Reklama

Reklama

Lucifer

(seriál)
  • USA Lucifer
Trailer
Fantasy / Mysteriózny / Komédia
USA, (2016–2021), 72 h 44 min (Minutáž: 42–66 min)

Tvorcovia:

Tom Kapinos

Hrajú:

Tom Ellis, Lauren German, Kevin Alejandro, Scarlett Estevez, D.B. Woodside, Lesley-Ann Brandt, Rachael Harris, Aimee Garcia, Tricia Helfer, Kayla Ewell (viac)
(ďalšie profesie)

Série(6) / Epizódy(93)

Obsahy(1)

Když se Pán pekel začne nudit, přestěhuje se do Los Angeles, otevře si tu noční klub a seznámí se s detektivem z oddělení vražd. (Netflix)

Recenzie používateľa Milano33 k tomuto seriálu (19)

Lucifer (2016) 

Jeden z najlepších a najoriginálnejších seriálov súčastnosti. Lucifer v podaní Toma Ellisa je úžasný. Lepšieho herca na túto rolu si neviem predstaviť, má šarm, dokáže túto postavu predať a je hlavným ťahúňom celého deja. Vzťah medzi nim a Chloe bol vážne senzačný, takú chémiu, aká panovala medzi nimi, sa len tak nevidí. Spoločne si prešli mnohým a pravda, keby sa dali dokopy skôr, malo by to viacej šťavy a lepšie by to odznelo. Jednotlivé kriminálne zápletky krásne reflektujú problémy v osobnom živote postáv. S fantasy prvkami sa pracuje veľmi dobre a predovšetkým dosť unikátnym spôsobom. Biblické prvky som naozaj ocenil a primárne z nich vychádza všetko to nadprirodzeno. Aj hudba je skvelá. A humor tiež nechýba, nejedenkrát sa kvalitne zasmejete, najlepšie sú bezpochyby tie dvojzmysly. ()

Rodinná večeře (2021) (S05E09) 

Detektívny prípad poslúžil asi iba na jedno, aby reflektoval Luciferove problémy a pocity, podľa ktorých sa odvíjal zvyšok deja. Ináč aj na bežné pomery bola táto detektívka veľmi odfláknutá a v podstate zbytočná, ale na to som si už u tohto seriálu zvykol. Koniec koncov, v tejto epizóde išlo o jediné, ukázať nám nebeskú dysfunkčnú rodinu v ich "najlepšom" svetle. Boh si dal tú námahu, že navaril večeru pre svoju rozhádanú rodinku, aby zahojil staré krivdy. Lucifer, Amenadiel, i Michael povečerali s Bohom, avšak tá skutočnosť, že každý jeden z nich so sebou vláčil citové bremeno, sa aj odzrkadlila na neskoršom trpko-vtipnom vývoji. Lucifer konfrontoval v podstate každého a bol uštipačnejší, ako kedykoľvek predtým. Bolo veľmi podarené, ako sa Luci a Michael medzi sebou doberali. ()

Zatracené nebeské karaoke (2021) (S05E10) 

Takže po noirovej epizóde prichádza na rad tá muzikálová. To, že sa seriál Lucifer rozhodol takto experimentovať s formátom a žánrom jednotlivých epizód, určite kvitujem. Na úvod sa patrí povedať, že môj vzťah k muzikálovým epizódam sa od pozretia epizódy "Once More, with Feeling" výrazne zmenil. Buffy mimoriadne spopularizovala tento typ epizód. Avšak táto epizóda sa kvalitám Buffy nemôže rovnať ani po scenáristickej stránke, ani po tej hudobnej. Tu ma až tak tie pesničky nevzali, aj keď pár z nich bolo pekne emotívnych. Toma Ellisa sme už počuli spievať, takže minimálne uňho to bola stávka na istotu. Tom je jednoducho rodený spevák s krásne melodickým hlasom a skvelým hudobným sluchom. Čo musím najviac vytknúť tejto epizóde, nie sú piesne samotné, ale skôr prestávky medzi nimi, ktoré boli miestami až príliš dlhé a kvôli nim som sa nedokázal správne naladiť na tón a hudobnú zložku tejto epizódy. Nevyšlo to úplne tak, ako to bolo pôvodne zaumienené. ()

Chtě nechtě ďábel (2021) (S05E11) 

