Reklama

Reklama

Hobit: Bitka piatich armád

  • Česko Hobit: Bitva pěti armád (viac)
Trailer 1

Pod vedením legendárneho bojovníka Thorina (Richard Armitage) sa Hobit Bilbo Lazník (Martin Freeman) s čarodejníkom Gandalfom (Ian McKellen) a trinástimi trpaslíkmi vydali na dlhú a nebezpečnú výpravu s cieľom získať späť svoje stratené kráľovstvo trpaslíkov Erebor pod Osamelou horou, odkiaľ ich kedysi vyhnal drak Smaug, aby sa zmocnil ich bohatstva, zlata a diamantov, ktoré vydolovali v miestnej bani. Keď sa im v boji proti drakovi Smaugovi podarí dobyť späť svoju vlasť, nechtiac vypustia do sveta smrtiace sily. Rozzúrený Smaug chrlí svoj ohnivý a spaľujúci hnev na bezbranných mužov, ženy a deti v Jazernom meste. Thorina posadne mamon a vášeň hromadiť znovunadobudnutý poklad, čomu - aj napriek Bilbovej snahe - obetuje priateľstvo i česť. Aj keď Thorinov úpadok doženie Bilba k zúfalému rozhodnutiu, to najväčšie nebezpečenstvo ich ešte len čaká. Sauron, o ktorého krokoch okrem čarodejníka Gandalfa nikto netuší, tajne vyslal obrovskú armádu Škriatkov, aby zaútočila na Osamelú horu. Mračná rastúceho konfliktu sa hromadia zo všetkých strán a trpaslíci, elfovia aj ľudia sa musia rozhodnúť, či sa zjednotia a spoja svoje sily v boji proti zlu, alebo sa ním dajú poraziť a zničiť. Budúcnosť Stredozeme visí na vlásku a v poslednej osudovej bitke piatich armád hobit Bilbo, v ktorom sa prebudil hrdinský duch a pocit spolupatričnosti k svojmu výnimočnému rodu, bojuje o život nielen svoj, ale aj predovšetkým o životy svojich najlepších priateľov. (TV JOJ)

(viac)

Videá (20)

Trailer 1

Recenzie (1 931)

Eddard 

všetky recenzie používateľa

Mně osobně se finále trilogie líbilo ze všech dílů nejvíc. Příběhové oblouky do sebe konečně zapadly (a fungují docela slušně i z hlediska samostatného filmu), spektakulární akční scény konečně začaly sloužit vyprávění (přestože to s jejich počtem a délkou Jackson opět přepískl), prakticky všichni herci ze svých postav vyždímali maximum. Líbí se mi jak je dusivá atmosféra přicházející bitvy vyvažována komickými vložkami; epické střety pěknými intimními scénami. Vůbec největší radost jsem měl z vývoje postav Bilba a Thorina, jejichž vztah byl tím nejdůležitějším motivem knihy, a kterému se zde konečně dostalo zasloužené pozornosti. Nejpěknější atrakcí pak asi bude nájezd Bílé rady na Dol Guldur, která mi suplovala jiný vizuální pamlsek, na který jsem se těšil, a který se ze scénáristických důvodů nakonec nekonal (Medděd). No a návrat Bilba domů a propojení trilogií... vyšlo taky pěkně. Kdybych si z filmu mohl odstříhat půl hodiny počítačové vaty (dívám se na tebe, Legolasi) a nahradit ji některými perlami, která nás určitě čekají v DVD bonusech, rozhodně si dokážu představit absolutní hodnocení. Bitva pěti armád za vidění určitě stojí. 80% ()

