Reklama

Reklama

Thunderbolt

  • USA Thunderbolt

VOD (1)

Obsahy(1)

Film o leteckých bojích nad Itálií, známý také pod názvem Kulový blesk, natočil významný hollywoodský režisér William Wyler. (oficiálny text distribútora)

Recenzie (3)

Pohrobek 

všetky recenzie používateľa

Víceméně veselý snímek o Američanech zalétavájících si z Korsiky ničit mosty, silnice a střílet Němce do severní Itálie. Snímek uvede slavný válečný nadšenec James Stewart, pilota, který kropí zemi pod kokpitem deštěm kulek, namluvil Lloyd Bridges:"Tam na poli jsou nějací lidé, to určitě nebudou přátelé!" bum, bum. "Vyzkoušíme, co je v tomhle domečku, nic, tak v tomhle, paráda!" BUM! "Auta. To bude německé velitelství!" Bum, Bum! Holt jako nějaká vymakaná videohra, až na to, že se občas nějaký hráč nevrátí. (Většinou se však jedná o nehodu někde těsně u domovského letiště.) ()

Volodimir2 

všetky recenzie používateľa

Ide o 2. diel seriálu Vojnové epizódy z archívu z roku 2003. Je to dokumentárny film o operáciach amerických vzdušných síl na lietadlách P-47 Thunderbolt zo začiatku roka 1944, keď z letiska na Korzike narúšali zásobovacie linky, nemecké opevnenia na severe Talianska ale aj predmostie Anzia. Film bol uvedený až v roku 1947, aj keď bol natočený v roku 1944. Vo filme boli zobrazovaní aj piloti RAF a jeho veliteľstvo nedalo súhlas na odvysielanie tohto propagandistického filmu. Dokument poukazuje na bežný život pilotov vo vojne, na ranné brífingy ale aj dlhé cesty za cieľmi na sever Talianska. Pochopiteľne, že sa nevyhli ani omylom pri bombardovaní civilných objektoch. ()

Reklama

Rozjimatel 

všetky recenzie používateľa

Hoci nespochybňujem dokumentačnú hodnotu tohto dokumentu, v rámci série propagandistických dokumentov z 2. svetovej vojny sa mi vidí ako jeden z najmenej zaujímavých. A pritom sa na ňom podieľali také režisérske esá. Hlavným problémom dokumentu je jeho značná stereotypnosť. Stereotypné činnosti pilotov bombardéra Republic P-47 Thunderbolt počas voľna na leteckej základni Alto (Korzika), ich stereotypne nálety do tyla nepriateľa bez známok odporu, stereotypný sprievodný hlas, ktorý miestami až uspával. Bolo len pár momentov, ktoré ma prebudili z letargie (stratégia "uškrtenia", uhorený pilot). ()

Galéria (2)

Reklama

Reklama