Taká príjemná epizóda, ktorá predovšetkým ťažila z dobre napísaných dialógov a komorných scén. Naďalej sa nám prehlbuje a vyvíja vzťah medzi Luciferom a Bohom. Božie rozhodnutie, že zo seba spraví človeka, aby sa zblížil s Luciferom a konečne ho pochopil, bolo dosť vydarené. V podstate každá postava si niečím musela prejsť, s niečím sa vysporiadať alebo preniesť. A okrem toho, že padlo pár podarených vtipov, načrtli sa nám tu aj krásne myšlienky. Nikdy nevieme, kedy od života čakať zázraky, a pritom sa dejú neustále, len musím byť trpezlivý a vytrvali do chvíle, kedy aj na nás padne rada. Práve svojimi rozhodnutiami utvárame tým, čím sa staneme, a občas, veľmi vzácne, privoláme sami na seba zázrak. ()

Daniel Espinoza: nahý a vyděšený (2021) (S05E12) 

Tak toto bolo pekne ujeté, aj napriek tomu to neskutočne bavilo. Keď sa príbeh sústredí na Dana, na túto tragikomickú postavičku, o zábavu je postarané. Do diania nás uvedie trošku španielčiny a dávka hispánského vibeu. Následne sa nám Dan opäť zapletie s mafiou a čoskoro nato bol v problémoch namočený až po uši. Dokonca sa obrátil aj na Lucifera, i keď to malo znamenať, že bude musieť znášať jeho doberanie. Na konci sa Danovi podarí situáciu konečne ukľudniť a keď už to vyzeralo, že toto utrpenie skončí, zrazu pocítil trpkú pachuť s náhlym vyeskalovalovaním násilia do masakru. Nakoniec sa však ukázalo, že to bolo iba divadielko, ktoré Lucifer pečlivo naaranžoval. Lucifer si z Daniela vystrelil a to naozaj krutým spôsobom. Luciho škodoradostnosť sa v niektorých prípadoch skrátka nezaprie. ()

Takové neškodné sledování (2021) (S05E13) 

Pekne emotívna epizóda prevažne zameraná na jednotlivé postavy, tak sa mi to páči. Lucifer už nechce dlhšie otáľať a tak sa rozhodol, že na všetko pôjde po hlave bez premyslenia. Luci a Chloe sa dali zase dokopy, a to naozaj dosť divným spôsobom, ich románik už postráda veškeré čaro a už ani necítim tú chémiu, ako to bolo kedysi, takže toto ma celkom sklamalo. Na druhú stranu, Lindina osobná linka vo mne zachovala silný dojem a plno emócií. Veľmi som jej prial, aby si našla cestu k svojej dcére. Konečne sa nám vrátila úžasná a mnou milovaná Eve! Na znovu stretnutie Eve a Maze som veľmi dlho čakal a som rád, že naplnilo všetky moje očakávania. Bolo to obzvlášť podarené a k záveru skutočne srdcervúce, že som mal slzy na krajíčku. Tak strašne moc som chcel, aby im to vyšlo, žiaľ sa tak nakoniec nestalo. Avšak scéna, ktorá ma zo všetkých najviac obmäkčila, bola tá medzi Amenadielom a Ellou. Tie slová, ktoré Amenadiel povedal Elle, ma vážne vzali za srdce, proste wow! Neskutočne krásny moment. ()

Nic netrvá věčně (2021) (S05E14) 

Záverečné minúty boli veľmi pohnutlivé a rozlúčka s Bohom a s jeho ženou bola dojemná. Aj takýto krátky návrat Charlotte potešil. Konečne Lucifer počul od Boh to, po čom tak dlho skryte túžil. Tom Ellis tú chvíľu veľmi pekne precítil a tými slzami to úplne predal. Po odchode Boha do ďalšieho paralelného vesmíru sa udalosti začali rýchlo dávať do pohybu a Luciferov nárok na trón sa ocitá v ohrození práve Michaelom, ktorý je perfektným manipulátorom. Dokonca vsugeroval Bohu samému, že stráca nad svojou mocou kontrolu. Ella sa momentálne nenachádza v ťažkom rozpoložení a dúfam, že sa čoskoro vymaní z temnoty, ktorá ju obklopuje. Maze si začala uvedomovať, čo duša so sebou prináša a pociťuje reálny strach, že bude musieť opakovane prežívať moment odmietnutia Eve, svojej pravej lásky. ()

Vážně to takhle skončí? (2021) (S05E15) 

Neskutočne smutná epizóda, seriál prišiel o jeden z najlepšie napísaných a prekreslených charakterov. Luciferova kampaň bola veľmi podarená, a pôvodne som si myslel, že sa epizóda bude niesť v podobne zábavnom tóne. Nemohol som sa mýliť viacej, netrvalo dlho než Luci spolu s Amenadielom zistili, že Michael sa nepripravuje na voľby, ale na vojnu. A prvou obeťou sa žiaľ stal Dan. Daniel je obrovskou stratou pre všetkých, a rozlúčka s ním sa niesla v duchu trúchlenia a smútenia. Najprv prišla tá silná scéna z nemocnice, kedy ma Trixien žiaľ dohnal k slzám. Následne prišiel pohreb a s nim i ďalšia veľká žmýkačka emócií. Amenadielova reč bola veľmi krásna a silná, jeho slová ma vzali za srdce. A  poslednú ranu do srdca zasadil nádherný a zároveň dojímavý duet Lucifera a Elly, ich spev perfektne vystihol momentálnu pochmúrnu náladu. ()

Šance na šťastný konec (2021) (S05E16) 

#TeamLucifer! Epizóda sa nám zľahka rozbiehala, stále bolo cítiť toľko emócií, keďže Danova smrť je ešte dosť horúce téma. Obzvlášť som súcitil s Maze, ktorá po získaní duše, už nedokázala zastať chladnou. Aj u nej sa tieto emócie velice intenzívne prejavovali, čo bolo aj dobre, keďže vďaka tomu pochopila zmysel života a lásky, a čo so sebou všetky tieto skutočnosti odnášajú. Maze si uvedomila, že musí napraviť chybu, ktorú urobila s Eve a netrvalo dlho než sa zase dali dokopy a krásne to spečatili vášnivým bozkom. Mám z nich radosť, Maze a Eve majú medzi sebou úžasnú chémiu. Následne Lucifer vyráža do boja, najprv sa však snažil získať priazeň anjelov. A keď konečne začala aspoň hŕstka z nich prechádzať na jeho stranu, náhle sa utne epická hudba a Lucifer prehodí parádny vtípok, čo bolo vážne k popukaniu. A tak Luciferovi nezostáva nič iné než súboj s Michaelom na život a na smrť. Luci zvádzal naozaj strhujúci súboj s Michaelom, ktorého vedľajším následkom bola Chloeina smrť. Lucifer sa nechá úplne pohltiť emóciami, a tak sa spontánne a bez rozmyslenia vydáva do Nebies pre svoju milú. Bol to príbeh o vášni, sebaobetovaní a odhodlaní. ()

Tady je pořád všechno stejný (2021) (S06E01) 

Tak úvod do šiestej a žiaľ aj poslednej série sa nadmieru podaril. Od samého začiatku sa tu hraje prevažne na nostalgickú notu. Zase sme sa spolu s Luciferom zasekli u detektívneho prípadu, ktorý síce Lucimu pokazil celý zvyšok večera, ale aspoň odzrkadlil Luciferové momentálne rozpoloženie. Chytrá práca so scenárom a alegorický výklad hravo viedli ku akútnosti Luciferových problémov. Luci sa totižto obáva toho, čo bude odnášať skutočnosť byť Bohom. Stretnutie Elly s Lucim a Chloe bolo úsmevné a aj posedenie u Lindy pobavilo. Mave a Eve sú naprosto rozkošné a som za nich rád, že sa im podarilo odbúrať všetky prekážky a dostať sa k jadru veci. I Linda má svoje problémy a Amenadielová všímavosť k ich vyriešeniu výrazne dopomohla. Aj na maličkostiach záleží a žiadny problém nie je o nič menej bezvýznamným. A aj Dan sa nám na konci opäť ukázal. ()

Těžká minulost (2021) (S06E02) 

Lucifer sa vracia späť k terapeutickým posedeniam s Lindou a jeho povestným sebe prispôsobením výkladom jej kázne. Luci si znovu pre svoj vlastný benefit poprekrúcal pár slov a malinko si poupravil pravdu. Pokiaľ seriálu niečo naozaj ide, tak sú to vzťahy. Ella spolu s Carolom sú nesmierne rozkošní, stvorení jeden pre druhého a obom im to veľmi prajem. A Chloe mi už hneď po druhej epizóde lezie na nervy. ()

Jabadabadů (2021) (S06E03) 

Yabba Dabba Doo! Po noirovej a muzikálovej epizóde sa Lucifer rozhodol zájsť s experimentovaním ešte o niečo ďalej a tak prišla na rad aj animovaná epizóda. Tak tomuto sa vraví meta, Luci sa po návšteve Pekla ocitá v animovanom svete, ktorý umožňuje robiť množstvo bizarností. Celý tento kreslený výjav bol prispôsobený pravidlám animákov a bola radosť sa na to pozerať. Neskôr sa síce vymaníme z kreslenej animácie a presunieme sa do 80. rokov. Avšak stále sa vo mne nerozpustil ten pocit, že neustále ležím uprostred surreálneho a abstraktného víru. Medzitým sa Maze nechtiac podarilo pomôcť Amenadielovi prejsť psychologickým testom. A Dan sa musel vysporiadať s novo vzniknutou situáciu, ktorá sa týka toho, že sa z neho stal duch. Záverečné odhalenie náramne prekvapilo. ()

Otcovství (2021) (S06E04) 

Podnetná epizóda, ktorá veľmi dobre hraje na emócie. Luciho prvé stretnutie s jeho dcérou Rory, aspoň ona to tak tvrdí, bolo veľmi silné. Pri tej scéne, kedy jeden druhému intenzívne hľadeli do očí, mi normálne prešiel mráz po chrbte. Luciferove hľadanie pravdy sa velice podarilo, najmä country trip, i keď Chloe bola strašne otravná a herečka samotná očividne nevie hrať. Situácia s Danom je tiež chúlostivá a prežívať okamžiky so svojou rodinou bez odozvy boli preňho väčším utrpením než pobyt v Pekle. Každopádne moment privítania Dana späť na Zemi, hoci nie úplne medzi živými, bol nesmierne krásny, dojemný i radostný. Dan mal konečne tú možnosť sa stretnúť s Maze a Amenadielom a prehodiť zopár slov. ()

Kdo zabil Lucifera Morningstara? (2021) (S06E05) 

Rodinné dráma vystriedalo komédiu. Rory a jej znalosť budúcnosti poriadne rozvírilo vody, čo Luciho docela dovádzalo k šialenstvu. Ako inak, Lucifer sa dosť svojským spôsobom chopil situácia a ihneď spravil ukvapené závery miesto toho, aby si priznal svoju vlastnú vinu a prijal zodpovednosť. Aj keď je to celom bizár takto riešiť budúce rodinné problémy a ani terapia príliš tomu nepomohla. Rory si takisto parádne vystrelila z Amenadiela, Maze a Eve, čo vznieslo trošku sviežeho humoru do tejto melodrámy. Bolo mi hneď zrejmé, že Chloe ukradla Azraelov plamenný meč. Sympatická mi bola aj tá myšlienka, že Ella príde na Luciferov a Amenadielov nebeský pôvod úplne sama prostredníctvom jej bujnej predstavivosti a zápalu ku konšpiračným teóriám. Však Ella je predsa nerdka, takže to celkom sedí. ()

S tím si dneska nevystačíš (2021) (S06E06) 

Veľmi aktuálna epizóda, ktorá načrtla otázky rasizmu i nedôveru voči policajtom v Amerike. Nebudeme si nič nahovárať, keď poviem, že išlo o epizódu so silným politickým kontextom. Osobne si však myslím, že celé to bolo spracované veľmi solídne. Amenadielov entuziazmus sa krásne bije s výslednou krutou realitou a na konci dochádza k pozoruhodnému kontrastu i charakterovému prerodu. Medzičasom sa Lucifer snaží Rory vynahradiť všetken ten čas, kedy tu pre ňu nebol. Luci sa pokúša dostať do role otca, ale nejako mu to nejde a stále jestvuje určitá bariéra medzi nimi dvoma. Ich vzťah, čoby otec a dcéra, je zatiaľ veľmi krehký a vyžaduje viac než len čas, aby zahojil všetky rany. Obzvlášť, keď pomyslíme na to, že Lucifer si často zle interpretuje poskytnuté rady, takže chvíľku potrvá, než si k sebe nájdu cestu. A tá finálna scéna umocnená spevom bola veľmi intenzívna a to konečné doznenie piesne vo forme trápneho ticha bola už len čerešničkou na torte. Vskutku krásne to celé vyšumelo. ()

Démonka se vdává (2021) (S06E07) 

Skvelo emocionálne koncipovaná epizóda, ktorá rozcíti snáď každého dlhoročného fanúšika Lucifera. Maze si tesne pred svadbou poriadne zavarí, keďže miesto toho, aby vyjadrila svoje pocity a emócie, dotiahne na Zem Adama, ktorý celú situáciu okolo ich vzťahu ešte viacej skomplikuje. Vo výsledku to však vyzerá, že toto bol tým žiarivým a priebojným momentom, ktorý ich scelil už natoľko, že všetkým ďalším prekážkam v ich živote už nebudú čeliť nijak než spoločne. Svadba samotná bola veľmi radostnou a pohnutlivou udalosťou, ktorá mala i akýsi alegorický význam pre obe zúčastnené nastavujúce manželky. Medzitým sa Luciferovi nechtiac podarilo u Rory vzbudiť senzitívnu chvíľku, ale v tom negatívnom slova zmysle. A zase Ella po halucinogénnych víziách zo seba dostala ukrutne srdcervúci prejav. ()

Zachraň ďábla a zachráníš svět (2021) (S06E08) 

Keďže nám seriál Lucifer čochvíľa skončí, tak retrospektívna epizóda bola z môjho pohľadu vrelo vítaná. Trošku sme si tentokrát zaspomínali, pripomenuli si podaktoré zásadne a zlomové okamžiky, aby blížiace sa finále a spolu s nim i predikovaná apokalypsa získali väčšiu váhu a nový rozmer. Lucifer hoci má usadnúť na Nebeský trón, žiadne nanebovstúpenie sa nakoniec nekonalo. Lucimu sa totižto dostala do rúk biografická kniha o ňom samotnom, ktorej autorkou bola práve Linda. Prostredníctvom jednotlivých knižných pasáži dochádzalo k zaujímavým vsuvkám vrámci celého naratívu. Tvorcovia sa ideálne pohrali s príbehovou štruktúrou tak, aby sa na každú postavu a jej problém či rozpoloženie sústredil určitý blok. V tom smere išlo pre všetky zúčastnené postavy o silný emocionálny a psychický nápor. ()

Loučení s Luciferem (2021) (S06E09) 

Citové vydieranie, žmýkačka emócií tesne pred koncom seriálu. Skrátene povedané, jedná veľká rozlúčka s ľuďmi, ktorý nám za ten čas tak veľmi prerástli k srdcu. Táto epizóda bola naozaj môjmu srdcu blízka, keďže Lucifer počas nej prežíval neskutočne silné momenty s blízkymi a to jednoducho vie dojať. Najviac pohnutlivými scénami sa mne osobne zdali byť stretnutie Luciho s Maze a Elleou i chvíle s Rory, pri nich som mal až slzičky na kraji. Tiež sa mi velice páčil celkový filozofický podtón tejto epizódy, ktorý dával do protichodu slobodnú vôľu a osud. Pred Luciferom totižto stále náročná výzva, buď sa podriadi osudu alebo sa stane pánom svojho vlastného osudu a tým pádom uňho nakoniec predsalen zvíťazí slobodná vôľa. Témy osudovosti a predestinácie neboli u Lucifera doposiaľ silnejšie. ()

Parťáci až do konce (2021) (S06E10) 

Finále sa rozhodne po všetkých stránkach podarilo, bolo primerane dojemné, radostné i melancholické. Takýto kontrastný, horkosladký koniec sa mi k tónu seriálu nesmierne hodí. Prežívať posledné udalosti s Luciferom bolo mimoriadne senzitívne a plné krásnych myšlienok i posolstva, ktoré je ozaj na zamyslenie. Z časovej smyčky sa Lucimu nakoniec nepodarilo vymaniť, avšak na druhú stranu sa mu podarilo vyriešiť jeho existenčnú krízu, ktorá ho tak veľmi zužovala. Veľmi oceňujem ten dôraz, ktorý sa kladie na Luciferov charakterový prerod, čiže na tú skutočnosť, že sa povahovo zmenil a emocionálne vyspel. Luciferovi sa napokon predsalen podarilo nájsť jeho skutočný zmysel života a tým je pomáhať ostatným zatrateným dušiam v Pekle, čo sa vo výsledku stalo jeho vykúpením, spásou i osudom. ()

Súvisiace novinky

Komiksový Sandman má obsazení

Komiksový Sandman má obsazení

29.01.2021

Seriálová adaptace komiksu Sandman od Neila Gaimana má už takřka kompletní obsazení. Kromě postavy Smrti byly oznámeni herci ve všech zbývajících rolích, a úvodní reakce fanoušků na sociálních sítích… (viac)

Amazon zachránil The Expanse

Amazon zachránil The Expanse

28.05.2018

Nejspíš vám neuniklo, že zažíváme válku kabelovek a streamovacích služeb. Všichni se totiž snaží mít co nejlepší a nejatraktivnější obsah a předehnat tak konkurenci. V čele pelotonu se momentálně… (viac)

Brooklyn 99 se nakonec neruší

Brooklyn 99 se nakonec neruší

14.05.2018

V posledních dnech zažívali seriáloví fanoušci jednu ránu za druhou. Nedávný konec Ash vs Evil Dead totiž doprovodilo zrušení Exorcisty, The Expanse, Designated Survivora, Lucifera, Posledního chlapa… (viac)

Reklama

Reklama