TeeAge 

všetky recenzie používateľa

|| Scenár: Fran Walsh, Philippa Boyens, Peter Jackson, Guillermo del Toro / Predloha: J.R.R Tolkien | Hudba: Howard Shore | Distribúcia: Warner Bros. Pictures | Štúdio: New Line Cinema, MGM, WingNut Films | Rozpočet: 250 miliónov $ | Tržby: 955,1 milinóna $ | Ocenenia: Oscar - 1 nominácia (Strih zvuku), BAFTA - 1 nominácia (Vizuálne efekty), Spolu - 2 výhry a 15 nominácií || Na prvé zhliadnutie emocionálne totálne mimo mňa. Film na mňa pôsobil od začiatku do konca scenáristickou bezradnosťou, za ktorú samozrejme môže najviac trilogizácia jednej knihy, a taktiež štvorica ľudí za písacím stolom vykrikujúc: a čo keby sme tam dali aj zemežrútov?... Má to pekné pasáže, ale u mňa prevládal nepríjemný pocit z umelosti a až príližnej obrazovej dokonalosti - neveril som až doteraz, že to niekedy na niečo poviem... To čo ešte v prvých dvoch dieloch fungovalo, a to návrat do stredozeme, v trojke už jednoducho nestačí. Všetko sa vo filme deje samozrejme, bez hlbšieho vysvetlenia alebo pádnej motivácie postáv. Trojka mala naviac. Na omnoho viac. Brnkať na nostalgickú strunu na konci naozaj nestačí. Neni to samozrejme tak tragické, to by som filmu krivdil, disponuje totiž so skvelou skvadrou hercov (až na pár výnimiek), ktorý sa krvopotne snažia to CGI monštrum uniesť na pleciach. Je viac, než pravdepodobné, že hodnotenie posunie vyššie rozšírená verzia. Ps: mimochodom: kam zmyzli scény z trailerov??? Asi si budeme musieť počkať na blu-ray. 70% | CineStar Černý Most, Praha, 10.12.2014 | ()

Reklama

MM_Ramone 

všetky recenzie používateľa

Drak je mŕtvy. Trpaslíci oslobodili Erebor. Ich výprava dosiahla svoj cieľ. Lenže Osamelá hora plná zlata a pokladov láka i ďalšie etniká Stredozeme. Na jej úpätí sa začínajú formovať tisícové armády. Lesní elfovia, ľudia z Jazerného mesta, trpaslíci zo Železných hôr a hordy zúrivých skřetov. Thorin a jeho družina sa opevnila v ich oslobodenom kráľovstve. Schyľuje sa ku veľkému konfliktu. Začína sa vojna. Skôr ako sa skončí Bilbova cesta tam a zasa späť musí byť vybojovaná "Bitva piatich armád". ***** ()

genetique 

všetky recenzie používateľa

Je dobojované - Jackson síce bitku vyhral, no straty boli početné. Natočiť záverečnú časť hobbitej trilógie, aby fungovala ako samostatný film, veľkolepé finále trojdielneho príbehu a zároveň aby bola plnohodnotným premostením medzi dobrodružstvami Bilba a Froda, to chce naozaj dávku geniality, ktorou Jackson nepochybne oplýva. Nemôžem však skryť mierne sklamanie, nakoľko po vzore LoTR-ovskej trilógie som očakával monumentálne a grandiózne zavŕšenie. Namiesto toho som dostal len obyčajný súboj armád, kde prednostne nejde už ani tak o scenár, či nejaké vzrušujúce dobrodružstvá, o prekvapeniach v podobe fantasy scenára ani nehovorím. Jednoducho stopercentná stávka na istotu, bez experimentu a s množstvom gýču, či sentimentu. Samozrejme atmosféru to malo, akcia bola stobodová, niekedy dokonca premrštená a pripomínala len akúsi tutorial scénu z plánovanej videohry zo Stredozeme. Jednoducho povedané - tento súboj mal na viac, hlavne po obsahovej stránke. 75%. ()

