Reklama

Reklama

James Cole (Bruce Willis) prožil převážnou většinu svého života v podzemí. Nyní, v roce 2025, žije v ponuré, tmavé, zasněžené přítomnosti. Začalo to už na konci dvacátého století, kdy během dvou let (1996 a 1997) zemřelo přičiněním neznámého bídáka, který vypustil do ovzduší nebezpečný vir, pět miliard obyvatel zeměkoule. Zůstalo jen jedno procento lidí, kteří se teď krčí jako krtci pod zemí. Hrstka lidí se s tím ale nehodlá jenom tak smířit, a proto vysílá do minulosti prostřednictvím stroje času "nedobrovolné dobrovolníky" z řad vězňů. Jejich úkolem v podstatě není spasit svět a odvrátit neštěstí - co se stalo, nejde odestát. Mají jen pozorovat, sbírat vzorky a odhalit zdroj nákazy, původ všeho zla. Vědci už pak zajistí vše ostatní, vyvinou protilátku a zařídí, aby se lidstvo jednadvacátého století mohlo vrátit zpátky na povrch zemský... (oficiálny text distribútora)

(viac)

Zaujímavosti (58)

  • Hoci sa to nikdy neuvádza ani vo filme, ani v scenári, podľa výstrižkov z novín na stene v podzemnom sídle vedcov sa vírus, ktorý vyhladí väčšinu ľudstva, nazýva „CZT“. (Arsenal83)
  • Dvaja hlásatelia správ vo filme boli v čase natáčania skutočnými hlásateľmi správ na kanáli 10 vo Philadelphii. (Arsenal83)
  • Terry Gilliam priznal, že bol sklamaný z Josepha Melita. Chlapec bol obsadený na základe jeho výrazných očí, ale Gilliam mal pocit, že nie je tým správnym detským hercom, ktorý by mal hrať mladého Colea, pretože mu chýbal zmysel pre úžas. (Arsenal83)
  • Aby získal bláznivý pohľad, Brad Pitt nosil ručne maľované kontaktné šošovky. (Arsenal83)
  • V januári 1996 bola spoločnosť Universal zažalovaná architektom Lebbeusom Woodsom za použitie jeho ilustrácie z roku 1987 vo filme bez povolenia. Súd rozhodol, že miestnosť zo scény, kde je Cole (Bruce Willis) vypočúvaný na stoličke visiacej na stene, plagiovala Lebbeusovu prácu. Universal mu musel zaplatiť šesťciferné odškodné. (Arsenal83)
  • Aby sa ušetrili peniaze, väčšina technológií budúcnosti vznikla prispôsobením existujúcich zariadení. Veľa väzenských scén sa napríklad nakrúcalo v opustenej elektrárni a stroj času bol jedným z kotlov. (Arsenal83)
  • Gilliam dal Willisovi zoznam „stereotypov hrania Willisa“, ktoré nemal vo filme použiť, vrátane jeho „železného vzhľadu s modrými očami“. (Arsenal83)
  • James Cole (Bruce Willis) pri počúvaní rádia v aute spomenie, že miluje hudbu 20. storočia. Keby sa film odohrával v Prahe, tak by scéna vyzerala rovnako, pretože na tej istej frekvencii (103,7 FM) by si naladil Oldies rádio. (tiradentes)
  • V scéne, kde James Cole (Bruce Willis) strháva plagáty zo steny, je plagát albumu Illmatic amerického rapera Nasa. (matowp)
  • Šváb, ktorého James Cole (Bruce Willis) vezme ako vzorku z povrchu, je druh rodu Gromphadorhina. Pôvodne sa vyskytuje na ostrove Madagaskar a v zimných podmienkach, ktoré panujú vo filme, by neprežil. (Z0oMb3E)
  • Pavúk, ktorého James Cole (Bruce Willis) chytí v blázinci, je druh rodu Nephila. (Z0oMb3E)
  • Filmárov pri tvorbe niektorých pasáží inšpirovalo dielo slávneho českého fotografa Jana Saudka. (Jello Biafra)
  • Natáčelo se od 8. února do 6. května 1995 v Marylandu, Pensylvánii, New Jersey a v Kanadě. (Varan)
  • Celosvětová premiéra proběhla 8. prosince 1995 v New Yorku. (Varan)

Súvisiace novinky

Stav Bruce Willise se zhoršil

Stav Bruce Willise se zhoršil

17.02.2023

67letý legendární herec mnoha ikonických rolí Bruce Willis ukončil kariéru v březnu loňského roku kvůli afázii, nemoci, která poznamenala jeho schopnost mluvit a porozumět řeči. Tou dobou měl… (viac)

Virová nákaza ve filmech

Virová nákaza ve filmech

15.03.2020

Momentální krizová situace reagující na probíhající šíření viru Covid-19 měla mimo jiné za následek i uzavření veškerých kinosálů, což pochopitelně vedlo k tomu, že distributoři začali rušit či… (viac)

Reklama

Reklama