Reklama

Reklama

A Fierce Green Fire: The Battle For a Living Planet

všetky plagáty
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Komplexný pohľad do environmentálneho hnutia – najväčšieho hnutia dvadsiateho storočia a jedného z kľúčových hnutí dvadsiateho prvého – vývin ekologických alternatív a globálneho aktivizmu posledných päťdesiatich rokov, od ochrany prírody po klimatické zmeny. Environmentalisti boli od začiatku obviňovaní, zastrašovaní a démonizovaní vplyvnými ľuďmi a neprajníkmi, ktorým boli tŕňom v oku. Ale každá snaha o zmenu čelí zo začiatku neúspechom a za víťazstvo treba bojovať zvonu a znovu.
Film ponúka hlboký pohľad na environmentalizmus ako na kultúrnu zmenu vyzdvihujúcu našu industriálnu spoločnosť do bodov udržateľnej rovnováhy s prírodou. Sumarizuje všetky významnejšie časti environmentalizmu a nachádza medzi nimi prepojenia. Zameriava sa na aktivizmus, ľudí bojujúcich za záchranu svojej domoviny, svojich životov a svojej budúcnosti – a úspešne. Od aktivistov a aktivistiek zo Sierra Club bojujúcim proti výstavbe priehrad, Lois Gibbsovej a jej ťaženiu proti toxickým skládkam odpadu, založenia Greenpeace a plavieb kapitána Paula Watsona, bojov aktivistov za zastavenie klčovania Amazonského pralesa, až po indické hnutie Chipko a snahy kenskej aktivistky Wangari Maathaiovej. (whack)

(viac)

Videá (1)

Trailer

Recenzie (1)

whack 

všetky recenzie používateľa

Táto dosť podrobná sumarizácia zrodu environmentálneho hnutia siaha až ku koncu 19. storočia, kedy začali vznikať environmentálne organizácie a narastať povedomie o environmentálnych problémoch u bežných ľudí. Prostredníctvom archívnych záberov aktivisti prevažne z organizácií Sierra Club, Friends of the Earth a Greenpeace spomínajú a hovoria o svojich prvých snahách a úspechoch. Dokument ukazuje nie len aktivistov z neziskoviek, ale bežných občanov protestujúcich proti znečisťovaniu životného prostredia, odlesňovaniu a pod. Boli to časy, keď na uliciach stáli bežní občania a kládli politikom požiadavky, bez toho, aby ich natáčali kamerami bezpečnostné zložky, bez toho, aby ich niekto nazýval extrémistami. Teraz je to už iné, no takéto dokumenty sú veľmi potrebné, lebo človek si má možnosť uvedomiť všetky tie pozitívne zmeny, ktoré dosiahlo environmentálne hnutie (pod environmentálnym hnutím si predstavujem všetkých environmentálne aktívnych ľudí, nech už robia čokoľvek, od akýchkoľvek jednotlivcov až po organizácie) a o ktoré sa snaží, a najmä sa dozvedieť viac o ničení planéty a zamyslieť sa. ()

Reklama

Reklama