akisha 

všetky recenzie používateľa

Jak to vyjádřit. Kouzlo Pána Prstenů, kvůli kterýmu se na Hobita hrne kritika, je nepřekonatelný. I u mě je LOTR trilogie srdcovka, ke který se - narozdíl od Hobita - budu vracet mnohem častěji. V LOTRovi všichni čučeli na ty epický bitvy, na dechberoucí hudbu, triky, trochu těch komickejch scének a strhující a perfektně zachycenou mytologii. A protože ohromnej úspěch LOTRa potvrdil, že na tohle budeme slyšet, Hobit od všeho servíruje ještě víc a tak nějak se očekává, že zase budeme všichni padat na kolena. Jenže to kouzlo něčeho novýho, co z LOTRa dělá legendu, je pryč. LOTR se točil z Jacksonova zápalu a nadšení pro látku, Hobit proto, aby se Středozemě vyždímala do posledního materiálu, když se ukázalo, jak to sype. A právě tenhle rozdíl dělá podle mě nejvíc. Ale i tak vřele díky za Hobita a je dobře, že točil Jackson, jen není na místě čekat, že budeme opět všichni paf jak malí jardi. Tu jednu hvězdu strhávám za naprosto PROSRANEJ potenciál draka. První díl vnadí, druhej díl vnadí a dá nám trochu ochutnat a ve třetím to po deseti minutách odpíská? A přitom právě Smague byla nejlepší postava i záporák celýho Hobita. Tohle mě teda nasral. Ta obr bitva byla sice parádní, ale radši bych čuměla na draka, co demoluje na co přijde. A pak ještě - proč udělali z Gandalfa takovýho senilního dědu, co stráví půl filmu v kleci? Kde je ten respekt, co z něj v LOTRovi šel? Ale vyzdvihuju Lee Pace, jehož Thranduil si sice mohl odpustit kecy o lásce, ale i tak je to suverénně největší machr filmu a jeho způsob sekání hlav parožím je mi velmi sympatický. Několik krásnejch scén - trpasličí formace a výskok elfí linie, fajfka, sympaťák Bard - výraznější než všichni trpaslíci - umoudření Thorina a jeho vstup do bitvy a i Azog je fajn. Ovšem 3D je strašně otravný a zcela a naprosto K HOVNU! Už se na to vyserte, sakra, a točte postaru! ()

Galéria (219)

Zaujímavosti (57)

  • Když trpaslíci v čele s Thorinem (Richard Armitage) vybíhají z Ereboru, tak v prvním záběru je vidět, jak Thorin nese v jedné ruce meč a ve druhé štít, v další scéně již štít nemá a následně se mu jako zázrakem opět v ruce objeví. (jakub1998)
  • Los, na ktorom jazdí Thraindul (Lee Pace), bol kôň menom Moose, čo v preklade znamená los. (milealelia)
  • Aj napriek tomu, že sa Cate Blanchett (Galadriel) objavila vo všetkých troch filmoch, na natáčaní Hobit: Bitka piatich armád sa zúčastnila iba 8 dní. (TinoArts)

Súvisiace novinky

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

Kazmův film zboural návštěvnost českých kin

21.08.2023

Snímek českého moderátora, baviče a influencera Kamila Bartošky alias Kazmy ONEMANSHOW: The Movie se stal nejúspěšnějším českým filmem v divácké návštěvnosti během premiérového víkendu při uvedení do… (viac)

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

Zemřel herec z Pána prstenů Ian Holm

19.06.2020

Ve věku 88 let zemřel britský herec Sir Ian Holm. Diváci jej znají asi nejlépe jako představitele Bilba Pytlíka z fantasy ságy Pán prstenů. Slavný herec se ovšem objevil i ve filmech jako Vetřelec,… (viac)

Druhý Tintin žije

Druhý Tintin žije

24.03.2018

Když šla v roce 2011 do kin Tintinova dobrodružství, Steven Spielberg a Peter Jackson oznámili jasné plány. Zatímco první díl režíroval Spielberg, druhého se měl po dokončení hobití trilogie ujmout… (viac)

Oscary 2015 - výsledky

Oscary 2015 - výsledky

23.02.2015

Oscarová plichta. Víceméně. Americká akademie umění a věd vybrala nejlepší film minulého roku a je jím Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzáleze Iñárritu. Birdman získal celkem čtyři sošky,… (viac)

Reklama

Reklama