Reklama

Reklama

Grandhotel Budapešť

  • Česko Grandhotel Budapešť (viac)
Trailer 1

Pán Gustave (Ralph Fiennes) je legendou medzi hotelovými zamestnancami. V čase medzi dvoma svetovými vojnami, v Bohom zabudnutej krajine, kde takmer nič nefunguje, je luxusný Grandhotel Budapešť oázou istoty a spoľahlivosti len vďaka nemu. Vrchný šéf hotelového personálu plní želania svojich hostí ešte skôr, než ich vyslovia, a väčšinu z nich nezištne miluje, často aj láskou fyzickou. Keď mu vďačná klientka odkáže mimoriadne vzácny obraz a vzápätí naveky zavrie oči, náhle pán Gustave závratne zbohatne. Celkom logicky sa stane tŕňom v oku nahnevaných pozostalých, terčom nájomného vraha a hračkou v rukách miestnej polície. Vo všetkých týchto nevďačných situáciách mu pomáhajú obstáť vlastné skúsenosti, osobný šarm a najmä pakistanský pikolík Zero (Tony Revolori), verný pomocník, z ktorého chce vychovať svojho nástupcu. (TV JOJ)

(viac)

Zaujímavosti (41)

  • Jopling (Willem Dafoe) jazdí na motocykli BMW R12 z roku 1940. Vo filme sa na moment objaví aj autobus "Lutz Express" - česká Praga A150 (licenčná Škoda 150), vyrábaná v rokoch 1939 až 1951. (Eddie Rider)
  • Obraz "Chlapec s jablkom" namaľoval pre film súčasný anglický maliar Michael Taylor, na ktorého sa s požiadavkou namaľovať ho obrátil v roku 2012 režisér Wes Anderson. (Laslo)
  • Názov fiktívnej republiky Zubrowka vychádza z názvu poľskej aromatickej vodky Zubrowka ochutenej steblom tomkovice vonnej - aromatickej "zubriej" trávy. (Laslo)
  • Wes Anderson sa rozhodol natočiť film v troch rôznych stranových pomeroch. Pre každú éru iný pomer strán. Prítomnosť v 1.85:1, 60. roky v 2.35:1 a 30. roky v akademickom formáte 1.37:1. (Eoin)
  • „Nie som ten typ umelca, ktorý by do svojich filmov dával nenápadné odkazy. Jednoducho zoberiem nápad niekoho iného a pokúsim sa ho vylepšiť. Skúšam, či je možné ho spraviť vtipnejší, zaujímavejší, strašidelnejší - jednoducho ho chcem spracovať do väčšej hĺbky," prezradil Wes Anderson. (kacer4)
  • „Najvýraznejšou postavou filmu je Pán Gustave (Ralph Fiennes). Jeho povahové črty a vlastnosti som si požičal od svojho starého priateľa, ktorý je veľmi inteligentným a rozhľadeným človekom. Vždy ma fascinovalo, akým spôsobom sa správa a rozpráva, čo som sa snažil uplatniť aj v Grandhoteli Budapešť. Okrem toho som čerpal aj od Charlesa Dickensa," vyjadril sa Wes Anderson. (kacer4)
  • Wes Anderson bol výrazne inšpirovaný dielom rakúskeho spisovateľa Stefana Zweiga, ale aj krajinami strednej Európy. „Keď sme dokončili základné body scenára, pustili sme sa do cestovania. Všímali sme si najmä architektúru, ale počúvali sme aj príbehy ľudí, ktorých sme stretli. Vo filme sa tak na mnohých miestach odrážajú inšpirácie, ktoré sme nazbierali v Českej republike, Maďarsku, Poľsku, Rakúsku či Nemecku," uviedol režisér. (kacer4)
  • Na konkurze sa o rolu Zera Moustafu uchádzali bratia Mario a Tony Revolori. Nakoniec sa Wes Anderson rozhodol obsadiť mladšieho Tonyho a Mario zostal pomáhať bratovi pri nakrúcaní scén. (Eoin)
  • Pôvodne sa mal príbeh odohrávať v súčasnosti. Neskôr sa ale Wes Anderson pri čítaní tvorby rakúskeho antimilitaristického prozaika Stefana Zweiga rozhodol, že ho zasadí do temného obdobia Európy medzi dvoma svetovými vojnami. (Eoin)
  • Interiéry hotela boli natáčané v historickom obchodnom centre Görlitzer Warenhaus, ktorý štáb prebudoval na hotel. Niektoré scény sa však odohrávali aj v neďalekom Cvikove či Drážďanoch. (kecuwant)
  • Natáčanie začalo v januári 2013 v Nemecku, konkrétne v okolí miest Görlitz a Berlín. (kecuwant)
  • Pôvodne mal hrať hlavnú úlohu Johnny Depp, ale kvôli nabitému programu musel rolu odmietnuť. (LV.Helter)
  • Náklady na výrobu byly zhruba 25 milionů amerických dolarů. (NIRO)
  • Severoamerické tržby byly 59,3 milionu amerických dolarů, celosvětové 174,6 mil. (NIRO)
  • Ve filmu se objeví také galerie Zwinger v Drážďanech, jako muzeum umění ve městě Lutz, kde Kovacs (Jeff Goldblum) prchá před pronásledovatelem. (Wladi.mir)
  • Film se mimo jiné natáčel také nedaleko českých hranic a to ve městě Bad Schandau, kde se objeví místní světový unikát - výtah svícového typu. Tento výtah slouží k přístupu do Grandhotelu Budapešť. (Wladi.mir)
  • Gustavovo (Ralph Fiennes) vězeňské číslo je 112, tedy číslo pro tísňová volání ve všech státech Evropské unie. (Pria)

Súvisiace novinky

Bill Murray znovu u Wese Andersona

Bill Murray znovu u Wese Andersona

17.07.2021

Po předchozích spolupracích na filmech Jak jsem balil učitelku, Taková zvláštní rodinka, Život pod vodou, Darjeeling s ručením omezeným, Fantastický pan Lišák, Až vyjde měsíc, Grandhotel Budapešť,… (viac)

Wes Anderson točí další animák

Wes Anderson točí další animák

26.12.2016

Jen málokterý režisér má tak výrazný rukopis jako Wes Anderson. Jeho filmy s veselými barvičkami a vycentrovanou kamerou jsou nezaměnitelné, a pokud patříte mezi Wesovy fanoušky, můžete se začít… (viac)

Co chystá Wes Anderson?

Co chystá Wes Anderson?

07.12.2015

Americký režisér, jehož kariéra je plná nesmírně osobitých filmů (Život pod vodou, Až vyjde měsíc), už dává dohromady svůj další počin. Wes Anderson je teď mnohem známější než kdy dřív, protože… (viac)

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (viac)

Reklama

Reklama