie používateľa

Vizuální, akustické a radiotelegrafické klamné operace, aneb válka se vyhrává nejen municí, ale i iluzí.. Poutavý dokument o speciální americké jednotce, která od vylodění v Normandii až po překročení Rýna zachránila tisíce spojeneckých vojáků tím, že několikrát donutila Huny spolykat rybářské potřeby včetně navijáků. Mimo jiné zaujmou i pokusy o zamaskování baltimorské továrny na bombardéry, kresby ze chvil odpočinku, popisy okamžiků, kdy akce tak úplně nevyšly či informace o kumštýřském uplatnění některých členů jednotky po válce. Ne nadarmo se jim říkalo hoši od Cecila B. DeMillea, protože místy to byly triky takřka filmové.. Předpokládám, že někteří si nafukovací tank M4 Sherman vzali i domů. Přes den mohl na dvorku sloužit dětem jako skákací hrad a večer, když manželku bolela hlava, zase jako společnice. To dělo ráže 75mm, otvory pro kulomet, výfuk... ()

kaylin 

všetky recenzie používateľa

Dokument sám o sobě není natočen nějakým specifickým způsobem. Jednoduše archivní záběry, sem tam nic neříkající, k tomu létající hlavy. Musí se ale nechat, že jsou zde pamětníci, což je dobře. Samotné prezentované téma je pak hlavně zajímavou ukázkou toho, že je možné vést válku také s velkými gumovými hračkami. ()

Galéria (4)

Zaujímavosti (1)

  • Gilbert Seltzer, architekt (11. října 1914, Toronto, Kanada – 14. srpna 2021, West Orange, New Jersey), byl nejstarším žijícím vojákem Armády duchů, k níž patřili Bill Blass, Art Kane a Ellsworth Kelly. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama