Reklama

Reklama

Le Mans '66

  • Slovensko Ford vs. Ferrari (viac)
Trailer 5
Dráma / Životopisný / Športový / Akčný
USA / Francúzsko, 2019, 152 min

V roku 1959 je Carroll Shelby (Matt Damon) na obsolútnom vrchole, vyhral najťažší automobilový závod na svete 24 hodín Le Mans. Po najväčšom triumfe nezdolného Texasana ale príde zdrcujúca rana – lekári zistia, že má srdečnú vadu, ktorá mu nedovoľuje ďalej v závodení pokračovať. Shelby tak začne novú kariéru automobilového konštruktéra. Stane sa členom tímu, do ktorého patrí aj vynikajúci skúšobný jazdec a britský šampión Ken Miles (Christian Bale). Miles je nielen špičkový jazdec oddaný svojej rodine, ale aj neznesiteľne arogantný muž, neschopný akéhokoľvek kompromisu. A práve tento tím automobilových šialencov si najme Henry Ford II, aby pre jeho automobilku navrhli a postavili dokonalé závodné auto. Ford sa totiž rozhodne pomstiť Enzovi Ferrarimu za to, že nakoniec odmietol dohodnutú fúziu svojej automobilky s Ford Motor Company. Autá stajne Ferrari víťazia na okruhu Le Mans nepretržite už od roku 1960. Shelby, Miles a ich tím sú odhodlaní s autom Ford GT40 túto víťaznú šnúru pretrhnúť. Proti nim stojí neporaziteľné Ferrari, fyzické zákony a ich osobní démoni. Navzdory prekážkam a obmedzeniam, ktoré im do cesty stavia aj samotný majiteľ Ford, vyvinú revolučné vozidlo, ktoré prevalcuje každého konkurenta. Ich úsilie si vyberá nemalú daň – týmto mužom však víťazstvo stojí za to. (CinemArt SK)

(viac)

Videá (21)

Trailer 5

Recenzie (1 052)

Rosaviva 

všetky recenzie používateľa

Koho by napadlo, že film z prostředí automobilových závodů mě bude bavit? Skutečně ale tomu tak bylo. Skvěle a svižně natočené, tak, že těch 152 minut uteče jako voda a vy si skoro říkáte - to už je konec? Automobilové závody byly natočeny tak věrohodně, že jsem měla pocit, že se dívám na skutečný závod. Skvěle obsazené hlavní postavy, na duo Matt Damon a Christian Bale byla radost pohledět. ()

Fiftis 

všetky recenzie používateľa

Christian Bale, Jon Bernthal aj Matt Damon tu predvádzajú absolútne sústredené herecké výkony, majú však obrovskú výhodu v tom, že hrajú aj veľmi zaujímavé postavy. Ich vzájomné dialógy ich nútia ísť tvrdo za svojím cieľom - vyhrať závody. A tie sú samozrejme na tomto celom to najlepšie. Popri niekoľkých testovacích a tréningových častiach dostaneme aj veľmi výživné 45 minútové!! finále, ktoré sa režisér rozhodol natočiť s použitím čo možno najmenej vizuálnych efektov. Všetko je tu naozajstné a tvorcovia robia všetko pre to, aby ste si to mohli užiť, takže odporúčam na Le Mans '66 vyraziť do sály, prípadne si to pustiť tiež na stene cez projektor s čo možno najlepším zvukom, pretože keď sa roztúrujú motory závodiakov a vy sa nervózne zarazíte do sedačky, je to úžasný pocit. Filmy o pretekaní majú niečo do seba aj pre divákov, ktorí autá nemajú až tak v obľube. Rev motorov, spálené gumy, dokonalé sústredenie pretekárov a absolútny adrenalín skrátka dokáže strhnúť. A nakoniec vlastne nie je veľmi dôležité, či tu teraz hovoríme o realistických Rivaloch, kde mala rovnako priestoru psychológia hrdinov aj ich súboje na trati, alebo nejakom Rýchlo a zbesilo, v ktorom hrdinovia bojujú uprostred diaľnice s tankom alebo naháňajú ponorku na zamrznutej Sibíri. Z obrázkov okolo ste asi poznali, že Le Mans '66 patrí skôr do tej prvej kategórie, napätie a akciu si u tejto snímky však užijete možno viac, ako u akéhokoľvek filmu, kde sedí za volantom Vin Diesel. ()

Reklama

misterz 

všetky recenzie používateľa

Minimálne sa to vyrovná Rivalom (2013) ak nie viac. Dynamické, napínavé tak až sa vám gumička od trenírok začne sama krútiť, pútavé... A k tomu famózny Bale, ktorý si kradol pre seba všetku moju pozornosť. No stálo to za to. Nuž, nie darmo sa hovorí, že tie najlepšie príbehy píše život sám. Tiež o tom, že niekedy dokáže zabíjať aj vášeň. Jasný plný zásah, pre mňa rozhodne prekvapenie, pretože nemám rád pretekárske filmy, formule a pod. ()

nunka 

všetky recenzie používateľa

Pekne sfilmovaná dráma Ford versus Ferrari. Ťažké americké autá versus talianske športové a nekompromisný súboj dvoch značiek, vynaliezavých konštruktérov a celého športového tímu ponúka film Le Mans ´66. Na čele s výborným Mattom Damonom a Christianom Baleom. Scenáristicky boli všetky postavy dostatočne prepracované, hlavná dejová línia plynie priamočiaro a záverečné minúty ponúkajú tie najdramatickejšie momenty. Závody boli napínavé, preniesli správnu dávku adrenalínu, obáv a emočné pnutie. Ten film je dobrá jazda s pedálom na podlahe, v maximálnom výkone, vyhovujúcom tempe a príjemnou hereckou posádkou. ()

Toren 

všetky recenzie používateľa

9/10. Čekal jsem hodně... a dostal ještě víc. Film jak víno. Technicky precizní, scénářem vypiplaný, režisérky pevně uchopený a herecky přirozeně spjatý. Nic tu není navíc, nic tu není jen tak. Každý dialog rezonuje a vzájemá chemie dvou ústředních protagonistů dělá radost po celou stopáž. Závody jsou správně napínavé, plné kamerových nápadů a zvukově vytuněné do maxima. Jsou tu chvíle kdy nedýcháte, kdy se upřímně smějete a kdy nevěřícně kroutíte hlavou. Životopis, který překračuje klasické mantinely a servíruje plnohodnotný filmový zážitek. Jen by to možná chtělo sešlápnout pedál u závěrečné katarze, která mohla přijít s nosnějším završením. Ale to je čistě osobní pocit. Jinak bezchybný projekt. ()

Galéria (56)

Zaujímavosti (51)

  • Počas 2. sv. vojny vyrábal Ford okrem iného aj bombardéry typu B-24. Tieto bombardéry sa zúčastnili bombardovania Talianska a dokonca aj priamo výrobného komplexu značky Ferrari. (MikaelSVK)
  • Ve skutečnosti Ford nejel první závod v roce 1965, ale již v roce 1964. Ani jedno auto nedojelo. Stejně tak se stalo i v roce 1965. (Tony.cs)
  • Řidičské rukavice, ve kterých řídí Christian Bale (Ken Miles), byly na míru ušity u české firmy Engelmuller. (4ct10n)

Súvisiace novinky

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

Mangold píše Star Wars i Swamp Thing

08.04.2023

Včera bylo během úvodního ceremoniálu Star Wars Celebration oznámeno, že režisér Logana či Ford vs. Ferrari James Mangold natočí vlastní Star Wars. Snímek s názvem Dawn of the Jedi bude vyprávět o… (viac)

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

Závodní drama s Bradem Pittem kupuje Apple

04.01.2022

O chystaný závodní film s Bradem Pittem (Tenkrát v Hollywoodu) v hlavní roli a Josephem Kosinskim (Top Gun: Maverick) za kamerou se v Hollywoodu svedla obří bitva, takřka všechna velká studia a… (viac)

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

O závodní film s Bradem Pittem je velký zájem

05.12.2021

Blíží se nám další velký závodní film a tentokrát si v něm hlavní roli zahraje Brad Pitt (Tenkrát v Hollywoodu). Jakmile se navíc slovo o projektu dostalo ven, strhla se o něj velká aukční bitva mezi… (viac)

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

Hugh Jackman v biografii Ferrariho?

21.06.2020

Režisér Michael Mann (Nelítostný souboj) chystá biografii slavného zakladatele automobilky Ferrari Enza Ferrariho už dobré dvě dekády. Nyní se ale zdá, že by se konečně mohlo brzy začít točit. O… (viac)

Reklama

Reklama